Marele Protectorat Teuton al Transilvaniei - „Misiunea noastră are un scop: A APĂRA, A PROTEJA, A VINDECA”


“Respectăm credința fiecăruia chiar dacă nu este aceiași cu cea împărtașită de noi!”

În exclusivitate un interviu cu Baron Ştefan Ferenczi, Marele Guvernator al Cavalerilor Teutoni din Transilvania

Reporter: Cum aţi ajuns membru al Ordinului Cavalerilor Teutoni? Ce funcţie ocupaţi în cadrul acestui ordin?

Baron Ştefan Ferenczi: Am devenit Cavaler Teuton după o analiză profundă realizată de către membrii Ordinului Teuton. Mi s-a oferit apoi posibilitate să continui activitatea mea de caritate, dar acum cu un scop mai măreţ. Mă simt onorat că pot face parte din acest Ordin istoric creştin, ecumenic, militar. Funcţia pe care o ocup în acest Ordin este bine definită în scopuri şi ţeluri. Sunt Marele Guvernator al Cavalerilor Teutoni ai Sfintei Marii de la Ierusalim pe Transilvania şi Baron von Erdeed.

Reporter: Care este istoria acestui Ordin al Cavalerilor Teutoni? În ce scop a fost înfiinţat?

Baron Ştefan Ferenczi: Să nu uităm nicio clipă că ordinul nostru este un ordin ecumenic militarizat, născut dintr-o bulă papală. Ordinul Cavalerilor Teutoni* (în latină Ordo Teutonicus, acronim OT) este un Ordin Religios format la sfârșitul secolului al XII-lea la Acra, în Palestina. În Evul Mediu, ordinul era unul religios-militar cruciat. Ordinul Cavaleresc Teuton a fost desemnat Ordinul Cavalerilor de Elită ai Regilor Creştini din Europa, a fost şi rămâne un ordin apolitic Ecumenis Militarizat.
Marele Protectorat Teuton al Transilvaniei aparține de Marele Priorat Teuton al Cavalerilor Sfintei Marii de Jerusalim, unic moștenitor și continuator al spiritului și al tradițiilor Ordinului Imperial Teuton medieval.
Noi, membrii acestui Ordin afirmăm, la unison cu toate ordinele cavalerești istorice din lume, credința și asumarea necondiționată a principiilor și virtuților creștine și cavalerești, mai ales a dragostei față de aproapele nostru. Respectăm credința fiecăruia chiar dacă nu este aceiași cu cea împărtașită de noi. Cavalerii și Doamnele Ordinului Suprem Militar Teuton acționează în spiritul Liturghiei și după Liturghie, sau a Apostilatului Laic. Misiunea noastră rămâne aceeași de la 1198, de la înființarea Ordinului Teuton: apărarea Sfintei Biserici Creștine cu blândețe și înțelepciune așa cum ne-a arătat Domnul și Mântuitorul nostru Isus Hristos, care a promovat CREDINȚA,SPERANȚA și IUBIREA.

Reporter: Care este scopul acestui ordin cavaleresc?

Baron Ştefan Ferenczi: Misiunea noastră are un scop: A APĂRA, A PROTEJA, A VINDECA.
Această misiune apolitică, cu precădere de caritate, este continuată de aproape opt secole şi în zilele noastre de toţi Cavalerii şi Doamnele Templului Teuton prezenţi în ordin şi activi în generaţia zilelor noastre. Ducem mai departe aceeaşi Misiune a ordinului nostru cu dăruire şi devotament, menţinând valorile atât de bine conservate ale predecesorilor noştri.

Reporter: Ce condiţii trebuie să îndeplinească un aspirant pentru a fi primit în Ordinul Cavalerilor Teutoni?

