Atentat împotriva Revoluţiei şi revoluţionarilor din Timişoara


Teodor Mărieş, un şmecher de Bucureşti 

candidează din partea securiştilor




 Aşa zisul revoluţionar, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, vine să candideze la Timişoara cu nesimţire, cică din partea revoluţionarilor. E o mare greseală şi o mare ruşine pentru timişoreni. El este susţinut de Societatea Timişoara, care din port drapelul democraţiei post decembriste a ajuns să fie ocupată de securişti. Societatea Timişoara i-a dat şi un premiu marelui farsor Teodor Mărieş, premiu pe care l-au primit şi  Corneliu Coposu, Constantin Ticu Dumitrescu, Regele Mihai I al Romaniei, Ana Blandiana, Monica Macovei si Monica Lovinescu. Ce legătură are acest şmecher de Mărieş cu celelalte personalităţi nu ştiu, dar sigur că din această "pleiadă" doar Monica Macovei i se poate alătura. Dacă este atât de tare cum se pretinde de ce nu candidează la Bucureşti? Fiindcă şi-a pierdut credibilitatea!
De ce a vrut Teodor Mărieş modificarea Legii 341/2004 - Legea Recunoştiinţei? Să-şi cumpere sediul, citez de pe blogul lui Marius Mioc unul dintre punctele modificări susţinut de Teodor Mărieş: " - se insistă pe ideea de a da posibilitate de cumpărare a sediilor asociaţiilor de revoluţionari în condiţiile sediilor partidelor politice (adică la preţ redus)". Acelaşi Marius Mioc face o remarcă corectă: "Dreptul de asociere e specific democraţiei şi nu trebuie limitat, dar nu cred că trebuie să existe vreo obligaţie a statului de a da sedii unor ONG-uri."
O altă modificare propusă tot de Teodor Mărieş, fiind foarte interesat ca Asociaţiile să fie mai presus de autorităţile statului. Citez tot de pe blogul lui Marius Mioc: "- Declaraţia pe proprie răspundere a celor care au venit sub salariul mediu pe economie (condiţie necesară pentru plata indemnizaţiei luptătorilor remarcaţi) trebuie confirmată de asociaţiile de revoluţionari."
Şi cea mai gravă modificare este că Revoluţia a început în 14 decembrie la Iaşi, şi automat Timişoara devine al doilea oraş liber, cedând cu largheţe întâitatea Iaşului, unde nu s-a întâmplat nimic. Păcat de cei care au murit şi mai ales de spiritul Timişoarei pe care Teodor Mărieş nu l-a simţit nici măcar în vis.
Vă prezint o dovadă a ceea ce este acum Societatea Timişoara, care a devenit un depozit de securişti, care a susţinut fără rezerve regimul dictatorial al lui Traian Băsescu şi au încercat să ne manipuleze că sunt anticomunişti.
Ruşine Societatea Timişoara! Ruşine celor care o conduc! Schimbaţi-i numele fiindcă eroii se zvârcolesc în morminţi, iar urmaşii acestora vă blestemă şi vă pun lumânări la biserică



 Societatea Timişoara, penetrată 

de oamenii serviciilor secrete


 Un fost ofiţer al servicilor secrete române spune că Societatea Timişoara, cea care a lansat ”Proclamaţia de la Timişoara”, în martie 1990, ar fi fost penetrată, încă din primii ani de activitate, de către informatori infiltraţi, dar şi că ultimele achiziţii în materie de ”nume sonore”, sub o mască politică, ar purta marca aceloraşi servicii secrete.

Fostul ofiţer nu vrea să dea nume de persoane infiltrate, dar spune, pentru cotidianul.ro, că supravegherea informativă în cazul Societăţii Timişoara ar fi fost realizată, în mare măsură, chiar din interiorul acesteia. ”Mai pot să scap câte o informaţie care să fie, pentru voi, ziariştii, o ştire. În anii ’90, imediat după înfiinţarea SRI, activitatea Societăţii Timişoara trebuia monitorizată. Decizia a venit de la Virgil Măgureanu (fost director al SRI) şi provenea chiar din conţinutul unui punct al Proclamaţiei, care vorbea despre descentralizare administrativă, ceea ce la vremea respectivă putea crea un precedent periculos în ţară, mai ales după ceea ce se întâmplase, tot pe atunci, la Tg. Mureş”, spune ofiţerul.

