Prezidențiabili cu probleme


Până astăzi 14 candidaţi şi-au înregistrat candidatura pentru prezidenţiale: Victor Ponta (Alianţa PSD-PC-UNPR), Klaus Iohannis (Alianţa Creştin-Liberală), Călin Popescu-Tăriceanu (independent), Elena Udrea (Partidul Mişcarea Populară), Kelemen Hunor (Uniunea Democrată Maghiară din România), Dan Diaconescu (Partidul Poporului - Dan Diaconescu), Constantin Rotaru (Partidul Alianţa Socialistă), Corneliu Vadim Tudor (Partidul România Mare), William Brânză (Partidul Ecologist Român), Mirel Mircea Amariţei (Prodemo), Szilagyi Zsolt (Partidului Popular Maghiar din Transilvania), Teodor Meleşcanu (independent), Monica Macovei (independent) şi Gheorghe Funar (independent).

Victor Ponta are toate șansele să fie viitorul președinte al României. Va trebui să se țină tare în fața dezinformărilor și manipulărilor marca Băsescu. Șondajele îl clasează pe primul loc și nu prea cred că va avea probleme.

Klaus Iohannis are probleme cu Agenția Națională de Integritate, care a stat cuminte din 2013 și până în această lume, însă în ultimile zile a demarat presiunile pe Înalta Curte de Casație și Justiție, să dea verdictul privind incompatibilitatea primarului din Sibiu.
Pe site-ul www.cotidianul.ro sociologul Barbu Mateescu prezintă:  Ce ar însemna dispariția candidaturii lui Iohannis.

“Sociologul Barbu Mateescu descrie în 8 puncte scenariul în cazul dispariţiei candidaturii lui Klaus Iohannis.

1. Aproape 3 milioane de voturi potențiale se reorientează. Opțiunea lejeră, facilă: absența de la vot. Evident că nu o vor urma de fapt toți și că unii o vor urma doar în plan inițial, urmând să se reorienteze în timp.

1b. Votanții aduși strict de Iohannis, pe brand-ul nemțesc, dispar din prim-plan, dezamăgiți și enervați. Transilvania se va demobiliza parțial ("votam un om de-al nostru și acum veniți cu un mitic? Pfff!").

2. PNL și PDL trebuie să ia o decizie organizațională. Trebuie găsit candidatul spre care să se reorienteze (asta dacă nu există deja, ex. Meleșcanu). Această decizie este hotărâtoare. Datorită existenței ACL și fuziunii decizia trebuie luată la comun.

2b. Pentru cine nu e familiar cu legea: ACL nu poate înlocui numele Iohannis. Nu se poate duce la BEC să anunțe: "Știți, schimbăm numele de pe buletinul de vot, acum îl susținem pe Predoiu/Antonescu/X". ACL trebuie să se reorienteze spre un candidat deja existent, deja înscris în competiția electorală.

3. Acel candidat nu va fi Udrea. PNL și PDL știu că a intra într-o bătălie de genul "Băsescu vs. restul lumii" este sinucidere curată. Președintele se va agita prin studio-uri, ca de obicei, pe coordonatele știute ("Salut, PDL, te iubesc, PD, veniți înapoi la tata") și cu rezultate slabe.

Un calcul savant pentru ACL dar care anulează șansele de victorie ar fi: "OK, ne facem că o susținem dar o distrugem. Nu facem nimic pentru ea. Îl lăsăm și o lăsăm să se facă de râs, ca să scăpăm de ei pentru întotdeauna."

4. PSD va profita de șoc pentru a intensifica presiunile asupra PNL. Scenariul de vis pentru ei este Ponta vs Tăriceanu în turul doi. În funcție de cât de bine stă Tăriceanu în sondaje după dispariția lui Iohannis PSD îi poate da fostului prim-ministru 10-15 voturi/secție în primul tur, pentru un clasament de genul:

Ponta 40%
Tăriceanu 17%
Udrea 16%
Macovei 10%
etc.

5. O șansă bună pentru Monica Macovei de a prinde părți dintr-un electorat urban brusc rămas fără opțiuni, neinteresat de soluțiile clasice, bătătorite.

