Minori audiați ca pe vremea lui Ceaușescu


Justiția lui Băsescu. Justiție cu orice preț. Chiar dacă se încalcă LEGEA.
Să se înțeleagă CLAR. Nu sunt împotriva aplicări corecte a LEGII. Dar dacă aceste încălcări ale procedurilor LEGALE vine de la cei care sunt plătiți din banii noștri să ne apere, demonstrează clar că cei vinovați trebuie să fie pedepsiți drastic. Mai précis trebuie dați afară, de la polițist la procuror, și de la șefi până chiar la ministru.
Lătrătorii de serviciu a guvernatorului Traian Băsescu au și sărit la gâtul USL. Pentru că polițiștii și procurorii au încălcat LEGEA e de vină guvernul Ponta. Hai să râdem de cea mai bună glumă.
Faptul că polițiștii au încălcat drepturile cetățenești a 100 de minori, elevi la liceul "Dimitrie Bolintineanu” din București arată clar a conspirație a la Traian Băsescu pentru a compromite în fața opiniei publice majoritatea USL. Să nu-mi spună mie cineva că procurorii și polițiștii nu cunosc LEGEA.
Cei 100 de minori au fost ținuți cu FORȚA închiși timp de 3 ore  în sălile de clasă, după ultima probă a examenului de Bacalaureat 2013.
Indiferent cum interpretează lătrătorii de serviciu a guvernatorului Traian Băsescu, este foarte clar că polițiștii și procurorii nu au respectat procedura legală și deși sunt puși pentru apărarea LEGII, ei de fapt au încălcat LEGEA.
La această mare neregulă, reținerea unor minori și anchetarea lor fără prezența părinților sau a tutorilor se mai adaugă și bâlbâiala oficialităților, care s-au contrazis între ei ca la ușa cortului.
S-a spus că operațiunea de sechestrare a celor 100 de elevi avea girul procurorilor de la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi că poliţiştii nu au avut alt rol decât să pună în aplicare ce le-au cerut procurorii, în baza unor acte emise de aceştia. Acest lucru a fost confirmat şi de ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe, care a declarat că Poliţia este obligată prin lege să respecte deciziile procurorilor, singurii care au putere de decizie într-un dosar penal.
Dacă iniţial, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că există mandate de aducere emise de procurori, pentru elevii de la „Bolintineanu”. Ulterior, procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, a negat că au existat astfel de mandate, spunând că a fost vorba doar de mandate de citare la audieri pentru elevi.
Și Premierul Victor Ponta a declarat că anchetatorii nu operează corect, pentru că nu există mandate de aducere.

În cazul “Bolintineanu”, procurorii Tribunalului Bucureşti spun că nu au emis mandate de aducere, ci doar mandate de citare. Adică elevii au fost înştiinţaţi că trebuie să dea câte o declaraţie. Potrivit legislaţiei în acest moment cei 250 de elevi de la "Dimitrie Bolintineanu" au calitatea de martori în dosar.

Cum s-a procedat?
Ora 9.00: Începe proba scrisă la alegere de la BACALAUREAT 2013.
Ora 11.00: Parchetul Tribunalului Bucureşti anunţă că vor avea loc audieri ale elevilor de la „Bolintineanu”, în cazul de corupţie în care directoarea liceului, Costica Vărzaru, a fost deja arestată. La liceu sunt trimişi poliţişti şi procurori, chiar în timpul desfăşurării probei de Bac.
Ora 12.00: La liceu sunt trimise două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a transporta elevii la audieri. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, anunţă că sunt puse în aplicare mandate de aducere la audieri, emise de procurori pe numele elevilor.
Ora 12.30: Părinţii elevilor, dar şi diverşi trecători se revoltă şi se îmbrâncesc cu poliţiştii. Ei nu vor să lase autocarele să intre în curtea liceului, însă sunt împrăştiaţi de poliţişti. Negociatorii Poliţiei le explică că elevii nu vor fi reţinuţi şi nici duşi cu forţa undeva, ci doar audiaţi. Părinţii încearcă să afle dacă numele copiilor lor se află pe listele anchetatorilor şi dacă vor fi duşi sau nu la audieri.
Ora 13.00: Premierul Victor Ponta condamnă operaţiunea de la liceu şi spune că nu sunt îndeplinite procedurile legale, pentru că, din informaţiile pe care le-a primit, nu există mandate de aducere.
Ora 13.50: Operaţiunea este anulată. Anchetatorii decid să lase la latitudinea elevilor dacă dau declaraţii la Poliţie astăzi sau dacă vor veni în zilele de la începutul săptămânii viitoare. Elevii sunt puşi să semneze doar procese verbale pentru citarea la audieri.
Ora 14.00: Autocarele MAI sunt retrase de la liceul „Bolintineanu”, iar elevii care nu au dorit să dea declaraţii anchetatorilor astăzi încep să plece acasă. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, procurorul Bogdan Staicu, anunţă că nu au existat mandate de aducere, ci doar mandate de citare. El îl contrazice astfel pe oficialul Poliţiei Capitalei.
Ora 17.30: Ministrul Afacerilor Interne Radu Stroe îl contrazice pe premierul Victor Ponta şi declară că de fapt procurorii au emis mandate de aducere pentru elevi, însă au decis să nu le mai pună în aplicare. Declaraţia ministrului vine în sprijinul spuselor Poliţiei, care susţinuse de la bun început acest lucru.
"Poliţia, care eu consider că astăzi a lucrat foarte corect, trebuie să execute dispoziţiile date de procurori. În orice cauză penală, procurorul este titularul şi gestionarul exclusiv al dosarului", a declarat Radu Stroe.
Ora 18.00: Procurorul Andrei Solomon, de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, explică pentru gândul că ministrul Radu Stroe se află în eroare: „Nu a fost emis niciun mandat de aducere”.
Potrivit ziarului Gândul situația a devenit explozivă din cauza mai multor gafe.

