Un pas mai aproape de infractorul Traian Băsescu


Adevărul a ieșit la iveală: Clanul mafiot Băsescu a acționat în România sub protecția DNA și a Parchetului GeneralFaptele lui Mircea Băsescu, fratele guvernatorului României Traian Băsescu, președinte ales prin fraudă în 2004 și 2009,  sunt "de o gravitate excepţională"Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, s-a folosit de numele preşedintelui, se arată în referatul procurorilor cu propunere de arestare


Mircea Băsescu a fost arestat preventiv 30 de zile în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, însă ea este excutorie, astfel că Mircea Băsescu a fost încarcerat. În referatul cu propunerea de arestare procurori susţin că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea sa de frate al preşedintelui pentru a face trafic de influenţă.
Disperarea care a cuprins lătrătorii guvernatorului Traian Băsescu arată dimensiunea scandalului scăpat de sub protecția serviciilor secrete din România și de sub aripa protectoare a junei procuroare Laura Codruța Kovesi. Lăcomia clanului Băsescu a depășit orișice închipuire. După un șir lung de infracțiuni, ascunse în spatele unei protecții ca și președinte ales, lăcomia s-a extins inevitabil și asupra familiei.
Există totuși două ipoteze. Nu putem să ignorăm omul politic Traian Băsescu, de cea mai joasă speță de politican corrupt din ultimii 24 de ani.
Prim a ipoteză se referă că Traian Băsescu și-a sacrificat fratele pentru recâștigarea popularității aflată într-o prăbușire totală.
A doua se referă că a fost părăsit de serviciile secrete, care au realizat că va veni ceasul să dea socoteală pentru continuarea spiritului securității și pentru susținerea în mod artificial la putere aguvernatorului Traian Băsescu.
Despre promisiunea făcută de Mircea Băsescu, fratele guvernatorului Traian Băsescu, unui țigan infractor cunoscut se știa din 2011. Un procuror  de la Parchetul de pe lângă  Tribunalul Olt a instrument-tat un caz în care era implicat Mircea Băsescu, fratele guvernatorului Traian Băsescu și a unui lider PDL Marian Adrian Căpățână. În acest caz se făcea referire la lțiganul  Bercea Mondial. Țiganul prin anumite personae a ajuns in anturajul familiei Basescu si după această apropiere ciudată mai mulți politiceni și judecători, procurori s-au înghesuit să-i boteze copiii și nepoți.

Cum a ajuns țiganul Bercea Mondialul finul lui Mircea Băsescu?

În februarie 2010, Mircea Băsescu, fratele guvernatoruylui Traian Băsescu, a botezat-o pe nepoata lui Sandu Anghel, zis "Bercea Mondial". Ceremonia a avut loc la o biserică de cartier din Constanța. Așa a intrat țiganul în anturajul familiei Băsescu.
Tot un gest creștinesc au făcut pentru Bercea Mondial și Theodor Stolojan, judecătoarea Maria Huza, prim-procurorul de la Olt, Gheorghe Brenciu, sau fostul prefect de Olt, Nicolae Grădinaru, care i-au botezat copii și nepoți.
 O altă versiune, care a circulat în presă susține că botezarea nepoatei lui Bercea a fost cerută de acesta ca rasplată pentru ajutorul acordat președintelui Traian Băsescu în cursa electorală. Șeful statului nu putea risca să-și supere cea mai mare parte a susținătorilor prin asocierea cu Bercea și a refuzat. Bercea ar fi cerut-o apoi de nașă pe Elena Basescu, dar i s-a explicat ca nici asta nu e bine. Așa s-ar fi ajuns la Mircea Băsescu.

Cine este Sandu Anghel numit "Bercea Mondial"?

De la periferie și caruță cu coviltir țigănească la vile cu turnulețe și milioane de euro.
În urmă cu 20 de ani familia țiganului trăia în case sărăcăcioase la periferia orașului Drăgănești Olt. Cocioabele au fost rase din temelii, iar în locul lor s-au ridicat peste noapte vilele cu turnulețe.
Sandu Anghel, poreclit Bercea Mondialul, a făcut avere din vânzarea fierului vechi furat din vechile silozuri ceaușiste din Drăgășani, Caracal și Slatina, din șinele CFR și din sistemul de irigații al râului Olt construit pe vremea lui Ceaușescu.
Ulterior, "afacerile" familiei s-au extins în domeniul imobiliar, camăta și traficul cu mașini de lux pe filiera bulgară.
Chiar dacă recunoaște că nu știe să citească, Bercea Mondial  este "președintele romilor" și are carnet de conducere. Deși a recunoscut acest fapt chiar în instanță în timpul procesului , magistrații din Slatina au căzut de acord că cererea procurorilor e nefondată, iar Bercea poate rămâne cu permisul de conducere.