6. Procentele se recalculează, mai ales dacă se confirmă punctul 1. Cu o participare la vot mai slabă, de exemplu, procentele lui Ponta se măresc artificial și la vot și-n sondaje.

Exemplu: din 10 milioane de voturi (sau participare la vot 67% din cei din țară), 4 milioane de voturi înseamnă 40%.

Din 9 milioane (participare 61% din cei din țară) 4 milioane de voturi înseamnă 44%.

Lucrurile stau la fel pentru toți candidații. În planul procentelor - nu și al voturilor - toți candidații vor avea de câștigat. Udrea, Tăriceanu, Macovei, poate și Meleșcanu vor avea de împărțit câteva zeci de procente în plus față de ce au acum. Va exista un fel de inflație: pizza e la fel de mare dar numărul furculițelor a scăzut cu 1.

7. O circumstanță aparte duce la rezultate aparte. E posibil ca pentru prima dată după 1990 primul tur de scrutin să fie cu adevărat disputat. Totul depinde de calitatea opțiunii ACL

8. Ultima și cea mai importantă consecință a dispariției candidaturii lui Iohannis: șansele lui Ponta de a câștiga cresc în mod amețitor. Dispare singurul om capabil să obțină măcar 42% din voturi în turul doi împotriva lui Ponta. Cu inteligență și inspirație situația poate fi schimbată, dar totul depinde de identitatea omului care ajunge în turul doi.


Monica Macovei susținută de Societatea Timișoara
În ultimii ani Societatea Timișoara, după plecarea lui George Șerban într-o lume mai bună, a fost penetrată de securiști. Cum probez această afirmație? Simplu. Societatea Timișoara, pe vremea când reprezenta un punct forte în orașul de pe Bega, a oferit de-a lungul timpului mai multe premii. Primul laureat al premiilor Societăţii Timişoara a fost Corneliu Coposu 1992. Ce a urmat și cui a dat Societatea Timișoara premii e de tot râsul: Monica Macovei și Teodor Mărieș, Andrea Pora și alți ciumpalaci, băsiști până în pânzele albe.
În opinia mea Societatea Civilă din românia trebuia să-I facă o plângere penală pentru minciuna spusă în plenul Parlamentului European: La referendumul pentru demiterea lui Băsescu a fost o fraudă de 2 milioane și jumătate de voturi! Fostul procuror communist, Monica Macovei, crede că poporul roman este atât de prost să aleagă o băbăciune, cunoscută pentru dragostea față de alcool și minciună. Șansele ei sunt minime și candidatura ei reprezintă mai degrabă o ambiție, o frustare față de PDL, care nu a promovat-o candidată la prezidențiale. 

Călin Popescu Tăriceanu nu a reușit să convingă pe adevărații liberali că uniunea cu PDL-ul aduce mai degrabă dezavantaje. Partidul democrat Liberal va rămâne în istorie ca un partid devastator, care a distrus economia și a sărăcit majoritatea dintre români. Nu știu dacă liberalilor adevărați le convine să împartă votul cu un partid slab, precum PDL-ul și să-i ascundă pe penalii din acest partid sub fusta lor.

Elena Udrea mizează pe locomotiva Traian Băsescu și refuză să vadă scăderea în popularitate a a cestuia. Pe zi ce trece tot mai multe infracțiuni ies la iveală și numărul celor care mai cred în marinarul de la Cotroceni este tot mai mic. Va sparge voturile, însă mă îndoiesc că va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Dan Diaconescu, ca de obicei, măscăriciul acestor alegeri prezidențiale. Partidul lui de carton s-a risipit și ambițiile lui nu mai reprezintă nimic. În 2012 voturile date pentru PP-DD au fost de la cei care s-au săturat și de dreapta și de stânga și l-au privit la Diaconescu ca pe un salvator, dovedit în scurt timp un găinar. Va avea voturi puține.

Ceilalți candidați sunt fără însemnătate și nu reprezintă nimic nou în ochii electoratului.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)