ENEL fură din buzunarele românilor. Cum își pot recupera oamenii banii?


''Siguranța populației a fost afectată''

Procurorii îi acuză pe vicepreședintele ANRE,Claudiu Dumbrăveanu, și pe directorul ENEL,Florin Gugu, că au făcut avere pe spinarea populației.
Deși au trecut destule zile de când s-a aflat că hoții de italieni de la ENEL au furat cu bună știință din buzunarele noastre, reprezentanții guvernului și ai parlamentului sunt muți.
Ce se întâmpla cu o companie românească dacă ar fi făcut același lucru în Italia. Ar fi fost demonstrații de stradă, nu numai împotriva  companiei, ci împotriva poporului român, cum de altfel au mai fost în ultimii ani.
Practic ar fi nevoie de o hotărâre de guvern care să stopeze furturile din buzunarele noastre. Dacă nu o fac, înseamnă că o parte din bani au mers undeva. De ce până la această dată compania ENEL nu a fost amendată la valoarea furtului de peste 20 de milioane de euro și obligată să returneze chash banii înapoi? Cine are interesul ca poporul roman să fie furat în asemenea hal de o entitate străină de poporul roman? Oare italienii de la ENEL nu au nicio obligație? Cu siguranță, dacă contractual făcut dintre guvernul roman și ENEl are clause contractual normale, această hoție poate fi amendată pentru încălcarea prevederilor contractuale. Dar dacă și aici băieții deștepți au lucrat și au făcut un contract formal? E posibil. Italienii de la ENEL ne fură și cine trebuie să ia măsuri sunt muți, se fac că nu s-a întâmplat nimic. O să vedem ce face DNA-ul, dar m-aș fi așteptat ca procurorii, în baza legii să instituie sechestru asiguratoriu pe bunurile comapaniei ENEL până când se returnează prejudiciu. Dar nu au făcut-o fiindcă există motive. Cine știe unde duc firele acestei furăciuni și dacă tăcem devenim complicii lor.
Cred că această hoției este un motiv să scoatem din țară hoții de la ENEL. De noi depinde dacă îi mai lăsăm să ne fure și să-și bată joc, doar fiindcă suntem români.
Ancheta dezvaluie inclusiv modul în care negociau inculpații. Discuțiile aveau loc în hoteluri, iar cei trei invinuiți, vicepreședintele Autorității pentru Energie, un fost director ENEL și asociatul unei firme, au profitat de influența lor în interes personal, fără să le pese de paguba clienților.

Acuzații grave

Procurorii îi acuză pe vicepreședintele ANRE,Claudiu Dumbrăveanu, și pe directorul ENEL,Florin Gugu, că au făcut avere pe spinarea populației
Oamenii legii spun că: "Este revoltătoare situația potrivit căreia stabilirea tarifelor la energie electrică în funcție de înțelegeri și interese personale sau de grup, și nu pe criterii economice obiective, se reflectă în ultima instanță, în facturile suportate de consumatorii de produse și servicii".

Înterceptări în favoarea legii

Anchetatorii i-au interceptat pe suspecți când discutau despre cum să nu dea înapoi banii luați abuziv, adică furați, de la populație, după ce fuseseră prinși că au umflat nejustificat și ilegal facturile de curent electric.

Claudiu Dumbrăveanu: Aha... Florin, hai să-ți zic care a fost rezultatul la ordin.
Florin Gugu: Așa...
Claudiu Dumbrăveanu: Până la final, pe scurt, o să fie o reducere de tarif de 1,3% pe timp de 12 luni... S-a aprobat așa. A fost greu să nu… să blochez tot…
Claudiu Dumbrăveanu: Zic eu că a ieșit…
Florin Gugu: Da, nu… E ok. 1,3% nu e foarte impactant. Bine.
Claudiu Dumbrăveanu: Bine. Bun. Mersi și eu mult de ajutor.

Toți cei 8 furnizori de energie electric au umflat facturile

Dar primii au făcut-o cei de la ENEL și ceilalți șapte i-au copiat. Referatul procurorilor vorbește despre un prejudiciu de 2,5 milioane de euro pentru stat numai la furnizorul ENEL, însă cei din Autoritatea Națională pentru Reglementare susțin că toți cei 8 furnizori au fost implicați în umflarea facturilor.
În replică, cei de la compania ENEL au explicat printr-un comunicat de presă modul în care au încasat banii și cum a fost descoperită schema, plus felul în care s-a eșalonat recuperarea.

7 lei în plus la fiecare factură de 100 de lei

La o factura de 100 de lei, toți românii care au curent electric în casă au plătit timp de 5 luni câte 7 lei în plus, dacă luăm în calcul și TVA-ul. Asta înseamnă 35 de lei bani încasați ilegal de la un singur consumator, de toți cei 8 furnizori de electricitate din Romania.
Cei de la ANRE au impus scăderea tarifului pe Kilowatt cu 1,3% pe luna, timp de o jumătate de an, adică a dat înapoi fiecărui român 8 lei și 30 de bani. Rezultă de aici că au mai rămas de recuperat 25 de lei.
Cu cat facturile erau mai mari, cu atât sumele plătite în plus și încasate ilegal de furnizor au fost și ele mai mari. Avocații susțin că există căi juridice pentru recuperarea pagubei.

C ear face ENEL dacă ar avea 10 milioane de procese, pentru recuperarea banilor furați și pentru plata de daune morale?

Marius Coltuc, avocat: "Se poate ataca în instanță faptul ca în contract este o clauză abuzivă și că modul de calcul al tarifului nu este transparent... eu unul nu-l știu, dar poate fi sesizată și Protecția Consumatorului. Primim 60 de plângeri pe zi".
Deocamdată, Tribunalul Bucuresti a respins propunerea de arestare preventivă pentru vicepreședintele ANRE Claudiu Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu și Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme. Așa că urmează să fie cercetați în libertate.

Concluzii

Enel depistează hoții de curent și cer despăgubiri uriașe. Unii dintre hoți sunt condamnați la ani grei de pușcărie, chiar dacă vinovăția are mari lagune probatorii. A cumpărat casa cu o priză legată înainte de contor și practic nu a știut de furtul de current, dar știți cum e  justiția la noi și neștiința este condamnabilă.
Dacă hoții care fură curent sunt pedepsiți, de ce ENEL care fură din buzunarele noastre să poate să fie pedepsită!
Întreaga industrie energetic a fost făcută de brațele acestui popor și averea noastră a tuturor a fost vândută pe nedrept unor italieni, nepăsători față de poporul român. Acum este momentul ca statul să preia înapoi energia electrică și anuleze contractual cu ENEL, pe motiv că a furat milioane de euro din banii și așa puțini ai românilor.
Am fost furați cu nerușinare și pentru judecătorii de la Tribunalul București, faptul că peste 15 milioane de români au plătit facturi false, neconforme cu realitatea, nu înseamnă nimic. Pentru cei care înșeală s-au fură de la un popor cred că merită pedeapsa cu moartea. Dar dacă tăcem ne merităm soarta, de popor laș, cu moșteniri balcanice definitive iremediabile.

Sursa: stirileprotv.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)