Sandu Anghel conduce clanul Mondial din Olt

Potrivit informaţiilor apărute în presă, după Revoluţie, Bercea Mondial şi familia sa s-au ocupat de colectarea fierului vechi şi de cămătărie. Ei au început să facă avere la începutul anilor 90. În 2012, averea lui Bercea a fost estimată la aproape 4 milioane de euro.
Sandu Anghel ar fi facut avere din vânzarea fierului vechi furat din vechile silozuri din Drăgășani, Caracal și Slatina, de la CFR, dar și din sistemul de irigații de pe râul Olt . Ulterior, „afacerile” familiei s-au extins în domeniul imobiliar, camătă și traficul cu mașini de lux aduse din Bulgaria.
Bercea Mondial a construit în Slatina opt palate, toate identice, dar niciunul cu autorizaţie de construcţie.
Pe numele lui Bercea Mondial, presa a contabilizat peste 100 de dosare penale pentru infracţiuni de evaziune fiscală, dar şi pentru diverse altercaţii ale clanului interlop pe care îl conduce.
Bercea Mondial s-a lăudat în permanenţă cu rudele sale din lumea politică. Interlopul susţine că unul din copiii săi a fost năşit de fostul premier Teodor Stolojan, lucru negat de acesta. Clanul Bercea s-a mai lăudat şi cu faptul că fiul lor „Judecător” ar fi fost botezat de Maria Huza, judecătoare şi fostă membră în CSM. Şi magistratul a negat relaţia cu familia Anghel. 

Bercea Mondial are peste 100 de dosare penale
"Regele banilor"  a fost în permanență un "abonat" al poliției și procurorilor, pe numele său fiind deschise peste 100 de dosare penale. Relațiile puternice din lumea Justiției și a politicii l-au salvat de fiecare dată.
În perioada 2001-2005 Sandu Anghel a acordat, sub formă de avans, marfă și împrumuturi peste 5 milioane de lei, în condițiile în care între societățile administrate de acesta și societățile beneficiare nu s-au derulat tranzacții comerciale. Pentru infracțiunea de evaziune fiscală, Bercea a primit doar o amendă penală în valoare de 2.500 de lei. Bercea a fost acuzat că a ridicat din conturile societăților administrate, în baza unor documente fictive, suma de 1,8 milioane de lei reprezentând salarii, sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al firmelor administrate.

Tot in baza unor documente fictive, Bercea Mondial a ridicat din conturile unei firme dividende în valoare de 200.000 de lei, iar din contul alteia a ridicat peste 300.000 de lei, în condițiile în care societățile din conturile carora a ridicat aceste sume au inregistrat pierderi luna de luna.
În 2011 însă Bercea Mondial avea să intre la închisoare după un scandal în familie, în urma căruia și-a înjunghiat un nepot. Sandu Anghel a fost condamnat definitiv  de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție la 8 ani și 9 luni închisoare pentru omor calificat.
În același dosar, fiul său, Florin Anghel, zis Ambasador, a fost condamnat la 5 ani și 3 luni închisoare. Curtea Supremă a admis recursurile inculpaților și a redus pedepsele pronunțate de Curtea de Apel Craiova, instanța care îi condamnase pe Sandu Anghel la 10 ani și pe Florin Anghel la 8 ani inchisoare. Decizia Înaltei Curți este definitivă.

Relatii puternice cu potentati ai zilei

Bercea a devenit faimos, în 2001, cand a început să deruleze afaceri imobiliare de anvergură în municipiul Slatina și să se afișeze cu personalități de la centru: Theodor Stolojan, judecătoarea Maria Huza (fosta președintă a Tribunalului București), Lidia Bărbulescu (fosta președintă a Curții Supreme).
Theodor Stolojan i-a botezat lui Bercea un copil - pe "Prințișor", Maria Huza l-a botezat și ea pe "Judecător". Moașa pentru micul Judecator, fiul lui Bercea, a fost un alt magistrat, Sofia Mariana Moț, judecător la Tribunalul Olt, transferată din 2004 la Secția Comercială a Curții de Apel Craiova, unde activează și în prezent.
Gheorghe Brenciu - care a ocupat funcția de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt la botezat pe "Televizor". În pleiada de cuscri ai lui Bercea Mondial au mai intrat  Gabriel Diaconu - fostul viceprimar din Slatina și fostul prefect de Olt - Nicolae Grădinaru.
În 2010, în lista de cumetri ai țiganului Bercea Mondial avea să intre un nume cu greutate: Băsescu. Mircea Băsescu, fratele șefului statului, o botează pe Renata-Doinița, nepoata lui Sandu Anghel.

