Atenţie ce vorbeşti la telefon şi ce faci pe internet!

Operatorii de telefonie şi internet pot stoca o serie de date ale abonaţilor

Legea prin care furnizorilor de servicii telecom li s-a permis să stocheze timp de şase luni anumite date despre apelurile telefonice, sms-urile şi mesajele electronice ale populaţiei, pentru a le folosi ca instrument de investigare în caz de infracţiuni, a intrat în vigoare în vara lui 2012. Dacă Romania nu aplica această măsură, risca amenzi de milioane de euro.
Legea nr. 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicatiilor electronice, publicată în Monitorul Oficial nr. 406 din 18 iunie 2012 şi intrată în vigoare în 21 iunie, se aplică atât persoanelor fizice, cât şi celor juridice. Potrivit actului normativ, furnizorii de servicii telecom pot stoca date privind sursa şi destinaţia unei comunicări, fie că este vorba de un apel telefonic, e-mail sau sms, precum şi date privind data, ora şi durata respectivei comunicări.
De asemenea, pot fi stocate datele necesare pentru identificarea tipului de comunicare, a echipamentului de comunicaţie al utilizatorului, precum şi date pentru identificarea locaţiei echipamentului de comunicaţii mobile. Aceste informaţii se păstrează timp de 6 luni de la data efectuării comunicării, urmând ca la finalul acestei perioade sa fie distruse ireversibil.
Totuşi, se stabileşte expres că legea nu vizează conţinutul comunicării sau informaţiilor consultate în timpul utilizării unei reţele de comunicaţii electronice.
Mai exact, informaţiile stocate de operatori vor fi utilizate "în cadrul activităţilor de prevenire,de cercetare, de descoperire şi de urmărire penală a infracţiunilor grave sau pentru rezolvarea cauzelor cu persoane dispărute ori pentru punerea în executare a unui mandat de arestare sau de executare a pedepsei".
Potrivit unui raport al deputaţilor de la Comisia juridică, Comisia Europeană a declanşat în iulie 2011 procedura de infringement (încălcare a dreptului comunitar) împotriva Romaniei pentru netranspunerea în dreptul intern a Directivei 2006/24/CE.
Practic, până în iunie 2012 (data intrării în vigoare a legii Big Brother), România s-a aflat în etapa procedură de infringement, Comisia Europeană solicitând Guvernului României, prin emiterea avizului motivat din data de 27 octombrie 2011, să ia măsuri în vederea asigurării conformităţii depline cu normele Uniunii Europene în domeniul păstrării datelor.
În plus, în data de 22 martie 2012 Comisia Europeană a avertizat Guvernul României că, în cazul în care acţiunea va ajunge în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Comisia va solicita Curţii impunerea de sancţiuni, care pot ajunge la sume considerabile, respectiv suma forfetară minimă de aproximativ 1.710.000 euro şi plăţi cu titlu cominatoriu de aproximativ 44.770,32 euro pentru fiecare zi de întârziere de la data pronunţării Hotărârii de condamnare, până la transpunerea completă a directivei.
Sursa: avocatnet.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)