Paula Iacob. Dacă nu ești SECURIST nimic nu ești!


Despre morți numai de bine!

Dosar. Adevărul despre Paula Iacob, cea mai puternică.

O viaţă ca-n filme: a devenit turnătoare a Securităţii la vârsta de 20 de ani şi l-a apărat pe fiul dictatorului Nicolae Ceauşescu la începutul anilor '90.

Avocata Paula Iacob nu va mai participa la niciun show TV spre uşurarea unora şi supărarea altora. A murit la vârsta de 83 de ani. Starea ei de sănătate s-a deteriorat mult în ultimii doi ani. În ultima vreme, era adusă în studiourile emisiunilor de ştiri în scaun cu rotile şi, apoi, transferată cu greu la pupitru. Succesul la public al Paulei Iacob a fost generat de faptul că l-a apărat pe Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu, preşedintele României între anii 1965-1989.
Acesta din urmă a avut un sfârşit tragic, fiind executat alături de soţia Elena Ceauşescu într-o unitate militară din Târgovişte în 25 decembrie 1989.
Paula Iacob, după schimbarea regimului comunist, a ajuns să-l apere pe fiul dictatorului. Procesul a fost extrem de mediatizat, fiind transmis în direct la Televiziunea Română pe tot parcursul anului 1990.


Nicu Ceauşescu, fiul dictatorului, în boxa acuzaţilor, anul 1990
La final, Nicu Ceauşescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru moartea a 99 de oameni în timpul confruntărilor stradale din Sibiu. Evenimentele din 1989 l-au găsit pe acesta în funcţia de prim-secretar al judeţului. Pedeapsa acestuia e redusă în 1991 la 16 ani de închisoare, iar în 1992, judecătorii din instanţa de recurs reţin ca vină doar portul ilegal de armă, fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru ca imediat să fie eliberat din cauza stării de sănătate. Nicu Ceauşescu moare în anul 1996 din cauza cirozei hepatice. Avea 45 de ani.
”După ce a ieşit din închisoare nu avea unde să se ducă. Niciun prieten care a beneficiat de pe urma familiei Ceauşescu n-a vrut să-i deschidă uşa. Când a ajuns în Bucureşti, m-a rugat să-l duc la o casă unde el lovise un câine şi voia să vadă acel câine.
Şi-a dorit foarte mult să trăiască. Îmi zicea: «Doamnă, am numai 40 şi ceva de ani, n-aş vrea să mor. Vreau să văd şi eu cum se schimbă viaţa». Când a plecat la Viena era speriat. Pe aeroport l-a rugat pe Valentin (n.r. fratele său) să nu-l lase să iasă din ţară. Avea o temere. Soţul meu i-a spus că-l aşteaptă cu un şpriţ la gheaţă şi el i-a răspuns că nu-i mai arde. Nici nu se gândea ce-l aştepta la Viena. Regret cel mai mult că, cu o zi înainte să moară, mi-a dat telefon şi mi-a spus că urmează să fie externat. Medicii de acolo i-au spus că nu are nevoie de transplant de ficat, că are nevoie doar de tratament. Nu ştiu cum a reacţionat la tratament. Nimeni nu a văzut dosarele medicale. Cert e că a murit a doua zi”, a povestit Paula Iacob episodul morţii lui Nicu Ceauşescu, într-un interviu pentru emisiunea Acces Direct, Antena 1.
Imagine document, Paula Iacob, sfătuindu-şi clientul, Nicu Ceauşescu, în cadrul procesului care a făcut-o celebră. Foto ”Evenimentul zilei”
În toată această perioadă cât a fost avocata lui Nicu, Paula Iacob a devenit extrem de cunoscută, astfel a ajuns să fie apărătorul celor mai mari corupţi şi interlopi din România. A ajuns extrem de bogată şi puternică.
Influenţa ei în rândul avocaţilor şi a cercurilor de putere din Bucureşti a durat vreme de două decenii, până în luna iunie 2012 când Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie confirmă decizia Curţii de Apel şi stabileşte definitiv că avocata Paula Iacob a fost turnătoare a Securităţii, poliţia politică a regimului Nicolae Ceauşeşscu.
"Modul detaliat în care informaţiile au fost consemnate în notele şi rapoartele depuse la dosar fac improbabilă ipoteza ca datele astfel consemnate să fie concepute de lucrătorii Securităţii şi puse în seama Paulei Iacob, <întrucât anumite detalii nu puteau fi cunoscute de alte persoane decât de pârâta însăşi>", se arată în motivaţia judecătorilor, publicată de cotidianul Adevărul.
Regina neîncoronată a baroului a fost recrutată de Securitate de la vârsta de 20 de ani

Paula Iacob a fost recrutată de Securitate în anul 1952 de la vârsta de 20 de ani, având numele de cod ”Gabriela”, iar în 1970, la vârsta de 38 de ani semnează un nou angajament cu Securitatea şi primeşte un nou nume de cod, Ioana”, conform documentelor CNSAS (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii). Instituţia a depus la dosar angajamentul scris de mână şi semnat, note informative ale avocatei, dar şi note ale agenţilor realizate în urma discuţiilor pe care aceştia le aveau cu Paula Iacob.
Obiectivul ei era să strângă informaţii despre românii fugiţi în Germania, dar şi despre angajaţii secţiei române din cadrul postului de radio Europa liberă.
În platourile TV se vor spune multe despre ea, dar adevărul e unul singur. Paula Iacob a fost o femeie care şi-a construit popularitatea şi bogăţia fără niciun fel de scrupule, provocând multă suferinţă în jurul ei.
Maria Ionescu
Sursa: eva.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)