COLESTEROLUL - cea mai mare înșelătorie a secolului XX . Sfârșitul erei colesterolului. Medicii din România au îmbogățit farmaciștii cu așa zisă boală a colesterolului


La fiecare cinci ani Comisia de recomandări dietetice din SUA (Dietary Guidelines Adviso-ry Committee) pregătește un raport care afectează pe gamă largă comunitatea mondială despre nutriție și sănătate. Aceste recomandări afectează în mod direct rapoartele privind mențiunile nutriționale, susținerile pentru sănătate ale firmelor care produc alimente, recomandările și liniile di-rectoare date de medici și dietologi, alimentația din școli și modul de publicitate al alimentelor.

Recomandări Nutriționale și Colesterolul 

Liniile directoare din 2015 arată o schimbare foarte importantă față de anii precedenți în legătură cu colesterolul, cum ar fi :
”Colesterolul: Anterior liniile directoare dietetice recomandau limitarea consumului de colesterol la mai puțin de 300 mg/zi. În 2015 recomandările dietetice (DGAC) nu mai continuă cu aceste recomandări deoarece dovezile disponibile arată că nu există o legătură între consumul de colesterol prin alimentație și nivelul colesterolului din sânge. În conformitate cu concluziile raportului American Heart Association (AHA / ACC raport), colesterolul este un nutrient al cărui consum mărit nu este o problemă.” (DGAC). Raport 2015, cap 1, pag. 17.
Mai simplu spus consumul de colesterol nu este o problemă pentru sănătate și nu afec-tează nivelul colesterolului din sânge. Aceasta este o schimbare revoluționară în raport cu recomandările de acum 50 ani, care au afectat și schimbat complet obiceiurile noastre alimentare.
Cu acest raport și în legătură cu noile instrucțiuni ale American Heart Association care eliberează utilizarea de medicamente de la nivelul colesterolului, a căzut și ultimul bastion de recomandări dietetice și medicamente legate de colesterol.

Colesterolul, ca un factor bun 

Colesterolul este produs în proporție de 85% de organismul însuși și este un compus de bază pentru existența vieții. Absorbția colesterolului din alimente este de numai 15% și nu afectează nivelurile sanguine.
Datorită implicării colesterolului în numeroase funcții ale organismului, nivelul lui în sânge crește nu pentru că am absoarbe mai mult din alimente ci pentru că este necesar sa repare defecțiuni ale celulelor și tesuturilor. Organismul nostru crește producția endogenă de colesterol pentru a ajuta la mecanismele de reparare.
Fiecare dintre noi este diferit și are un nivel genetic determinat al nivelului colesterolului. Nu există dovezi științifice care să ne permită să definim nivelul ”normal” al colesterolului. Valoarea normală a colesterolului este considerată între 150-320 mg/dl.

Dacă o persoană are o valoare care de obicei este aproape de 220 ml/dl și acesta crește la un moment dat, atunci aceasta înseamnă că undeva în organism există o problemă și este necesar mai mult colesterol pentru a o repara. Colesterolul nu este o problemă ci un mijloc de a corecta defecțiunea. Soluția ideală ar fi să identificăm inflamația cronică și să intervenim ajutând organismul să finalizeze procesul.
Din păcate această vânătoare a colsterolului a condus în mare parte populația să evite alimente cu valoare nutritivă ridicată cum ar fi: ouă, carne, fructe de mare, unt biologic și o creștere în paralel a consumului de zahăr și alimete procesate care au dus la o epidemie de obezitate, diabet, boli de inimă, cancer și boli autoimune des întâlnite astăzi.

Ce este mai exact colesterolul?

Colesterolul este o moleculă de grăsime produsă în ficat și care este necesar pentru o mulțime de funcții din organism. Este esențial pentru creerea de componente cheie ale organismului cum ar fi membranele celulelor, funcționarea sistemului nervos, un număr mare de hormoni cum ar fi hormonii de sex masculin și feminin. De asemenea este folosit drept combustibil pentru mușchiul cardiac. Este vorba de cel mai important component al corpului uman. Astfel 2/3 din colesterolul care circulă în sânge este produs de organsim și numai 1/3 se absoarbe din alimente.
Cum devine colesterolul asociat ca factor de risc pentru vasele noastre ? 2

Colesterolul și Inflamația

Harvard Medical School, a declarat într-o publicație recentă că modul de a trata colesterolul ca pe un sistem hidraulic, care duce la înfundarea arterelor noastre nu mai este valabil. O mulțime de date arată că nivelul crescut al colesterolului este asociat cu prezența de inflamații.
Inflamația este un termen întâlnit foarte des, dar care nu este foarte clară pentru mulți dintre noi. Se asociază cu multe proble de sănătate și mai ales cu bolile de inimă.
De fapt acesta este un lucru bun, o funcționare normală. Inflamația în organism este pregătirea pentru a face față unei amenințări (interne sau externe).

