De ce pleacă românii din țară? Un român trebuie să lucreze 9 ani pentru a câştiga salariul anual al unui britanic. În România muncim 174 de zile doar pentru taxe


Un român câştigă în medie circa 4.000 de euro pe an.
Un român lucrează 174 de zile pe an doar pentru a-şi plăti dările faţă de statului, conform unui studiu al Institutului Economic Molinari despre taxele pe care le plătesc muncitorii din ţările UE. Românii au printre cele mai mari taxe pe muncă din UE, în timp ce suntem pe penultimul loc în ceea ce priveşte salariul net.

Un român lucrează 174 de zile pe an doar ca să-şi plătească taxele la stat. Astfel, de la începutul anului şi până în data de 23 iunie, teoretic, românii lucrează doar pentru a plăti taxele şi impozitele, arată studiul Institutului Economic Molinari, “The Tax Burden of Typical Workers in the EU 28 – 2016” (Efortul fiscal al muncitorilor europeni Eu 28-2016).
Românii sunt printre ultimii europeni care “sărbătoresc” ziua “eliberării de taxe” din cauza unei combinaţii de impozitare crescută a muncii şi un TVA crescut, arată studiul, care a analizat pe de o parte impozitele pe muncă din fiecare ţară, dar şi TVA-ul, având în vedere faptul că o mare parte din veniturile muncitorilor, în medie o treime, sunt cheltuite pe consum, care este, de asemenea, taxat.  

Cât ia statul din salariul angajaţilor  
Dacă la români “ziua eliberării de taxe” vine în iunie, ciprioţii o sărbătoresc pe 29 martie, irlandezii pe 30 aprilie şi francezii pe 29 iulie. Nu mai puţin de 16 ţări ale UE sărbătoresc eliberarea de taxe în iunie. Totuşi, studiul ia în considerare vechea taxă pe valoare adăugată de 24%, care, începând din ianuarie 2016 a scăzut la 20%, ceea ce înseamnă că “ziua eliberării de taxe” a venit anul acesta mai repede, arată publicaţia Romanian Insider. Cu toate acestea, România se află pe locul 8 în topul celor mai mari impozite pe muncă din UE, cu toate că salariul mediu brut este pe penultimul loc al UE.  
Pentru fiecare euro pe care un angajat din România îl primeşte, la finalul lunii angajatorul trebuie să plătească 1,76 de euro, se arată în studiu. Diferenţa de 0,76 de cenţi merge la asigurările sociale şi impozitul pe venit.  
Un român trebuie să lucreze 5 ani pentru a obţine salariul net anual al unui spaniol (20.603 euro) sau al unui italian (21.246 de euro), şase ani şi jumătate pentru a câştiga salariul net anual al unui german (27.839 de euro) şi mai bine de 9 ani pentru a câştigat salariul unui britanic (37.122 de euro).  

Institutul Molinari Franţa, campioana taxării munciii   Doar 7 ţări ale Uniunii Europene au taxe mai mari pentru muncă decât România. Franţa este liderul european în acest domeniu, angajatorul trebuind să plătească 2,2 euro pentru fiecare 1 euro pe care angajatul îl duce acasă. Pe locul doi este Belgia (2,16 euro), urmată de Austria (2.06 euro), Ungaria (1.99 euro) şi Germania (1,97 euro), Grecia (1,91 euro) şi Italia (1.86 de euro).   Cele mai mici taxe pe muncă se înregistrează în Cipru, unde un angajator cheltuieşte 1,23 de euro pentru fiecare euro pe care angajaţii îl duc acasă. Urmează Malta (1,33 euro), Irlanda (1,37 de euro), Marea Britanie (1,44 de euro) şi Bulgaria (1,5 euro).  

Doar bulgarii o duc mai rău  
Adevăratul salariu mediu brut în România, adică sume pe care angajatorii o plătesc pentru fiecare dintre angajaţii lor, este în jur de 7,175 de euro pe an, conform studiului. Singura ţară din UE care are un salariu mediu brut mai mic decât România este Bulgaria, unde suma medie pe care angajatorii o plătesc  pentru angajaţii lor este cu 21% mai mică (5.927 de euro). După ce statul pecepe taxele pe salarii, românul obişnuit merge acasă cu circa 4,076 de euro la finalul anului, cu 118 euro (3%) mai mult decât un bulgar, care rămâne cu 3.958 de euro. Acelaşi studiu relevă faptul că un român trebuie să lucreze 5 ani pentru a obţine salariul net anual al unui spaniol (20.603 euro) sau al unui italian (21.246 de euro), şase ani şi jumătate pentru a câştiga salariul net anual al unui german (27.839 de euro) şi mai bine de 9 ani pentru a câştigat salariul unui britanic (37.122 de euro).

Sursa: adevarul.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)