Jdioara, terorizată de un poliţist corupt



Un poliţist din comuna Criciova, judeţul Timiş, plătit din banii noştri să ne apere de infractori, a trecut bariera dintre bine şi rău, devenind el însuşi infractor. Poliţistul, parcă a copiat comportamentul gangsterilor din filmele americane. Împreună cu fiul său fac legea în Jdioara. Şi când apar unele lucruri la suprafaţă, superiorii polițistului muşamalizează şi dispare ameninţarea, de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Se pare că şi-a clădit puterea și influența cu banii câştigaţi necinstit din comerţul ilegal cu lemn.

De câţiva ani, această comună a ajuns celebră prin furturile de lemn. Hoţii au defrişat ilegal peste 60 de hectare de pădure. Practic toată lumea din comună fură lemn din pădurile statului sau din cele particulare. Toată lumea este implicată în această „industrie”, de la primar la consilier local, de la preoţi la dascăli etc. Aşa că nu este de mirare că şi un poliţist din Jdioara, pe nume Dănuț Dragu, a început să fure şi el lemn din pădure. Pentru activitatea lui infracţională a format un grup de tineri din Jdioara. Unii au venit de bunăvoie, alţii ademeniţi cu băutura, pe când alţii de nevoie s-au alăturat fiind şantajaţi sau ameninţaţi. Şi acest grup de hoţi le-a pus un şef pe măsură, Laurenţiu Dragu, nimeni altul decât fiul poliţistului, care de când a împlinit 15 ani a terorizat satul şi a circulat cu maşina fără permis. Dar cine să-l oprească? Oamenii din Jdioara vorbesc pe şoptite despre Laurenţiu şi m-au rugat să nu le fac necazuri. Aşa că trec sub protecţia anonimatului pe cei care au vorbit cu mine.
Şi fiindcă treaba mergea strună și îi aducea în buzunare foarte mulţi bani, fără prea multe investiţii a început să-și facă legături cu șefii lui corupți. Pentru a-şi acoperi infracţiunile a început să pompeze către superiori o parte din ce a câştigat. Cu ajutorul acestora a putut muşamaliza moartea unui tânăr şi accidentul altui tânăr, care şi-a pierdut definitiv piciorul în timp ce furau lemne din pădure pentru polițist.

Moartea suspectă a unui tânăr
Moartea suspectă a lui Ciprian Piu din Jdioara şi ce a urmat după ziua decesului arată clar cum poliţistul a încercat să şteargă urmele şi implicarea fiului său Larenţiu Dragu. Ajutorul dat de superiori a mers până acolo încât au încălcat procedura de cercetare penală şi au falsificat datele decesului. Soţia tânărului decedat, Lăcrămioara Piu, văzând că poliţiştii tărăgănează cercetarea penală şi mai ales că erau şi aroganţi cu suferinţa ei, s-a adresat organizaţiei Liga Dreptăţii Împotriva Corupţiei şi Abuzurilor din România LDICAR - EU, cu sediul în Lugoj. Organizaţia axată pe apărarea drepturilor omului a format o Comisie de Investigaţie formată din: Alin Mladescu şi Alexandru Şepsey Alexandru – agenţi principali de investigaţie şi subsemnatul, în calitate de jurnalist de investigaţie.
Comisia a studiat documente, a stat de vorbă cu mai multe persoane din Jdioara şi conluzia la care s-a ajuns a fost clară şi unanim acceptată.
Pentru că nu s-a respectat procedura, în caz de moarte suspectă, LDICAR a cerut reanchetarea cazului. Procedural toate cazurile de moarte suspectă de pe raza unui judeţ intră în atribuţia Parchetului de pe lângă Tribunale. În acest caz cercetarea a fost făcută de un ofiţer de la Poliţia Rurală, care nici măcar nu a înregistrat cazul în mod oficial. Din mai multe surse ofiţerul anchetator Siniteanu este rudă cu poliţistul Dragu. Faptul că şi poliţistul Siniteanu a încălcat legea demonstrează legătura infracţională între cei doi.

