Mihai Olteanu - Pictorul Revoluţiei

MIhai Olteanu


Miercuri, 19 Decembrie 2012, cu ocazia aniversării a 23 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, Pictorul Revoluţiei a vernisat Expoziţia "Lugoj, Decembrie 1989, Neuitare, Nemurire". Au fost prezenţi mai mulţi lugojeni şi iubitori de frumos. La această manifestare culturală de excepţie au vorbit Nicoloae Toma, prof. Ladislau Poker şi Mihai Olteanu. Expoziţia a fost organizată de Asociaţia de Revoluţionari “16 - 21 Decembrie 1989” Lugoj, iar principalul sponsor inimosul şi revoluţionarul Vasile Covaci.   
  "Este o mare onoare pentru noi lugojenii, cei care am participat activ la Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 din Lugoj, să avem în mijlocul nostru pe renumitul pictor Mihai Teodor Olteanu. Artistul plastic, datorită implicării în Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara, datorită imortalizării acestor evenimente în operele sale, a primit pe drept şi binemeritat titlul de "Pictorul Revoluţiei". Primul care a vorbit despre acest titlu a fost Claudiu Iordache: "Pictorul poet Mihai Olteanu a adunat de pe străzile în asediu, luminile şi umbrele unui război fratricid. În picturile lui, culoarea roşie a steagurilor comuniste curge de pe pânză, dezvăluind izbăvitoare simbolurile cromatice ale noii libertăţi româneşti. Pentru asta a fost numit pictorul Revoluţiei la care a participat din prima până în ultima zi”.
Lucrările lui Mihai Olteanu s-au răspândit în întreaga lume şi poartă cu ele mesajul libertăţii câştigate în Decembrie 1989 în mai mai multe galerii de artă particulare şi de stat, în marile muzee ale lumii şi în nenumărate colecţii de artă. De frumuseţea tabloruilor sale se mai bucură şi trei regi, un împărat şi o mare ducesă.
În ultimii 23 de ani Mihai Olteanu a avut mai multe expoziţii personale în România, Europa, Statele Unite ale Americii şi Canada. Dar dintre toate, expoziţia din Luxemburg l-a marcat definitiv, promovând titlu de "Pictorul Revoluţiei" şi peste graniţele României. Expoziţia a fost organizată chiar în incinta Palatului Ducal şi a fost sugestiv întitulată "Mihai Olteanu - pictorul revoluţiei oamenilor din Timişoara". Lucrările expuse în această expoziţie au avut o tematică inspirată din zilele din decembrie 1989, când timişorenii au stat sub asediu timp de şase zile. Trupele de represiune au făcut mai multe victime, care au devenit eroii martirii ai nemului românesc şi pictorul a reuşit să surprindă clipe de neuitat de pe străzile oraşului, despre oameni care au luptat cu adevărat să trăim o viaţă mai bună.
Dea lungul anilor, Mihai Olteanu s-a implicat în mai multe activităţi caritabile. A donat mai multe tablouri perntru licitaţii cu strângere de fonduri pentru copii, pentru bătrâni şi pentru persoane bolnave şi pentru toţi cei care aveau nevoie de ajutor.
Şi lucrurile bune făcute de Mihai Olteanu continuă să ne surprindă în mod plăcut. Împreună cu mai mulţi artişti plastici tineri a organizat o tabără de creaţie la Sasca Montană. Lucrările realizate înTabără au fosts coase la licitaţie, iar banii rezultaţi au fost folosiţi pentru repararea şi întreţinerea Bisericii Romano - catolice "Sfânta Cruce" din Oraviţa, construită în 1910 de arhitectul Otto Rieger din Budapesta. Pentru organizarea acestui act caritabil parohia Bisericii Romano - Catolice "Sfânta Cruce" i-a decernat o diplomă de onoare.
Pictorul Mihai Olteanu s-a născut cu acest talent în oraşul Luduş, din judeţul Mureş. Încă din primii ani de viaţă a fost atras de picturile din Biserica din Luduş şi la patru ani a făcut primele picturi, care reprezentau icoane cu sfinţi şi îngeri, văţuţi per pereţii lăcaşului de cult. Văzând dragostea lui pentru pictură, la cinci, şase ani părinţii l-au dus la Muzeele de Artă din Cluj şi Sibiu. Acolo a intrat pentru prima dată în contact cu operele pictorilor Ioan Andreescu şi El Greco. Despre acest moment, Mihai Olteanu a delcarat într-un interviu în presa scrisă: "La primul am iubit din prima clipă tristeţea şi melancolia, dar şi licărul speranţei din tablourile sale, lucru pe care şi azi îl iubesc. La El Greco am văzut pentru prima oară genialitatea, dorinţa de zbor şi înălţare a omului, speranţa contopită universului unui ins, o artă creată cu universul întreg şi pentru prima oară am simţit că acest vis poate deveni realitate."
În anii de liceu şi facultate a simţit că cel mai drag lucru pe care îl poate face e acela de a picta la nesfârşit. A ştiut că pentru a se depăşi trebuie să picteze de zeci de ori mai mult şi după prima expoziţie din 1972, de la Cluj, celelalte au urmat cu o ritmicitate debordantă şi de invidiat.
Mihai Olteanu a absolvit Institutul de Arte "Ion Andreescu" din  Cluj Napoca, redenumit după Revoluţia din Decembrie 1989 în Universitatea de Arte şi Design.
Închei cu un citat dintr-un discurs al pictorului Mihai Olteanu:„Îmi place demnitatea omului, nesupunerea lui decât doar în faţa lui Dumnezeu. Destinul pentru mine este o colaborare între Dumnezeu şi puterile intime ale omului. Spun asta pentru că omul e zidit după chipul şi asemănarea lui şi este normal ca o parte din însuşirile lui Dunezeu să-i fie transmise“. 
Nicolae Toma

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)