Ce spune presa internațională

Presa internaţională, de la Reuters şi France Presse la Washington Post sau Deutsche Welle, a preluat scandalul creat de reţinerea lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, pentru acuzaţia de trafic de influenţă. Titlurile ziariştilor străini se centrează pe preşedintele Traian Băsescu, care a negat orice implicare în scandalul de corupţie a fratelui său, însă acum se confruntă cu cereri de demisie. România este prezentată însă ca printre cele mai corupte ţări din Europa, în care justiţia a început să îşi facă treaba în ultimii ani, ”într-o mişcare fără precedent”, după cum notează Reuters.
Presa internaţională a relatat despre scandalul de corupţie în care Mircea Băsescu a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de un trafic de influenţă pentru care a primit o mită de 250.000 de euro, pentru a influenţa dosarul interlopului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial. Jurnaliştii străini îşi centrează ştirile pe reacţia preşedintelui României, Traian Băsescu, care a negat ieri orice implicare în acest scandal.
Reuters scrie că ”România este depăşită doar de Grecia şi de Bulgaria în ce priveşte corupţia, dintre cele 28 de state membre ale UE, conform Transparency International, iar Comisia Europeană a pus sistemul de justiţie sub monitorizare specială. Mai mult de 1.000 de persoane au fost condamnate pentru corupţie anul trecut, în întreaga ţară. Cei trimişi în faţa judecătorilor au inclus şase miniştri şi parlamentari, cinci şefi de consilii judeţene, 34 de primari şi viceprimari, judecători, avocaţi şi manageri de companii de stat”.
Americanii îşi titrează şi ei ştirile cu accent pe reacţia preşedintelui României, preluând ştirea agenţiei Associated Press: Washington Post scrie că ”Preşedintele României neagă implicarea în mituire”, în timp ce televiziunea Fox News arată că ”Preşedintele României îşi neagă vina după ce fratele a fost filmat în timpul unei discuţii aparent despre mită”.
Germanii de la Deutsche Welle titrează: ”Preşedintele României se confruntă cu cereri de demisie, din cauza scandalului de corupţie a fratelui său”.

Mircea Băsescu, REŢINUT pentru trafic de influenţă.
DNA: Inculpatul ar fi primit 250.000 de euro

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 19.06.2014, ora 19.05 , până la data de 20.06.2014, ora 19.05) a inculpatului BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influenţă", anunţă un comunicat al DNA.
"Din ordonanța de reţinere întocmită de procurori a rezultat că există probe şi indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt :
În perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunţătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate", precizează procurorii.
Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti, mai spune comunicatul.
UPDATE: Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a fost reţinut, joi seară, de procurorii anticorupţie, după ce a fost audiat în dosarul în care fiul lui Bercea Mondial îl acuză de trafic de influenţă.
Mircea Băsescu a ajuns joi la DNA în jurul orei 17.40 şi a evitat să ofere prea multe răspunsuri jurnaliştilor. El a înaintat cu greu prin mulţimea de ziarişti, spunând doar că: "Nu pot să vă spun nimic". "E treaba lui Bercea ce spune", a mai spus Mircea Băsescu.
"Măi, oameni buni, daţi-o-ncolo de treabă...", le-a spus Mircea Băsescu jurnaliştilor care au aglomerat drumul de la parcare la intrarea în DNA, astfel încât acesta a avut nevoie de câteva minute pentru a parcurge o distanţă de cel mult 30 de metri.

