Specia: Dinozauri. Dinastia: Dinozauri

Doamnelor şi domnilor, mărturisesc că multă vreme m-am gândit dacă se va zice că am ajuns să bat rău câmpii, scriind aceste rânduri care nu sunt decât o anumită  formă a unei părţi dintr-o compunere şcolară pentru elevii din ciclul gimnazial. În afară de consideraţiile personale regăsite în intertitluri, nimic altceva nu e decât poate cea mai simplă expresie a unor cercetări dintre cele mai spectaculoase.

        Dinozaurii şi-au făcut apariţia pe Pământ în urmă cu aproximativ 230 de milioane de ani, evoluând din Archozauri, un grup de reptile de dimensiuni mai mici. Giganticele animale s-au dezvoltat la aproximativ 20 de milioane de ani după marea extincţie (distrugere naturală în masă) din perioada Permian – Triasică, atunci când au dispărut 95 % din vieţuitoarele de pe pământ. Potrivit oamenilor de ştiinţă, extincţia predecesorilor Dinozaurilor ar fi putut avea ca şi cauze o creştere a nivelului mării, sau erupţii vulcanice masive, care ar fi cauzat o încălzire globală rapidă.
        Specia, împărţită pe continente. Triasicul târziu şi Jurasicul timpuriu au avut loc pe un singur continent universal, Pangeea. Dovezile arheologice arată că această omogenitate s-a păstrat până în perioada Jurasicului târziu ( care a avut loc cu 145 de milioane de ani în urmă ), moment în care a început Cretacicul, iar continentul universal a început să se rupă. Ignanodontienii, Brahiozaurii, Spinozaurii şi Carcharodontozaurii s-au mutat în teritoriile unde s-au format continentele Europa, America de Nord şi Africa de Nord. Dintre aceste familii de Dinozauri, una dintre cele mai spectaculoase era aceea a Spinozaurilor, cu botul lung şi o structură de spini comparată de către cercetători cu „pânzele vapoarelor”. Aceste excrescenţe ar fi putut servi ca un aparat de reglare termică, dar şi ca „sperietoare” pentru adversari.





Politicianul „ordinar”. Variante



Styracozaurul. Suficient de mare încât să se poată îngriji singur. Avea patru picioare scurte şi un trup greoi, atingea viteze de până la 32 de kilometri pe oră, iar atunci când era atacat se năpustea peste rivali la fel ca rinocerii de astăzi.
Tyranosaurux Rex ( T-Rex ). Un prădător feroce, biped, cu cele două picioare puternice şi agile. Acest carnivor avea un cap mare, alungit, muşchii fălcilor bine dezvoltaţi şi dinţi care se schimbau o dată la câţiva ani. Acest Dinozaur îşi ataca până şi semenii, multe dintre fosilele descoperite dovedind că era foarte agresiv cu dinozaurii din aceeaşi specie. De asemenea, se crede că prădătorul putea să mănânce până la 230 de kilograme de carne la o singură masă.


Enigma politică numărul unu rămâne

 ( Acesta este un Post Scriptum: ) După iniţiala T şi „indicativul” Rex, era şi culmea să nu mă gândesc, în mod logic, la un personaj politic foarte controversat, al României ultimilor ani, cu menţiunea că nu este unicat în Europa contemporană. Ghici ghicitoarea mea despre cine-i vorba ?! – neimportant. Dar acest T-Rex mai special, pe lângă că îşi atacă până şi semenii, este foarte agresiv, totuşi nu mănâncă chiar atât de mult, pentru că e prea ocupat cu treburile obşteşti, pe care le „degustă”, încercând să le rezolve, zi şi noapte. Şi atunci, luând în considerare caracteristicile Styracozaurului, „chestia” cu picioare scurte, cu trup greoi şi cu obiceiuri „rinocereşti”, m-am gândit că sigur a avut loc o încrucişare pur întâmplătoare, mai rară, până să se ajungă la un astfel de specimen. Cercetătorii vor mai avea, cu siguranţă, mult de lucru, abia de aici înainte ! Dimpreună cu istoricii.                                                                                                                         Daniel Marian
Sursa caricaturilor: blog.ejungla.ro; karikaturapolitika.wordpress.com;
lorylex.wordpress.com: adevarul.ro


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)