Gafele zilei
1. Gafa mandatului de aducere
Iniţial, oficialii Poliţiei Capitalei au spus că pun în aplicare aproximativ 100 de mandate de aducere pentru elevii de la „Bolintineanu”. Acest lucru nu este procedural posibil, pentru că în prealabil elevii vizaţi trebuiau citaţi la audieri, prin mandat de citare. Acest lucru s-a şi întâmplat într-un final, elevii fiind citaţi pentru audieri fie pentru vineri, fie pentru săptămâna viitoare şi fiind puşi să semneze procese-verbale de primire a acestor mandate de citare.
2. Gafa autocarelor
Procurorii şi poliţiştii au convenit ca la „Bolintineanu” să fie trimise două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne, pentru a încărca elevii şi a-i duce la audieri. Părinţii elevilor şi publicul a perceput această mişcare ca pe o arestare la grămadă.
Procurorul Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, a explicat că măsura a fost luată pentru a scuti din cheltuielile elevilor şi părinţilor cu deplasarea la audieri. Cu toate acestea, nimic nu le garanta procurorilor că elevii vor accepta să vină chiar astăzi la audieri, ei nefiind obligaţi legal să facă acest lucru şi deci autocarele riscând să rămână nefolosite.
3. Gafa procurorilor
Comunicatorii Parchetului care coordonează întreaga anchetă nu şi-au făcut datoria, ba mai mult au aruncat vina pe Poliţie, explicând că s-a acreditat greşit ideea că au existat mandate de aducere pentru elevi.
Din relatările elevilor care au fost ţinuţi în liceu, reiese că nu li s-a prezentat nicio hârtie oficială în baza căreia sunt reţinuţi în sălile de clasă. Procuroarea de caz le-a spus că există mandate, însă nu le-a arătat niciunul, în ciuda solicitărilor.
Procurorul Bogdan Staicu, purtător de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, nu a oferit nicio explicaţie pentru întreaga confuzie creată, el neputând fi contactat de gândul în niciun fel pe parcursul zilei. El nu a explicat care este procedura legală în astfel de cazuri.
4. Gafa lui Victor Ponta
Premierul Victor Ponta a ieşit cu o declaraţie publică, prezentând o informaţie neverificată, care ulterior a fost infirmată de propriul său ministru, Radu Stroe: că nu au existat mandate de aducere pentru elevi. Ponta nu a explicat nici de unde are informaţia şi nici nu şi-a retractat declaraţia. Public, s-a creat percepţia că schimbarea abordării anchetei de la Bolintineanu, cu relaxarea condiţiilor în care s-au produs audierile, a avut loc la "intervenţia" premierului Victor Ponta.

Sursa articol original:
http://www.gandul.info/stiri/bacalaureat-2013-politia-si-procurorii-se-contrazic-in-operatiunea-bagati-liceul-in-duba-cum-putea-fi-evitat-circul-de-la-bolintineanu-11095740

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a solicitat vineri conducerii Parchetului de pe lângă Tribunalul București clarificări "cu privire la aspectele prezentate în spațiul public ca fiind contradictorii în cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic “Dimitrie Bolintineanu", se arată într-un comunicat trasmis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

PICCJ informează că, referitor la modalitatea de efectuare a unor acte de urmărire penală, nu se pot efectua în acest moment verificări pentru că "un astfel de demers ar putea reprezenta o imixtiune în activitatea procurorilor, de natură a afecta independența acestora".

"Numai după adoptarea unei soluții poate fi analizată oportunitatea efectuării unei verificări, prin procurori anume desemnați, cu privire la eventuale încălcari ale normelor procedurale sau a sesizarii Inspecției Judiciare", se arată în comunicatul de presa.

Sursa:
http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15131748-procurorul-general-cere-clarificari-privind-aspecte-contradictorii-prezentate-spatiul-public-din-ancheta-liceul-bolintineanu.htm

Fosta directoare a liceului este acuzată de trafic de influență în scopul fraudării examenului
Absolvenții de la Bolintineanu urmează să dea declarații la Poliție în legătură cu acuzațiile privind mita care s-ar fi plătit la acest liceu de către elevi pentru a promova examenul.

Fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, Costica Vărzaru, a fost arestată preventiv pentru 29 de zile, marți, de Tribunalul București, fiind acuzată de trafic de influență în scopul fraudării examenului de bacalaureat.

Potrivit referatului întocmit de procurori în cazul fostei directoare, banii strânși de diriginți de la elevii Liceului "Bolintineanu" ajungeau la Costica Vărzaru, care urma să îi dea supraveghetorilor direct sau disimulat în pachete de țigări, ziare sau reviste așezate pe catedre în timpul examenului.

Potrivit procurorilor, în semestrul al doilea al anului școlar 2012-2013, Costica Vărzaru a pretins și primit bani de la elevi, care urmau să susțină examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie, promițând că va interveni la membrii comisiei pentru a le facilita promovarea examenului.

Sumele de bani, în cuantum de 500 de euro de elev, reprezentând costurile pentru petrecerea de absolvire și "cheltuieli"  pentru examenul de bacalaureat, au fost strânse prin intermediul diriginților claselor terminale.

Concluzia
De circa 23 de ani în toate liceele din România se procedează la fel. Elevii trec Bacalaureatul plătind șpagă și măsurile trebuie luate urgent. Dar aceste măsuri trebuie să fie LEGALE și nu sugerate de guvernatorul Traian Băsescu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?