Fratele preşedintelui, citat în calitate de suspect

Contactat de MEDIAFAX, Mircea Băsescu a precizat că a fost citat în calitate de suspect în dosarul în care Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, l-a reclamat pentru trafic de influență.
”Eu acuma mă duc în calitate de suspect. Nu de martor, de suspect”, a spus Mircea Băsescu.
Întrebat dacă se așteaptă să fie reținut de către procurorii DNA, fratele președintelui a răspuns: ”Nu pot să mă aștept la nimic. Nu am niciun fel de experiență cu așa ceva”.
El a mai precizat că a fost citat să se prezinta la DNA joi la ora 18.00. Au mai fost audiați Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și soția acestuia, Fănica Anghel, care au fost aduși din penitenciarele Colibași, respectiv Penitenciarul Craiova.
De asemenea, la DNA a fost citat să se prezinte la ora 17.00 şi Marian Căpăţână.
Trafic de influență. Înșelăciune și inducerea în eroare a organelor judiciare
Florin Anghel a depus în 13 iunie, prin avocatul său, Pavel Abraham, o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu, în care îl acuză pe acesta de trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare, în legătură cu dosarul în care fiul lui Bercea Mondial este acuzat de şantaj.
Plângerea formulată de Florin Anghel a fost preluată de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie de la DNA Constanţa.
Fiul lui Bercea Mondial a fost audiat marţi şi miercuri la DNA, după ce avocatul acestuia le-a dat procurorilor două înregistrări audio-video. Pavel Abraham, avocatul apărător, arăta că înregistrările ar fi fost făcute în februarie 2012 sau 2013, acestea fiind "foarte compromițătoare".
Fiul şi ginerele lui Bercea Mondial, Florin Anghel şi Marius Constantin, cercetaţi într-un dosar de şantaj pentru că i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, 280.000 de euro, în caz contrar ameninţând cu dezvăluirea unor informaţii compromităţoare despre acesta şi familia sa, au anunţat, de mai multe ori în ultima perioadă, că vor face publice, prin intermediul avocatului, o serie de înregistrări audio şi video în legătură cu acest caz. Dosarul de şantaj este instrumentat de procurorii DNA Constanţa.

Primul Ministru Victor Ponta cere DEMISIA lui Traian Băsescu

"Este momentul în care însuşi preşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi. Independenţa şi prestigiul justiţiei trebuie să fie apărate de preşedintele ţării chiar şi prin acest sacrificiu personal, şi anume de a spune OK, renunţ la funcţia mea ca să nu spună cineva că de aia nu e anchetat fratele meu într-o situaţie în care oameni care au făcut mult mai puţin decât Mircea Băsescu sunt acum în faţa legii", a spus Ponta, informează MEDIAFAX.
Întrebat dacă este luată în calcul suspendarea lui Băsescu în cazul în care acesta nu va demisiona, Ponta a răspuns: "Dacă preşedintele a făcut ceva, sigur că luăm în calcul o suspendare. Eu, din ce am văzut, nu a făcut el ceva".
”Cred că preşedintele României, şi nu doar al României, ci orice preşedinte dintr-o ţară europeană, în faţa unei asemenea situaţii, tocmai pentru a nu arunca o umbră de îndoială asupra activităţii Justiţei, ar trebui să demisioneze imediat”, a spus Ponta.
Ponta a arătat că demisia şefului statului s-ar impune pentru ca nimeni să nu poată să considere că, din poziţa pe care o ocupă - fiind persoana care a numit în funcţie şeful DNA, procurorul general şi ceilalţi magistraţi - poate să influenţeze desfăşurarea normală a anchetei.

Ponta a spus că e vorba de un caz foarte clar, care nu îl acuză direct pe preşedintele Băsescu, dar îl acuză direct, în mod clar, cu probe, şi nu cu stenograme prin presă, pe fratele preşedintelui.
”Din acest punct de vedere, orice preşedinte european cu siguranţă ar demisiona. Vă dau cazul preşedintelui Germaniei, care a demisonat din funcţie pentru un lucru mult mai puţin grav şi care de altfel a şi fost achitat de Justiţie după aceea”, a spus Ponta.

El a arătat că decizia demisiei ar fi cea mai bună pentru ideea de Justiţie, pentru credibilitatea Justiţiei în faţa românilor, pentru încrederea că nimeni nu e mai presus de aplicarea legii.

”Acum e momentul în care el însuşi (Traian Băsescu - n.r.) trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa Justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că într-un fel sau altul influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi”, a spus Ponta.

El a mai spus că nu a văzut o implicare directă a preşedintelui Băsescu în cazul în speţă.

”Dar am văzut un caz foarte clar de trafic de influenţă realizat de către fratele preşedintelui, de către domnul Mircea Băsescu, un caz care, dacă ar fi implicat o altă persoană, acea persoană era arestată de mult. Eu nu sugerez vreo acţiune a Justiţiei, nici vorbă. Sugerez sau spun direct un singur lucru: că este un moment în care instituţiile statului, instituţiile de Justiţie pot într-adevăr să dea marele examen al independenţei”, a mai spus Ponta.

El a arătat că una este să anchetezi oameni politici din partide care nu-i plac preşedintelui Băsescu şi alta să aplici legea atunci când vine vorba totuşi de fratele preşedintelui.