CITIȚI ȘI AICI: Grasimi saturate


O inflamație în organismul nostru:
– Determină constricția vaselor de sânge pentru a reduce pierderile în caz de sângerare;
– Crește coagularea sângelui, din același motiv;
– Crește numărul de celule albe pentru a micșora dezvoltarea microbilor;
– Celulele se multiplică pentru a repara defecțiuni;
– Crește nivelule de colesterol din sânge pentru a face posibilă multiplicarea și alimentarea mecanismelor de mai sus.

Nivelul crescut al colesterolului nu înseamnă că ceva nu merge bine în legătură cu vasele noastre, nu este personajul negativ al procesului. Nivele foarte scăzute ale colesterolului au fost asociate cu un pericol crescut de sângerare datorită vaselor rupte.

Colesterolul este de fapt un indicator al probabilității riscului cardiovascular, NU CAUZA. 

Un indicator fiabil al inflamației cronice este PCR (proteina Creactivă). Este folosit ca un marker al inflamației vaselor de sânge și a riscului bolilor de inimă:
– Cu PCR sub 1 mgr/lt, avem un risc mic pentru episoade cardiovasculare;
– Cu PCR între 1-3 mgr/lt, avem un nivel mediu;
– Cu PCR mai mare de 3 mgr/lt, riscul este mare.
Din cele de mai sus deducem că nu există colesterol bun și rău.
Acesta este motivul pentru care unii cu valori ridicate ale colesterolului pot trăi până la adânci bătrâneței iar alții cu valori scăzute pot avea probleme cardiologice serioase și o sănătate șubredă.
Problema principală este dacă coexistă inflamație și dacă organismul nostru este capabil să o gestioneze repede și nedureros. Pe de altă parte dacă organismul are nevoie de mai mult colesterol pentru a face față și a gestiona o problemă, nu este deloc util și benefic să îl reducem.

Cum au rezultat limitele actuale?
În 2004 o comisie de specialiști din SUA (US National Cholesterol Education Program), recomandă tuturor celor care prezintă un risc crescut pentru boli cardiovasculare, să reducă foarte mult nivelul colesterolului.
În 2006 la o revizuire publicată în Annals of Internal Medicine, s-a constatat că nu există suficiente date care să susțină atingerea unui nivel scăzut al colesterolului sau date care să justifice stabilirea unei valori țintă.

CITIȚI ȘI: Beneficiile grasimilor saturate si mitul colesterolului


Dacă scade mult nivelul Colesterolului meu ?
Atunci este posibil să se întâmple lucruri neplăcute în corpul nostru. Așa cum am menționat mai sus, colesterolul este o moleculă importantă pentru funcționarea organismului.
Suntem obișnuiți să auzim lucruri rele despre acest lucru, adevărul este că organismul are nevoie de colesterol pentru a funcționa. Prezența colesterolului este o condiție de bază pentru viață.
Membranele celulare ale tuturor organismelor vii de pe planetă au ca element de bază colesterolul. Nu ar există viață dacă nu există colesterol. 3
Nivelule scăzut al colesterolului este asociat cu:

– Depresie. Colesterolul este necesar pentru producerea de serotinină.
– Disfuncții sexuale. Colesterolul este necesar pentru producerea de testosteron și estrogen
– Boli neurologice. Creierul conține ¼ din colesterolul din organismul nostru.
– Nivel scăzut al vitamine D. Organismul nostru produce vitamina D din colesterol.

Ce putem să facem ? 

Trebuie să scădem posibilitatea riscului inflamațiilor: greutate, dieta, lipsă mișcare, stres și să ne preocupăm să existe toate componentele necesare în organismul nostru astfel încât să funcționeze în cel mai bun mod posibil.
Nu reușim SĂ FIM SĂNĂTOȘI cu panică și dacă perturbăm mai mult echilibrul biochimic al organismului nostru. Suntem sănătoși atunci când facem lucruri care creează și îmbunătățesc starea sănătății noastre.

Concluzie: mă ajută să mă simt mai bine și să fiu mai sănătos sau nu? Ceea ce avem ne-voie nu sunt de fapt câteva date ci mai multă siguranță pentru ceea ce se întâmplă în jurul nostru și acest lucru este valabil și în alte domenii ale vieții.

SĂNĂTOȘI SĂ FIM !! 

Bibliografie:
1. Dietary Guidelines Advisory Committee Report
2. http://edition.cnn.com/2015/02/19/health/dietary-guidelines/
Framinghamheartstudy.org/about/history
www.ravnskov.nu/myth2.htm
3. Harvard School of Medicine, Change in Thinking about Cholesterol
4. www.annals.org/content/145/7/520.full
www.scientificamerican.com/

Sursa: biogenerom.ro, intindearipile.wordpress.com, ascensiuneaspiritului.blogspot.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?