”Timişoara este hotărâtă să ia în serios şi să se folosească de principiul descentralizării economice şi administrative (ceea ce solicită şi astăzi liderii UDMR)” este fraza din conţinutul punctului 11 al Proclamaţiei de la Timişoara, lansată în 13 puncte, la 11 martie 1990, care ar fi stat la baza intrării organizaţiei civice de la care a emanat proclamaţia în supraveghere informativă.

”Noi ştiam că suntem supravegheaţi, mai ales în primii ani de activitate, când Societatea Timişoara era o forţă a societăţii civile şi care avea puterea să adune zeci de mii de oameni la manifestaţii publice. La o şedinţă a societăţii la care s-a discutat depre acest lucru, Seniorul Corneliu Coposu a spus să nu ne panicăm de acest lucru, pentru că nu avem nimic de ascuns”, a declarat Dumitru Ganţ, fost lider ţărănist şi membru al Societăţii Timişoara, pe care a părăsit-o însă ”din cauza unor divergenţe de opinie”.

De-a lungul timpului, mai mulţi membri ai Societăţii Timişoara au fost deconspiraţi ca foşti colaboratori ai Securităţii. Doru Braia, Mona Muscă sau pictorul Mihai Olteanu au fost daţi afară din societate pentru acest lucru. ”Dacă aceştia au mai colaborat şi cu noile structuri de informaţii din postura pe care o aveau, nu pot să vă spun. Cert este că noi ştiam dinainte ce acţiuni urma să întreprindă Societatea Timişoara”, mai zice fostul ofiţer SRI.

”Am ştiut şi ne-am folosit de dezinformări ca să ne batem joc de penetratori. Ziaristul Iosif Costinaş (membru al Societăţii, dar decedat între timp) a format o comisie în care foştii informatori ai Securităţii să demaşte în interiorul Societăţii Timişoara dacă au fost contactaţi ulterior de SRI. Atunci a ieşit la iveală preotul Eugen Jurcă, care fusese recontactat de fostul său ofiţer de legătură”, spune scriitorul Daniel Vighi, vicepreşedinte al Societăţii. ”Dacă mai prindem unul, îl dăm şi pe ăla afară”, a mai spus Vighi.

La 22 de ani de la înfiinţarea sa, Societatea Timişoara şi-a restrâns activitatea civică doar la susţinerea unei Legi a Lustraţiei, votată în Parlament, dar declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, şi la readucerea unei statui dintr-un cimitir al oraşului într-o piaţă centrală. Politic, Societatea s-a declarat susţinătoarea PDL şi a preşedintelui Traian Băsescu. Membrii ei au luat poziţie publică, prin comunicate de presă şi plimbări de susţinere prin Timişoara, împotriva demiterii preşedintelui Băsescu. În sediul Societăţii Timişoara se află şi biroul parlamentar al europarlamentarului Monica Macovei, care participă şi ea la plata întregii chirii a spaţiului.

”Practic, Societatea stă în cinci oameni. Mai sunt şi alţii, dar în adormire”, spune vicepreşedintele Vighi. Recent, regizorul Sorin Ilieşiu a fost exclus din Societatea Timişoara pentru ”derapaje de la principiile democratice statuate în Proclamaţia din 1990”, după ce i-a făcut ”trădători” pe judecătorii care au invalidat referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. În rândurile membrilor Societăţii a fost primit, în schimb, Mihai Ungureanu, fostul şef al spionilor de la SIE. ”Ia fă legătura din ceea ce-ţi spuneam eu legat de infiltrările în Societatea Timişoara şi primirile recente de membri care au devenit «politici» din spioni şi caută o legătură vie din interior. Uite şi un cuvânt care-i uneşte pe cei doi, de acum colegi: Israel”, a mai spus fostul ofiţer de informaţii.

”Între cei cinci care mai suntem, unul e securist? E vorba de manipulare. De intoxicare", e de părere vicepreşedintele Societăţii Timişoara, Daniel Vighi. ”Cât despre Ungureanu, acesta a fost manager, nu spion. A primit un salariu pentru asta”, a mai adăugat Vighi.

Sursa: Cotidianul, Sergiu Miat, Publicat Miercuri, 05 septembrie 2012





Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)