”Este un moment extraordinar de important, un test pentru independenţa reală a Justiţiei din România, şi eu am încredere că îl va trece”, a mai spus Ponta.

Mircea Băsescu spune că președintele Traian Băsescu nu are "niciun fel de legătură" cu relaţia sa cu membrii familiei Anghel și că înregistrările audio-video difuzate de Antena 3 sunt scoase din context, iar acestea susțin starea de fapt prezentată de el în cuprinsul plângerii penale pentru șantaj.

Ce apare în înregistrări?

Reamintim că Antena 3 a făcut publice, miercuri seară, înregistrări audio-video din care rezultă că fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, a primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare şi că şeful statului ar fi ştiut despre acest demers.

Înregistrările au fost difuzate în prezenţa lui Pavel Abraham, avocatul fiului lui Bercea Mondial, care a afirmat că familia acestuia a decis să le facă publice în contextul unor "suspiciuni cu privire la seriozitatea cu care se face ancheta" legată de plângerea pe numele lui Mircea Băsescu, pentru un presupus trafic de influenţă.

Astfel, pe post au fost prezentate mai multe înregistrări audio ale unor discuţii ce ar fi fost purtate, potrivit realizatorului emisiunii şi celor care le-au pus la dispoziţie, de Mircea Băsescu şi Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, care le-ar fi înregistrat pe ascuns. Înregistrările audio au fost prezentate împreună cu imagini filmate într-un birou, în care apărea fratele preşedintelui, discutând cu o persoană ce părea că înregistrează conversaţia, cu telefonul mobil sau cu o cameră ascunsă, şi nu apare în filmare.

Materielele audio-video au fost prezentate în şase secvenţe distincte, între care realizatorul emisiunii şi invitaţii săi au subliniat că acestea ar releva acuzaţia de trafic de influenţă adusă de Florin Anghel lui Mircea Băsescu. Discuţiile au fost atribuite, potrivit relatărilor din emisiune, lui Florin Anghel şi Mircea Băsescu, astfel că în transcriptul lor, prezentat mai jos, interlocutorilor le sunt atribuite aceste nume.

Mircea Băsescu, fratele președintelui, a fost arestat

Mircea Băsescu, fratele președintelui Traian Băsescu, a fost arestat pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Tribunalul București și va fi atacată la Curtea de Apel.
În total, potrivit procurorilor, familia lui Bercea Mondial i-au dat 600.000 de euro unui intermediar, iar la Mircea Băsescu au ajuns 250.000 de euro. 

Țiganii au venit noaptea și au făcut presiuni

Doinița Băsescu, soția lui Mircea Băsescu, a povestit jurnaliștilor despre relația familiei sale cu Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, și despre presiunile la care au fost supuși în acest caz. Doinița Băsescu a mai spus că e convinsă de nevinovăția soțului său.
„Știu doar că a existat o presiune extraordinară din partea lor, cu venit noaptea pe sub garduri și sunat la interfon de-mi sărea inima. Și mă întrebam ce vor, că nu cred că-i era dor lu’ aia mică de noi!? Veneau şi vai de mine năşicule, că e bolnav, că nu suportă că are boală la inimă, că are nu ştiu ce. De nenumărate ori. Şi noi: 'Da, vă credem... O să se stabilească în justiţie'. Ce să-i spui, să-i dai pe uşă afară?! A fost o situaţie extrem de delicată”, a spus Doinţa Băsescu.


Referat DNA: Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea de membru al familiei prezidenţiale. A luat bani pentru a interveni la Cotroceni.

Procurorii DNA apreciază în referatul prin care cer arestarea lui Mircea Băsescu, acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, că fratele președintelui Traian Băsescu s-ar fi folosit de calitatea sa de membru al familiei prezidenţiale pentru a da credibilitate afirmațiilor cu privire la influenţa pe care ar putea-o avea asupra magistraţilor care instrumentau dosarele lui Sandu Anghel.

"În cursul lunii martie 2011, martorul denunţător Anghel Florin, împreună cu Anghel Fănica, mama denunţătorului, i-au remis lui Băsescu Mircea suma de 250,000 euro, în schimbul promisiunii celui din urmă că va interveni la Preşedintele României pentru a-l determina să dispună graţierea individuală a condamnatului Anghel Sandu, zis Bercea Mondialu, precum şi pentru a interveni pe lângă procurori şi judecători în vederea cercetării în stare de libertate a arestatului preventiv Anghel Sandu.  Deşi inculpatul Marian Căpăţână Adrian afirmă în declaraţia sa că a primit suma de 600.000 de euro cu titlu de împrumut, din înregistrările ataşate la doar, nu rezultă că acesta a invocat vreodată pretinsa înţelegere referitoare la împrumutarea sumei menţionate în momentele în care i s-a solicitat restituirea sumei", se arată în referatul DNA, potrivit Antena3.

