La un pas de dezastru – Pretext pentru al treilea război mondial!


Cele mai gravă criză de la sfârșitul războiului rece
" Încercarea lui Putin de a recrea imperiul sovietic amenință nu numai Ucraina, dar pacea Europei "
NATO ar putea MOBILIZA TRUPE în Polonia şi ROMÂNIA
STARE DE ALERTĂ: Crimeea, sub controlul rușilor

 Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului federal rus) a aprobat, sâmbătă, în cadrul unei şedinţe extraordinare, recurgerea la forţă în Ucraina, în urma unei cereri în acest sens a preşedintelui Vladimir Putin 

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a solicitat camerei superioare a parlamentului - Consiliul Federaţiei - să aprobe trimiterea de trupe armate ruseşti în Ucraina, pentru normalizarea situaţiei politice. Putin a făcut solicitarea "în contextul situaţiei extraordinare din Ucraina şi a ameninţării existente la adresa vieţilor cetăţenilor ruşi din Ucraina", se arată într-un comunicat din partea Kremlinului.
Vitali Kliciko, unul din liderii fostei opoziţii din Ucraina, a adresat sâmbătă un apel Parlamentului să decreteze "mobilizare generală" împotriva a ceea ce el a numit "agresiunea rusă" în Ucraina. El a mai solicitat organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
Parlamentul ucrainean a cerut duminică monitorizare şi ajutor internaţional pentru siguranţa instalaţiilor sale nucleare.  De asemenea, ministerul Apărării din Ucraina a mobilizat rezerviştii şi a ordonat comandanţilor militari să pună în stare de alertă de luptă unităţile militare în faţa intervenţiei militare ruse în peninsula Crimeea.

NATO cere Rusiei să-şi înceteze activităţile militare şi să pună capăt ameninţărilor: 
"Se încalcă principiile Cartei ONU"
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut duminică apel la toate părţile implicate în criza din Crimeea să continue urgent toate eforturile pentru a se soluţiona situaţia periculoasă din prezent, cerând în special Rusiei să nu escaladeze tensiunile.
"Ucraina este vecinul nostru şi este un partener valoros pentru NATO. Facem apel la toate părţile să continue urgent toate eforturile pentru a se îndepărta de această situaţie periculoasă. În special fac apel la Rusia să nu escaladeze tensiunile", a spus Rasmussen, într-o scurtă declaraţie de presă de dinaintea reuniunii de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

Cu acest prilej, el a subliniat şi faptul că Rusia trebuie să-şi înceteze activităţile militare şi să pună capăt ameninţărilor sale, întrucât ceea ce face acest stat în Ucraina încalcă principiile Cartei ONU şi pune în pericol pacea şi securitatea în Europa. "Am convocat Consiliul Nord-Atlantic astăzi din cauza acţiunii militare a Rusiei în Ucraina şi din cauza ameninţării preşedintelui /rus, Vladimir/ Putin împotriva acestei naţiuni suverane. Ceea ce face Rusia acum în Ucraina încalcă principiile Cartei ONU, ameninţă pacea şi securitatea în Europa. Rusia trebuie să-şi înceteze activităţile militare şi ameninţările", a declarat Rasmussen.
"Susţinem integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, susţinem dreptul poporului ucrainean de a-şi decide singur viitorul fără interferenţe externe şi subliniem necesitatea ca Ucraina să continue să sprijine drepturile democratice ale tuturor cetăţenilor şi să se asigure că drepturile minorităţile sunt protejate", a subliniat Anders Fogh Rasmussen.

Premierul Ucrainei: "RUSIA A DECLARAT RĂZBOI" SUA 
şi Marea Britanie sunt CHEMATE ÎN AJUTOR
Europa fierbe după anunţul premierului interimar ucrainean, Arseni Iaţeniuk, care cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acţiunile sale drept o "declaraţie de război".
Arseni Iaţeniuk a criticat în termeni duri starea de lucruri existentă în prezent. "Este o alertă roşie. Nu este doar o ameninţare; ceea ce face Rusia este o declaraţie de război faţă de Ucraina".
"Îi cerem preşedintelui Vladimir Putin să retragă trupele din Ucraina", a avertizat şeful Guvernului proeuropean de la Kiev.
Între 6.000 şi 15.000 de militari ruşi sunt în regiunea Crimeea, afirmă surse din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, dar nu se ştie clar dacă este vorba de militari din bazele Flotei ruse de la Marea Neagră, staţionată în Portul Sevastopol.
De asemenea nu se ştie dacă Rusia a trimis trupe suplimentare, dar potrivit unor surse din cadrul armatei ucrainene, două nave militare ruse sunt staţionate în largul Peninsulei Crimeea.
Ca răspuns la aceste acţiuni, armata ucraineană a decis mobilizarea generală a trupelor şi a rezerviştilor.
Preşedintele Vladimir Putin i-a transmis recent omologului său american, Barack Obama, că Rusia îşi rezervă dreptul de a "proteja interesele sale şi populaţia rusofonă" în caz de "violenţe" în estul Ucrainei şi în Crimeea.