O zi neagră pentru o familie din Jdioara
Cu câteva săptămâni înainte de decesului lui Ciprian Piu, un tânăr din aceeaşi localitate, care tăia ilegal lemn din pădure pentru şeful de post Dragu, s-a accidentat grav. În urma acestui accident tânărul a suferit mai multe intervenţii chirurgicale costisitoare şi în final şi-a pierdut piciorul sub genunchi. Poliţistul, ca să-i închidă gura, a organizat o altă tăiere ilegală din pădure, gândindu-se că lemnul obţinut va fi suficient pentru cumpărarea unei proteze pentru tânărul rămas fără picior.
Destinul a făcut ca în ziua de 16 noiembrie 2012 Ciprian Piu să fie acasă. La insistenţele lui Laurenţiu Dragu şi a tatălui său Dănuț Dragu, Piu a plecat cu drujba în pădure şi s-a întors la cimitir.

O tânără cu doi copii minori plânge şi acum
Cu ochii în lacrimi, Lăcrămioara, soţia lui Ciprian Piu, a început să ne spună ce s-a întâmplat în ziua când a rămas văduvă, iar copii ei orfani de tată.
„De dimineaţă, în jurul orei 8:30, Laurenţiu Dragu a venit la noi acasă de mai multe ori, încercând să-l convingă pe soţul meu să meargă cu el în pădure. Şi şeful de post Dragu a fost de vreo două ori ca să insiste să-l însoţească pe fiul său Larenţiu Dragu. Soțul meu era supărat fiindcă știa că merge la furat de lemne pentru șeful de post Dragu și se gândea la o vorbă din bătrâni: urciorul nu merge de multe ori la apă. Când l-am întrebat pe Laurenţiu cine mai vine, acesta mi-a spus că vine tractoristul din Criciova. Atunci soţul meu l-a întrebat unde sunt ceilalţi şi Laurenţiu a spus că aşteaptă la birtul de lângă Căminul Cultural.”
Această discuţie s-a purtat în faţa lui Anişoreac Gheorghe Ioan, fratele Lăcărămioarei. Întrebat de Laurenţiu dacă vine şi el în pădure. Acesta a refuzat, motivând că avea ceva important de făcut.
După plecare lui Ciprian Piu, soţia lui şi fratele ei, împreună cu cei doi copii s-au deplasat la bunica soţului, care locuia în Jdioara. În drum spre bunică au trecut pe lângă casa şefului de post şi au văzut lacătul de la poartă.

Un telefon, ca o suspiciune că s-a întâmplat ceva rău
Soţia tânărului decedat, Lăcrămioara Piu, cu ochii în lacrimi a continuat să ne relateze momentul când o presimţire rea, parcă i-a îngheţat inima:
„În jurul orei 12 şi 20 de minute m-a sunat soacra mea şi m-a întrebat unde este Ionel. M-a întrebat direct, de parcă ştia ceva, unde este Ionel în acest moment? Cuprinsă de o presimţire rea am am fugit la casa poliţistului Dragu. Acasă la poliţist era fiul acestuia Laurenţiu şi fratele soţului meu Anişoreac, care stătea în genunchi şi plângea. Mai era de de faţă şi mama lui Laurenţiu, care a încercat să mă liniştească oarecum spunându-mi: „Nimeni nu a vrut să se întâmple aşa!”, dar nu mi-a spus mai multe.

Moartea a păşit în pădure
Şi Lăcrămioara, soţia îndurerată a tânărului mort în pădure, a continuat să spună:
„Primul meu gând a fost să mă duc la grădiniţa din sat să-mi iau fetiţa. În curtea grădiniţei mamele au dat năvală peste mine şi m-au întrebat ce s-a întâmplat cu soţul meu, iar eu le-am spus că este accidentat grav în pădure. Una dintre mame a sunat la numărul de urgenţă 112 şi a întrebat dacă au fost înştiinţaţi de vreun accident din pădurea de lângă Jdioara. Când operatorul a confirmat că ofiţerii criminalişti se îndreaptă la faţa locului am înţeles că soţul meu este mort”.