"Ambii inculpaţi (n.r. Mircea Băsescu și Marian Căpățână) s-au folosit de calitatea de membru al familiei Preşedintelui României, pe care o deţine inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraţilor. (...) Inculpatul Băsescu Mircea (...) nu descurajează comentariile referitoare la persoana preşedintelui, ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparenţa că ar avea influenţă asupra magistraţilor", se mai arată în referatul procurorilor.

Fratele preșdintelui a fost adus, vineri, la Tribunalul Bucureşti, pentru judecarea cererii procurorilor DNA de arestare preventivă, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.

Mircea Băsescu este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care Sandu Anghel era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

"La începutul anului 2011, după ce faţă de tatăl denunţătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunţătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă şi în schimbul promisiunii că banii vor fi remişi mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl denunţătorului şi a altor cereri incidente în respectiva cauză", au scris procurorii în ordonanţa de reţinere.

Ulterior, pentru că Bercea Mondial nu a fost pus în libertate, Florin Anghel i-a dat alţi 350.000 de euro lui Marian Căpăţână, în acelaşi scop.

Imunitatea lui Băsescu pusă în discuţie la Curtea Constituţională, primul termen: 24 iulie a.c.

Plângerea senatorului Gabriela Firea, în care şeful statului este acuzat de ameninţare şi şantaj, redeschide subiectul imunităţii absolute de care s-ar bucura Băsescu Traian.
Avocatul senatorului, Lucian Bolcaş, a găsit procedura permisă de lege prin care se poate obţine un verdict juridic în această speţă, şi nu o interpretare abuzivă şi generalizată la imunitate, precum cea decretată de procurorii Morar şi Kovesi.

După ce plângerea depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin era contestată decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu, a fost respinsă prin invocarea faptului că există o practică constantă a Curţii Constituţionale în a defini limitele imunităţii preşedintelui, ca ultima cale de atac, avocatul Lucian Bolcaş a sesizat Curtea Constituţională să se pronunţe în interpretarea textelor constituţionale, astfel încât, protecţia de care se bucură preşedintele să nu să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic.


Iată etapele procedurale ale acţiunii senatorului Gabriela Firea:

I. Plângerea penală - Senatoarea PSD Gabriela Firea a depus pe 16 aprilie o plângere penală în care îl acuză pe şeful statului de ameninţare şi şantaj în legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a făcut în cadrul unei emisiuni televizate.

II. În data de 18 aprilie, Parchetul General a anunţat că a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în legătură cu plângerea penală depusă de senatoarea Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, însă procurorii au dispus suspendarea anchetei, deoarece preşedintele se bucură de imunitate.

Pentru faptele săvârşite în timpul mandatului, dar care nu au legătură cu atribuţiile ce revin preşedintelui în exercitarea acestuia, se aplică numai imunitatea de drept procedural, astfel că, după încetarea mandatului, preşedintele poate fi cercetat pentru astfel de fapte.

III. Gabriela Firea a contestat decizia procurorului de caz, însă contestaţia sa a fost respinsă de procurorul ierarhic superior.

IV. Pe 18 mai, dl  Lucian Bolcaş, avocatul senatorului PSD Gabriela Firea, a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o plângere prin care contestă decizia Parchetului General de suspendare a anchetării preşedintelui Traian Băsescu pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

V. Plangerea depusa la ICCJ  este o plângere procedurală împotriva soluţiei pronunţate de procurorul şef din cadrul Parchetului General privind menţinerea soluţiei de suspendare a plângerii făcute de doamna senator Firea împotriva numitului Băsescu Traian, pentru săvârşirea infracţiunii de calomnie si are ca rezultat mentinerea de catre prim procurorul şef şi procurorul de caz a soluţiei suspendării urmăririi penale invocând  imunitatea pe care noi o contestăm. 

VI. Intrucat in aceasta actiune s-a invocat faptul că există o practică constantă a Curţii Constituţionale în a defini limitele imunităţii preşedintelui, Dl Avocat prin ultima cale de atac arata,  in opinia sa, ca protecţia de care se bucură preşedintele nu trebuie să încalce egalitatea în drepturi a cetăţenilor unui stat democratic si ca in ceea ce priveste interpretarea acestor texte constituţionale,  se poate pronunţa numai Curtea Constituţională.

