Prinţul Charles este urmașul lui Vlad Țepeș și își poate spune “Charles de România”

În timp ce tabloidele din Marea Britanie jignește România și pe români,
prințul Charles caută identitatea strămoșilor săi,
care potrivit arborelui genealogic au trăit pe aceste meleaguri. 
printul charles
Când a spus că este urmaș al lui Țepeș, moștenitorul tronului britanic n-a glumit. Familia regală a Windsorilor coboară genealogic până la dinastia voievozilor Basarabi din Muntenia. Istoriografia noastră nu a dat importanță acestui aspect, în vreme ce istoriografia maghiară, interesată să scoată la iveală strămoșii unguri ai casei regale britanice, a obturat arborele genealogic, exact acolo unde el se intersecta cu domnitorii români. Moștenitorul monarhiei britanice își poate spune, nu doar în glumă “Charles de România”.
Prințul Charles are rădăcini în Transilvania
”Genealogia mea arată că ma trag din Vlad Țepeș”, i-a spus recent Prințul Charles unui jurnalist englez, care venise până în Transilvania, pentru a se convinge de pasiunea moștenitorului coroanei britanice pentru aceste locuri minunate.
“Asa că am ceva rădăcini pe aici”, a adaugat prințul, plimbându-și oaspetele în decorul de vis al grădinii sale. Nonconformistul jurnalist și-a vârât mâinile în buzunarele blugilor și a zâmbit. “Prințul Charles se trage din sângerosul Dracula! Ce bine va suna asta în film, ce vor mai vui tabloidele britanice înainte de lansare! Ce reclama fantastică!”.
Leo van de Pas : Vlad Țepeș e în mod cert un unchi străvechi al lui Charles
O anchetă genealogică realizată de Formula AS arată însă că n-a fost vorba de un truc de marketing de promovare a Transilvaniei sau o afirmaţie hazardată, ci purul adevăr: prinţul Charles al Marii Britanii se trage din Vlad Ţepeş, supranumit Dracula. Jurnaliştii revistei Formula AS au apelat la ajutorul lui Leo van de Pas, coordonatorul uneia dintre cele mai importante baze de date de genealogie din lume, colecţionar al unei vaste biblioteci de profil şi proprietar al site-ului de internet http://www.genealogics.org/.
Într-un arbore genealogic atât de stufos precum cel al familiei regale britanice, a zecea generație de dinaintea Reginei Mary, bunica Reginei Elisabeta a II-a, e neverosimil de scurtă, doar o “crenguță”. O bizarerie trecută cu vederea. Căci nici unul dintre istoriografii maghiari care încercau să demonstreze originea ardeleană a moștenitorilor coroanei britanice nu avea interesul să arate ca acea “crenguță” ducea, întregită, tocmai la familia munteană a Drăculeștilor, la Vlad Țepeș, la fratele său Vlad al III-lea Calugărul, la tatăl său, Vlad Dracul, la Mircea cel Bătrân, până hăt, departe, pe la 1300, la Basarab Voievod! Prințul Charles nu glumise. Chiar se trage din familia lui Vlad Țepeș!
Documentele o confirmă
În sens strict genealogic, strămoșul “Prințului Charles nu e Vlad Țepeș, ci fratele său, Vlad Calugărul. Însă, da, Vlad Țepeș e în mod cert un unchi străvechi al lui Charles”, a explicat Leo van de Pas.
Acesta a trimis și genealogia clară, cu descendența Reginei Elisabeta a II-a și a Prințului Charles din Vlad Dracul, prin fiul său, Vlad al III-lea Calugărul, fratele vitreg, de tată, al lui Vlad Țepeș. De la mijlocul secolului al XV-lea și până la începutul secolului al XVII-lea, vreme de cinci generații, strămoșii contesei Claudine Rhedey din Transilvania și, deci, și ai Prințului Charles, au fost nobili munteni, voievozi și înalți dregători din neamul Basarabilor.
Descendenta Prințului Charles duce direct și spre Ștefan cel Mare
Arborele genealogic oferit de Leo van de Pas e confirmat și de o importantă lucrare apărută în Anglia în 1982 cu titlul “Ancestry of the Royal Child”, semnată de Sir Iain Moncreiffe, un nume de referință în domeniile genealogiei și heraldicii.
Prințul Charles laudă România. Nici un străin nu a vorbit vreodată atât de mult și de bine despre România și nici o mare personalitate contemporană nu a dovedit atâta tenacitate în susținerea unor valori românești. Deși a vizitat prima oară țara noastră abia în 1997, devenind un obișnuit al evadărilor în Transilvania după 2004, Prințul Charles, moștenitorul tronului Marii Britanii, este ambasadorul cel mai fervent, nu doar al frumuseților Ardealului, de care este absolut fascinat, ci și al tradițiilor, al patrimoniului și al comorilor naturale ale țării noastre.
De la Basarab I, voievodul Țării Românești, și Bogdan I al Moldovei, o întreagă pleiadă de domnitori români apar în descendența directă a moștenitorului coroanei britanice: Mircea cel Bătrân, Alexandru cel Bun, Vlad Dracul, Vlad Țepeș, Ștefan cel Mare.
Timp de mai multe sute de ani, legăturile cultivate de marile familii domnitoare din Moldova și Țara Românească au dus la descendenți care, la rândul lor, unii mânați de povești de iubire, alții de interese politice sau de privilegii economice, s-au înrudit cu reprezentanți ai nobilimii maghiare, iar apoi ai celei germanice. De aici, în alte zeci de ani, urmașii primilor domnitori din Țările Române au ajuns în marea și respectata familie regală britanică a Windsorilor.
Interesat și poate amuzat de legenda descendenței sale din Dracula, Prințul Charles a decis să-și caute originile la “fața locului”. Mai întâi, prin vizita la mormântul de la Sângeorgiul de Padure, în Mures, al Claudinei Rhedey, stră-străbunica Reginei Elisabeta a II-a, iar mai apoi, prin mărturisirea publică, în cadrul unui documentar TV de largă circulație, a ipotezei că familia regală britanică l-ar avea printre strămoși pe însuși domnitorul Vlad Țepeș al Țării Românesti.
Chiajna, Zamfira si Claudine
Puternica doamnă Chiajna a Moldovei, care prin căsătoria sa cu Mircea Ciobanu, a legat boierimea moldoveană de cea munteană, în arborele genealogic al Casei Regale Britanice. Apoi, frumoasa Zamfira, nepoata Doamnei Chiajna și iubita, pentru o vreme, a lui Mihai Viteazul, care s-a căsătorit cu marele ambasador transilvănean Peter Racz de Galdo, făcând astfel legătura de sânge cu nobilimea maghiară. Mai târziu, o altă mare frumusețe a Ardealului, Claudine Rhedey, a dus arborele genealogic în Europa Centrală, prin povestea sa de iubire cu ducele german Alexander Wurttenberg. Fiul lor, Franz, a intrat în familia regală britanică, prin căsătoria cu prințesa Mary Adelaide, iar fiica lor a devenit Regina Mary, consoarta Regelui George al V-lea și bunica Reginei Elisabeta a II-a. O spectaculoasă poveste întinsă pe durata a mai bine de șapte secole, ce pune într-o nouă lumina istoria veche a românilor.
Sursa: genealogics.or, genealogics.or, bucharestherald.ro, b1.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)