Lăcrămioara Piu a intrat în panică. Practic nu mai ştia ce să facă. Din situaţia asta a scos-o soacra ei, care a venit și ea la grădiniţă şi amândouă s-au urcat în maşina unui vecin, pe nume Nicuşor Mustaţă şi s-au deplasat în pădurea de lângă Jdioara, în locul numit Pepiniera. În acest loc, la marginea drumului l-au găsit pe Viorel Antoni, care aştepta cu căruţa la marginea drumului. Lăcrămioara l-a întrebat dacă ştie ceva despre soţul ei, iar acesta a spus că nu ştie nimic.


Mortul era întins pe spate şi cu drujba în braţe
Soţia, fratele, cumnatul şi mama lui Ciprian Ionel Piu stăteau dezorientaţi la marginea drumului în adâncul pădurii. Ei încă mai credeau într-o minune. Se agăţau cu disperare de ideea că Ciprian Ionel Piu era în viaţă şi era accidentat grav. Între timp a sosit salvarea şi s-au adunat mai multe persoane din Jdioara. Un grup format din: Ionuţ Popeţ, Ghiţă Drăgănescu, Cristi Cătană, pădurarul Ionel Matei şi soţia lui, împreună cu părinţii lui Ciprian Ionel Piu au intrat în pădure. Au periat pădurea şi fratele Lăcrămioarei l-a găsit pe Ciprian Ionel Piu întins pe spate şi cu drujba în braţe. Era mort şi nu era nimeni prin preajmă. Ceilalţi cu care a fost la furat de lemne au fugit. Există suspiciunea că dacă Ciprian Ionel Piu ar fi primit primul ajutor ar mai fi în viaţă şi sprijin pentru familie. Însă se pare că poliţistul Dragu, încă din acest moment, a început să lucreze serios la muşamalizarea incidentului.

O mamă îndoliată îşi plânge fiul mort în pădure
În memoriul adresat Ligii Dreptăţii Împotriva Corupţiei şi Abuzurilor din România – LDICAR – EU, mama lui Ciprian Ionel Piu a menţionat:
„În jurul orelor 11 şi 30 de minute, fiul meu cel mic, Radu, m-a sunat la telefon şi mi-a spus să vin de urgenţă la Jdioara că Ionel s-a accidentat grav în pădure. Fiind de serviciu la Lugoj, am luat repede un taxi până la Şcoala din Jdioara. Am mers la Grădiniţa din Jdioara unde am găsit-o pe nora mea Lăcrămioara, care plângea. Ea mi-a spus că Ionel este accidentat grav şi că se aşteaptă să vină ofiţerii de la criminalistică. Atunci l-am sunat pe şeful de post Dănuţ Dragu, care cunoştea ce s-a întâmplat, şi l-am întrebat ce se întâmplă. Poliţistul mi-a confirmat că aşteaptă criminaliştii. L-am mai întrebat unde este fiul său Laurenţiu şi poliţistul mi-a spus că este acasă, iar când am întrebat unde este fiul meu Ionel, mi-a închis telefonul”.
Această declaraţie demonstrează că poliţistul Dănuţ Dragu este principalul vinovat moral pentru accidentul mortal în care şi-a pierdut viaţa Ciprian Ionel Piu. În plus este vinovat pentru că l-a obligat pe tânăr să meargă în pădure şi pentru că a spus celorlalţi complicii să fugă de la faţa locului. Faptul că nu a fost găsit nimeni la locul accidentului a contribuit la muşamalizarea accidentului.

