BOMBĂ! Protocoalele SRI-PICCJ nu au avut aprobarea CSAT si au fost facute fara baza legala pe semnaturile lui Kovesi, George Maior si ale adjunctilor acestora



DNA a aplicat LEGEA încălcând-o grosolan și procurorii acestei instituții au trecut linia și din oamenii legii au devenit infractori


Întreagă activitate de urmărire penală, filaj și interceptare realizată de SRI în colaborare cu marile parchete, pe infracțiuni de corupție și evaziune fiscală, a fost în afară legii.

Absolut neașteptat, președintele României Klaus Iohannis a aplicat o lovitură mortală “Binomului SRI-DNA”. Administrația Prezidențială a emis, vineri 16 martie 2018, un comunicat bombă, în care practic recunoaște că protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informații și parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care au stat la baza înființării echipelor mixte “SRI-DNA” și a celebrului “Binom SRI-DNA”, nu au fost făcute în baza unor hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Ceea ce nu înseamnă altceva decât faptul că protocoalele SRI-PICCJ încheiate în 2009 au fost făcute fără baza legală, doar pe semnăturile Procurorului General de la acea vreme Laura Kovesi, directorului SRI de atunci George Maior și ale adjuncților acestora, printre care generalul SRI Florian Coldea. Mai mult, întreagă activitate de urmărire penală, filaj și interceptare realizată de SRI în colaborare cu marile parchete, pe infracțiuni de corupție și evaziune fiscală, a fost în afară legii. În mod normal, următorul pas trebuie să fie obligatoriu desecretizarea protocoalelor și, în opinia noastră, declanșarea cercetărilor penale față de semnatarii acestor documente.



Înainte de a prezența comunicatul Administrației Prezidențiale, amintim că în 4 februarie 2009, PICCJ-ul condus de Laura Kovesi și SRI-ul condus de George Maior, au încheiat un protocol de cooperare, în baza cărora ulterior a fost creat celebrul “Binom SRI-DNA” și celebrele echipe mixte “SRI-DNA”, existența acestora din urmă fiind recunoscută chiar de Serviciul Român de Informații. Protocolul în cauza este menționat în mai multe documente existente în dosarele DNA, unde regăsim următoarea formulare: “Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale nr. 003064 din 4.02.2009”.

Ani de zile, în spațiul public s-a acreditat ideea că acest protocol - care a premis ulterior colaborarea SRI-DNA pe dosare penale (DNA este direcție în cadrul PICCJ) și comiterea a nenumărate abuzuri și încălcări ale drepturilor omului prin care mii de persoane au fost nenorocite, iar România distrusă cu armă cătușelor – ar fi avut la baza hotărâri secrete ale CSAT.

Ei bine, în realitate hotărârile CSAT nu priveau încheierea unor protocoale secrete între PICCJ și SRI, așa cum în urmă cu câteva zile fostul președinte Traian Băsescu a dezvăluit, fiind conformat acum de actualul președinte Klaus Iohannis. Mai exact, hotărârile CSAT se refereau doar la includerea corupției și evaziunii fiscale, dar și a presei, printre vulnerabilitățile la adresa siguranței statului.



Președinția României: “Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție sau între Serviciul Român de Informații și alte entități ale statului și nu a stabilit, prin prevederile Hotărârilor aprobate, atribuții suplimentare în sarcina acestora”

Revenind la comunicatul dat publicității de Administrația Prezidențială, în acesta se precizează tocmai că protocoalele SRI-PICCJ nu au avut la baza nicio hotărâre CSAT. Președinția României explică faptul că CSAT nu a a aprobat încheierea unor protocoale între SRI și DNA sau între SRI și alte entități, așa cum nici nu a stabilit atribuții suplimentare în sarcina acestor instituții.

De asemenea, foarte important, CSAT precizează că declasificare acestor protocoale poate fi făcută prin Hotărâre de Guvern. Or, având în vedere că deja directorul SRI Eduard Hellvig a anunțat denunțarea protocoalelor care a stat la baza “Binomului SRI-DNA” este clar că nu ar există niciun impediment pentru desecretizare.

Iată comunicatul Administrației Prezidențiale:

“În urmă afirmațiilor vehiculate recent în spațiul public referitoare la protocoale secrete încheiate între Serviciul Român de Informații și alte instituții, în baza unor Hotărâri ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării, precum și la declasificarea acestora, se impun o serie de clarificări:

Conform prerogativelor legale conferite de Constituția României și de Legea de organizare și funcționare nr. 415/2002, Consiliul Suprem de Apărare a Țării este autoritatea administrativă autonomă investită cu organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și securitatea națională.

Prin deciziile sale, Consiliul Suprem de Apărare a Țării a stabilit cadrul general strategic de coordonare pe domenii precum combaterea criminalității organizate și a corupției, a contrabandei, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea și combaterea terorismului.

Prin deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Țării sau pentru punerea în aplicare a prevederilor acestora, nu s-a stabilit în mod concret și nu s-a impus încheierea unor protocoale între instituțiile statului român.

Aceste protocoale reprezintă acorduri bilaterale sau multilaterale, încheiate cu acordul părților implicate, cu respectarea prevederilor legilor și regulamentelor proprii de organizare și funcționare.

Prin Hotărârile adoptate, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a stabilit instituțiilor abilitate ale statului atribuții suplimentare față de cele prevăzute în actele normative în baza cărora li se asigura organizarea și funcționarea.

La nivelul CSAT, au fost aprobate doar direcții de acțiune și măsuri generale pentru prevenirea sau înlăturarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, dispuse în temeiul Legii 415/2002.

Prin urmare, Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informații și Direcția Națională Anticorupție sau între Serviciul Român de Informații și alte entități ale statului și nu a stabilit, prin prevederile Hotărârilor aprobate, atribuții suplimentare în sarcina acestora.

Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informații, fie la solicitarea celorlalte entități implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare și funcționare.

O parte dintre protocoalele încheiate între Serviciul Român de Informații și alte instituții ale statului român au fost deja puse la dispoziția Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activității SRI, la solicitarea acesteia.

În ceea ce privește declasificarea, cadrul legal național incident, respectiv Legea nr. 182/2002, H.G. nr. 585/2002 și H.G. nr. 781/2002, stipulează următoarele:

-Informațiile clasificate din categoria secrete de stat pot fi declasificate prin Hotărâre a Guvernului, la solicitarea motivată a emitentului;

-Declasificarea ori trecerea la un nivel inferior de clasificare este realizată de persoanele sau autoritățile publice competențe să aprobe clasificarea și nivelul de secretizare a informațiilor respective;

-Informațiile se declasifica dacă:

a. termenul de clasificare a expirat;

b. dezvăluirea informațiilor nu mai poate prejudicia securitatea națională, apărarea țării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat dețînătoare;

c. clasificarea a fost atribuită de o persoană neimputernicita prin lege.

Informațiile din categoria secrete de serviciu se declasifica de conducătorii unităților care le-au emis.

Întrucât Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu a emis Hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informații și alte entități sau Hotărâri prin care să aprobe astfel de protocoale, activitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului și, cu atât mai puțin, a Președintelui României”.

Sursa - luju.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)