VII. Ca rezultat al acestei actiuni, se admite  cererea formulată de petenta Firea Gabriela, privind sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.312 alin.2 Cpp în măsura în care se aplică preşedintelui României si  sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.312 alin.2 Cpp în măsura în care se aplică preşedintelui României, în raport cu prevederile art.1, art.16, art.84 şi art.72 din Constituţia României', se arată în decizia instanţei.

VIII. Pe fond, termenul de judecata a fost amanat procesul pentru 24 iulie.
Purtătorul de cuvânt al PSD: Monica Macovei l-a girat pe Căpăţână şi, implicit, întreg clanul Bercea

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, susţine că Monica Macovei (PDL) l-a “girat” pe Marian Căpăţână, presupusul intermediar al banilor în cazul scandalului în care e implicat Mircea Băsescu, atunci când a acceptat candidatura acestuia la alegerile din 2012 din partea ARD.

'Legat de cazul în care sunt implicaţi Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână, nu pot să nu mă întreb ce părere are doamna Macovei despre mizeria de la ea din partid. Căpăţână este un personaj care a candidat pe listele ARD în 2012, trecând de criteriile de integritate ale Monicăi Macovei. Cu alte cuvinte, Macovei l-a girat pe Căpăţână şi, implicit, întreg clanul Bercea. Asta, apropo despre cât de credibilă e doamna Macovei. Până acum, Macovei n-a spus nimic despre acest caz. Sunt curios dacă şi acum girează aceste nume şi continuă să spună că totul e curat şi în regulă la ei în curte', a declarat Cătălin Ivan, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Marian Căpăţână, cel care se presupune că ar fi intermediarul banilor în cazul Mircea Băsescu - Bercea, a fost reţinut, joi seara, de procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Banii pentru traficul de influenţă verificaţi cu lampa

În referatul procurorilor Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influenţă. Procurorii DNA susţin că banii care au ajuns la Mircea Băsescu au fost verificaţi iniţial de intermediarul Marian Căpăţână cu o lampă specială.
A. F. a revenit în câteva zile la Constanţa având asupra sa suma de 250.000 de euro pe care i-a remis-o lui Căpăţînă Marian într-un apartament din Municipiul Constanţa, după ce bancnotele au fost verificate şi numărate cu ajutorul unui aparat pus la dispoziţie de o persoană cunoscută de către inculpatul Căpăţînă Marian Adrian. Ulterior, Căpăţînă Marian s-a deplasat la biroul lui Mircea Băsescu pentru a-i remite suma de 250.000 de euro, asigurându-l pe A. F. că inculpatul Băsescu Mircea a primit această sumă. (Sursa Referat DNA)
Referatul procurorilor DNA susţine că Mircea Băsescu s-a folosit de calitatea sa de frate al preşedintelui Băsescu.
Perseverenţa inculpatului Băsescu Mircea, care, luând în calcul posibilitatea de a nu putea obţine rezultatul dorit la o instanţă care încă nu s-a pronunţat, era hotărât să obţină o soluţie favorabilă la instanţa superioară în grad, relevă un alt element de gravitate a infracţiunii pentru care este cercetat. Ambii inculpaţi s-au folosit de calitatea de membru al familiei Preşedintelui României pe care o deţine inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraţilor şi, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obţinerea unor hotărâri favorabile. Inculpatul Băsescu Mircea, deşi cunoaşte obligaţiile fratelui său şi îi comunică denunţătorului într-una din discuţiile înregistrate că „el nu poate”, nu descurajează comentariile referitoare la persoana preşedintelui, ba, mai mult, le alimentează pentru a nu pierde aparenţa că ar avea influenţă asupra magistraţilor. (referatul procurorilor DNA)

Cine este judecătoare care a deliberat

Cererea de arestare a lui Mircea Băsescu este judecată de judecătoarea Brânduşa Gheorghe. Procurorul de caz de la DNA a fost Iulian Păncescu. Judecătoarea Gheorghe a decis şi arestarea lui Sorin Ovidiu Vântu, a decis şi arestarea Andreei Marta într-un dosar de proxenetism. A mai făcut parte din completul care a decis cercetarea în libertate a lui Sorin Alexandrescu, directorul Antena Tv Group, din complet făcea parte si Elena Burlan.