Era mort de peste patru ore
În ziua de 16 noiembrie 2012, în jurul orelor 14 şi 30 de minute, medicul de pe salvare a constatat decesul şi a menţionat că apreciază că moartea a avut loc în jurul orei 10 şi 30 de minute.
După înmormântarea lui Ciprian Ionel Piu, familia a aşteptat ca poliţia să facă cercetări. Nu şi-au putut închipui că şeful de post Dănuţ Dragu poate muşamaliza un caz de omor. Mama defunctului a fost de mai multe ori la Postul de Poliţie Criciova, însă a găsit uşile mereu încuiate. Atunci s-a deplasat la Centru de Poliţie Rurală Găvojdia, iar poliţişti de aici le-au spus să meargă acasă şi să aştepte, că vor veni şi vor lua declaraţii. Nu au venit nici până astăzi.
Ce înseamnă acest lucru? Oamenii legii au trecut bariera dintre bine şi rău, devenind peste noapte infractori.

Tăietorii ilegali de lemn au plecat de la birtul doamnei Florica
În primele zile după decesul lui Ciprian Ionel Piu mai mulţi cetăţeni din Jdioara, şi chiar doamna Florica,  au declarat că fiul poliţistului, Laurenţiu Dragu, şi hoţii de lemne au plecat din birtul doamnei Florica. Ulterior, toţi aceşti martori au retractat cele afirmate prima dată. Influenţa pe care o are poliţistul Dănuţ Dragu şi-a spus cuvântul. În realitate oamenii din Jdioara se tem de acest om al legii, care a ajuns peste noapte gangster.
Analizând mai multe mărturii, din păcate, din motive lesne de înţeles, anonime, arată faptul că tractoristul din Criciova era beat în momentul când au plecat în pădure. Se mai presupune că Ciprian Ionel Piu a fost aruncat de pe tractor şi după moartea lui cadavrul a fost mutat în alt loc. O altă infracţiune a şefului de post Dănuţ Dragu este faptul că a dat dispoziţie ca toţi martorii să părăsească locul unde a decedat Ciprian Ionel Piu.
Muşamalizarea a început cu şeful de post de la Criciova, Belu, care este cumnatul lui Dănuţ Dragu şi a continuat cu poliţiştii de la Centrul de la Găvojdia.
În primul rând, omorul nu era de competenţa Poliţiei Rurale. Orice deces suspect de pe raza unui judeţ este de competenţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş. Şi încălcarea deliberată a acestor proceduri legale ne face să tragem concluzia că muşamalizarea acestui caz a fost făcută cu acceptul şefilor de la IPJ Timiş.

Se conturează o altă variantă a morţii
Prin Jdioara circulă o altă variantă a morţii lui Ciprian Ionel Piu. Tractoristul Rusulescu a legat de tractor un copac în Valea Pleşa şi în momentul tracţiuni trunchiul s-a întors şi o cracă l-a lovit mortal în cap Cirpian Piu. Grupul de hoți a fugit și ultimul a rămas tractoristul, dar în cele din umră a fugit și el. De atunci tractoristul umblă numai beat prin comună şi de mai multe ori a afirmat că toţi au fugit din pădure și că înainte de a fugi și el Ciprian Ionel Piu încă mai respira.
Într-o declaraţie scrisă de mână la sediul LDICAR – EU din Lugoj, Viorel Ionuţ Antoni menţionează:
„Tractorul era aproape de lemnul care l-a omorât pe Piu. La circa 2 metri distanţă. Când am ajuns la locul accidentului nu mai era nimeni...”.
Faptul că un om al legii a cerut celor care au fost martori la accident se fugă, denotă două lucruri clare, încălcarea legii şi conştiinţă de infractor.