NATO ar putea MOBILIZA TRUPE în Polonia şi ROMÂNIA
NATO ar putea mobiliza trupe în Polonia şi România pe fondul tensiunilor tot mai mari din Ucraina, acolo unde Rusia intenţionează să intervină militar.
Anunţul a fost făcut de fost membru al National Security Council (NSC) de la Casa Albă.
Barry Pavel, fost director pentru apărare şi strategie în cadrul NSC crede că NATO nu va interveni militar în Ucraina, însă spune că organizaţia ar putea trimite trupe în Polonia şi România, pentru a transmite un nou mesaj de forţă Kremlinului.
“Utilizarea directă a forţei militare nu e o soluţie. Dar decizia de a trimite temporar trupe în estul nervos al NATO, în Polonia şi România, este o soluţie viabilă.”,- a spus acesta.
De altfel, Polonia a anuţat că se simte ameninţată de acţiunile Rusiei în Crimeea şi a solicitat o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic pe această temă.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a ordonat ridicarea nivelului de alertă al Flotei a VI din Mediterană, anunţă Vocea Rusiei. Două nave de elită ale Marinei SUA se află deja în Marea Neagră. Este vorba despre distrugătorul USS Ramage (DDG 61) şi nava de comandă USS Mount Whitney (LCC 20), ultima fiind nava amiral a Flotei a 6-a din Marea Mediterană.
Surse avizate anunţă că armata turcă şi forţele NATO din regiunea Mării Negre au fost şi ele plasate în stare de alertă, iar o navă militară de tip Aegis se îndreaptă spre portul Constanţa, România.

Ucraina a inceput mobilizarea trupelor
Administrația interimară proeuropeană de la Kiev a început mobilizarea trupelor, în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.
Consiliul ucrainean pentru Securitatea Națională a decis plasarea armatei în stare de alertă și mobilizarea trupelor.
Președintele Vladimir Putin i-a transmis omologului său american, Barack Obama, că Rusia își rezervă dreptul de a "proteja interesele sale și populația rusofonă" în caz de "violențe" în estul Ucrainei și în Crimei.
Ucraina cere ajutor
Ucraina a făcut un apel duminică adresat liderilor mondiali li în special a liderilor UE. Prim-ministru ucrainean Arseniy Yatsenyuk a declarant: "Suntem la un pas de dezastru  și acțiunile președintelui rus Vladimir Putin le considerăm lo declarație de război". Noul guvern al Ucrainei a făcut apel la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite pentru ajutor împotriva intervenției Rusiei în Crimeea.
Ministerul Apărării din Ucraina a chemat la arme rezerviștii. Practic toți bărbații între 20 și 40 de ani vor fi înrolați.

Pretexte pentru invazia rusească
Sursele ruse se plâng de " provocările " din Crimeia, despre acțiunile unor bărbați înarmați necunoscuți și fără îndoială, acestea reprezintă un pretext util pentru acțiune rus.
În realitate nu există niciun conflict în care să fie implicați etnicii ruși din Crimeea, deși ponderea rușilor în populația din estul Ucrainei este de 60%.
Președintele SUa a vorbit 90 minute la telefon cu omologul său rus, avertizându-l cu consecințe pentru încălcarea suveranității Ucrainei. Obama  a adăugat că Statele Unite vor suspenda participarea la reuniunile pregătitoare pentru sumit-ul G8 de la Soci, până se ajunge la o soluție. Putin a replicat că Rusia își rezervă dreptul de a-și proteja interesele sale și cele ale vorbitorilor de limbă rusă de violența din Ucraina.
Ambasadorul Ucrainei la Organizația Națiunilor Unite a cerut o sesiune de urgență a Consiliului de Securitate. Secretarul - General al ONU, Ban Ki - Moon, a cerut președintelui rus, Vladimir Putin, într- un apel telefonic să "angajeze de urgență un dialog direct cu autoritățile de la Kiev".
Consiliul de Securitate sa reunit în sesiune de urgență, dar Consiliul a luat nici o măsură, deoarece în calitate de membru permanent al Consiliului, Rusia are drept de veto și poate bloca corpul cel mai puternic al ONU ca să adopte orice rezoluție critică sau de sancționare pentru Moscova.

Crimeea – scurt istoric
Crimeea, este o peninsula la Marea Neagră, care în acest moment aparține de Ucrains și are are un statut semi – autonomy. Crimeoia a fost capturată de forțele ruse în secolul al 18-lea sub Ecaterina cea Mare. A devenit parte a Ucrainei în 1954, când liderul sovietic Nikita Hrușciov a transferat Crimeia de sub jurisdicția Rusiei sub autoritate ucraineană.

SUA avertizează Rusia : Stai departe de Ucraina.

Crimeea: Trupele ruse controlează complet peninsula.

Secretarul de stat american:Rusia se comportă ca în secolul 19.
Merkel a vorbit la telefon cu Putin și anunță că liderul de la Kremlin acceptă dialogul.
John Kerry este așteptat marți la Kiev pentru a susține autoritățile ucrainene

Peninsula Crimeea se afla în totalitate sub controlul trupelor ruse, după ce majoritatea șefilor armatei ucrainene din regiune au trecut în subordinea autorităților proruse. Ministrul ucrainean de interne, Arseni Avakov, a dezvăluit duminică că Moscova încearcă să le ofere cetățenie rusă și pașapoarte agenților serviciilor de securitate ucrainene din regiunea autonomă Crimeea. Aproximativ 15.000 de militari ruși sunt în prezent în Peninsula Crimeea.
Acest eveniment arată clat încăpățânarea Rusiei de a demonstra că încă mai este o forță militară și un stat care nu a abandonat pretenții teritoriale.

Surse: ActiveNews.ro, stareanatiunii.com, libertatea.ro, 9am.ro, dailymail, www.dailymail.co.uk, wikipedia.org, HotNews.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)