CSM cere apărarea independenţei justiţiei, după atacul lui Bercea la Kovesi şi Stanciu

Consiliul Superior al Magistraturii cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.
Anunţul CSM vine la o zi după ce, direct din duba car îl dicea la DNA, Bercea Mondial, a susţinut că o parte din banii pe care i-ar dat pentru a scăpa de închisoare ar fi ajuns la şefa DNA, Laura Codruta Kovesi, şi la preşedintele ICCJ, Livia Stanciu.
Bercea Mondial a mai spus că nu speră să mai primească înapoi aceşti bani şi că se aşteaptă ca în acest caz să fie condamnat.
Întrebat de ce nu a făcut denunţul până acum el a spus: „Pentru ca doamna Kovesi nu mi-a restituit banii până acum prin şofer”.
De asemenea, întrebat ce i-a promis Mircea Băsescu, Bercea a răspuns: „Mi-a promis Livia Stanciu. Avem date despre Livia Stanciu”.

Cronologia cazului Bercea - Băsescu

12 iunie DNA îl pune sub urmărire penală pe Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, după ce acesta a fost reclamat de Mircea Băsescu că l-ar fi şantajat. În aceeaşi cauză ginerele lui Bercea Mondial, Marius Constantin, a fost aresatat preventiv tot pentru şantajarea lui Mircea Băsescu.
Judecătorii care au dispus arestarea ginerelui lui Bercea Mondial au constat că începând cu anul 2013, ulterior încarcerării lui Sandu Anghel, membrii familiei acestuia au început să exercite presiuni asupra lui Mircea Băsescu, afirmând că Marian Căpăţână a primit de la ei importante sume de bani, ce urmau să-i fie remise fratelui preşedintelui Traian Băsescu pentru ca acesta să uzeze de relaţiile avute, cu scopul de a obţine liberarea lui Bercea Mondial.
Ameninţările au fost făcute telefonic, încă din anul 2013, de către fiul lui Sandu Anghel, Florin, discuţiile fiind înregistrate de fratele preşedintelui cu telefonul mobil, transcrierile convorbirilor aflându-se la dosar, a relatat Mediafax.
Acesta este primul dosar în care clanul Bercea l-a ameninţat pe Mircea Băsescu că va da presei informaţii compromiţătoare.
În aceeaşi dimineaţă la Antena 3 au apărut primele informaţii că familia lui Bercea Mondial i-ar fi dat 600.000 euro pentru a-i rezolva favorabil dosarele penale. Adica în sensul că Mircea Băsescu să intervină pe lângă judecători ca să obţină eliberarea lui Bercea Mondial.
17 iunie Structura centrală a DNA preia dosarul în care familia lui Bercea Mondial l-a reclamat pe Mircea Băsescu pentru trafic de influenţă şi înşelăciune. Fiul lui Bercea a depus vineri la DNA o plângere în care susţine că ar fi plătit 600.000 euro ca să scape de dosarele penale pe care le are, susţin sursele gândul.info. Bercea Mondial ar fi reclamat prin fiul său şi faptul că 250.000 de euro din această sumă au ajuns la Mircea Băsescu fratele preşedintelui Traian Băsescu. Plângerea a fost înregistrată la Constanţa, iar acum dosarul este preluat de structura centrală a DNA.
18 iunie Antena 3 publică o serie de înregistrări din care rezultă că Mircea Băsescu şi fiul lui Bercea Mondialu discutau despre dosarele penale ale acestuia. Din înregistrări reiese că Mircea Băsescu recunoaşte că suma de 250.000 euro au ajuns la el.

"La mine au ajuns 250.000..."

În primul filmuleţ difuzat, fratele preşedintelui confirmă că i "s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe" şi că la el ar fi ajuns "250.000".
Florin Anghel: Voiam să te întreb ceva, te rog eu, tu ştii ce mi-a zis el? Prima dată, atunci când i-a luat pe ăia 350.000 de euro...Te-ai dus matale cu el în maşină şi i-aţi dus la Bucureşti? Aşa-i?
Mircea Băsescu: Nu.
F.A.: Dar ţi i-a adus.
M.B.: Măi, să ştii că mi-a dat.
F.A.: Ţi-a dat... dar o parte din ei... unde e, mă, mânca-ţi-aş?
M.B.: Dar să ştii că la mine a ajuns...
F.A.: Toţi?
M.B.: La mine au ajuns 250.000
F.A.: Atâta?
M.B.: Da
F.A.: Şi la el restul?
M.B.: Eu de aia eram curios atuncea, când mi s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe. Deci la mine atât a ajuns, să ştii.
Sursa: HotNews.ro, adevarul.ro, EVZ.ro, realitatea.net, gandul.info, Realitatea.net, directproprietar.ro, digi24.ro ,


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)