Baron Ştefan Ferenczi: Condiţiile de a deveni Cavaler Teuton sunt unele simple în zilele noastre: să fii cu inima deschisă, să vezi durerea şi să ai mereu dorinţa de a ajuta. Un  Cavaler se apleacă fără îndoiala către orice credincios care se află în suferinţă şi are nevoie de o mână de ajutor (nu neapărat bani sau alte bunuri fizice), uneori doar vorba bună poate fi cea care îi arată drumul spre calea dreaptă.

Reporter: În calitate de Mare Guvernator al Cavalerilor Teutoni Transilvania cui vă subordonaţi pe cale ierarhică?

Baron Ştefan Ferenczi: Subordonarea în Ordinul Teuton este către Marele Consiliu Teuton, în care sunt membru cu drept de vot.

Reporter: Acest ordin mai are şi alţi membri din Transilvania și Banat şi din zonele înconjurătoare? Cum au fost aleşi aceşti membri?

Baron Ştefan Ferenczi: Alegerea celor care vor deveni membri acestui Ordin a fost precedată de o analiză profundă a persoanelor care au bune calităţi de coordonare, organizare şi, nu în ultimul rând, calitatatea de a fi un bun creştin. Municipiul Timisoara  are desemnat Marele Comandant Baron Stefan Lifa von Tartlau  pe Timisoara si Marele Comandant Baron Călin Muntean și pe judetul Hunedoara Marele Comandant Baron Albert Fazakas.  Totodată, suntem în căutare de Domniţe şi Domni Cavaleri, care vor avea sarcini şi activităţi bine definite pentru a ajuta activitatea noastră, a Ordinului Teuton.

Reporter: Ce vă propuneţi pentru viitor, în calitate de Cavaler Teuton?

Baron Ştefan Ferenczi:  Sunt foarte multe de făcut, având priorităţi mai mari sau mai mici, pe care trebuie să le rezolvăm, dar activitatea noastra va fi întotdeauna pentru A APĂRA, A PROTEJA, A VINDECA. Dorim să participăm la organizarea şi derularea programelor de promovare a activităţilor de ajutorare, caritabile, a activităţilor culturale-sportive, la organizarea evenimentelor de întâlnire şi cunoaştere a religiei, precum şi a multor alte activităţi şi evenimente conexe. Vrem, să organizăm evenimente care duc la valorificarea regiunii noastre frumoase, bogată în istorie şi cultura. Vom incerca să facem cunoscută şi peste hotare frumuseţea Transilvaniei . Considerăm că Biserica lui Cristos a fost una şi va rămâne în sufletul creştinilor aceeaşi unică biserică indivizibilă, indiferent de interesele de grup. Toţi creştinii suntem fii şi ficele lui Dumnezeu Tatăl şi ne închinăm în credinţa creştină aceloraşi valori creştine. Doar uniţi vom putea avea imaginea de mare forţă creştină care impune respect şi păstrează valorile milenare de bază nealterate. Doamne, ajută! viața noastră are un scop: A APĂRA, A PROTEJA, A VINDECA”.



Reporter: Care este acțiunea în care sunteți implicat în acest moment?
Baron Ştefan Ferenczi:  Marele Protectorat Teuton al Transilvaniei, împreuna cu Cavalerii Szent Gellért Erdélyi Lovagrendel,  organizează o colectare de donații pentru a ajuta familia Bacs. Această familie  a trăit sâmbăta trecută cea mai grea dramă din viața lor. Locuința lor a luat foc și bunurile au ars în întregime. Marele Protectorat Teuton al Transilvaniei s-a oferit să ajute cu mobilarea în totalitate a locuinței. Pentru cei 5 copii și cei doi părinți prima prioritate sunt hainele și încălțămintele. Familia mai are nevoie de plapume, pături și chiar jucării pentru copii, ținând cont că doi dintre ei au 2 ani.
Reporter: Vă doresc mult succes și apreciez foarte mult faptul că Ordinul stă departe de politică și se canalizează spre caritate și credință.
Baron Ştefan Ferenczi: Mulțumesc și vă asigur că principalul nostru scop este:  A APĂRA, A PROTEJA, A VINDECA”
* Wikipedia.org

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)