Demersuri la instituţiile statului
LDICAR – EU, prin adresa nr. 113, di data de 8.02.2013, prezintă Ministrului de Interne modul defectuos de cercetare a unui caz de moarte suspectă în cazul lui Ciprian Ionel Piu. La adresă se adaugă declaraţii şi dovezi ale implicării poliţiştilor în muşamalizarea cercetării penale.
În data de 13.02.2013 LDICAR – EU trimite o adresă şi către IJP Timiş, cu nr. 119, prin care se prezintă faptele menţionate în adresa trimisă Ministrului de Interne.
Răspunsul IPJ-ului arată clar complicitatea şefilor din eşalonul superior, iar răspunsul demonstrează acoperirea faptelor poliţistului Dănuţ Dragu: „aspectele semnalate cu privire la decesele survenite ca urmare a unor accidente de muncă produse în pădure nu se confirmă”.
De când furtul de lemne este muncă cinstită? La ITM nu a fost înregistrat niciun accident de muncă. Iar minciuna este clară. Ciprian Ionel Piu nu era angajat să fure lemne împreună cu Laurenţiu Dragu, fiul poliţistului din Jdioara.
Aşa se vede până unde a ajuns corupţia, care s-a întins de la nivel local, Jdioara, Criciova și Găvojdia și până la nivel judeţean, Timişoara. Şi atunci vine întrebarea: Ne pot apăra infractorii de infractori?

Ancheta penală nu a respectat prevederile legale
Primul lucru care l-au făcut polițiștii a fost înregistrarea morții lui Ciprian Piu ca și accident de muncă. Accidentele de muncă se înregistrează la ITM și această instituție face o cercetare privind cauzele accidentului de muncă și vinovații. În acest caz nu putea să fie accident de muncă deoarece Ciprian Piu nu era angajatul șefului de post Dănuț Dragu, nici cel puțin nu era angajatul Ocolului Silvic sau al vreunei întreprinderi care avea autorizație de exploatare forestieră.
Cercetarea sumară, fără audierea martorilor oculari, a fost făcută de o rudă a șefului de post, ofițerul Siniteanu de la cercetări Poliția Rurală. Procedura spune clar, în caz de legătură de rudenie între anchetator și cei implicați, ofițerul declară că nu se poate ocupa de caz, iar dosarul este înaintat spre cercetare unui alt cadru din poliție. De menționat este și atitudinea arogantă, de miștocăreală a ofițerului Siniteanu față de întrebările firești spuse de soția celui decedat, Lăcrămioara Piu.
Un alt mare semn de întrebare. De ce ancheta făcută de ofițerul Siniteanu nu a fost făcută sub supravegherea procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunlalul Timiș, cum prevede clar procedura?
De ce ofițerul de poliție Siniteanu nu a audiat martorii? Audierea martorilor era obligatorie pentru caz. Era o dovadă că grupul de hoți de lemne a fost condus de fiul șefului de post Laurențiu Dragu. După audierea acestor martori șeful de post Dănuț Dragu putea fi acuzat ca și complice și în plus la infracțiunea de obstrucționare a organelor de cercetare penală. La indicația expresă a șefului de post martorii oculari au fugit de la fața locului. Cercetarea făcută corect ar fi descoperit și faptul că pădurarul din sat nu a declarat niciun un furt, deși hoțiile durează de mai mulți ani.

Familia decedatului e amenințată de șeful de post
Pentru că Lăcrămioara Piu vrea dreptate pentru soțul ei și face demersuri ca cei vinovați să fie trași la răspundere, șeful de post Dănuț Dragu și fiul său laurențiu Dragu au trecut la represalii. Lăcrămioara ne-a declarat că de mai multe ori, duminica, când mergea la biserică cu copii ei, Laurențiu, în prezența mai multor persoane, și-a dat jos pantalonii și i-a arătat fundul. I-a dat de înțeles că este tare și i se rupe de LEGE atâta timp cât tatăl său e șef de post și susținut de comisarii de la județ. Nici șeful de post, Dănuț Dragu, nu s-a lăsat mai prejos și de fiecare dată când se întâlnește cu Lăcrămioara o amenință și îi spune că până la urmă o scoate din sat.

Cumnații decedatului au fost bătuți în prezența unui jandarm
La câteva zile, după ce cumnații decedatului au stat de vorbă cu noi, a avut loc Ruga, o sărbătoare tradițională a hramului bisericii din Jdioara. Marin Marian Cîrstenoiu și fratele său Leonard Iosif Anișoreac, frații Lăcărmioarei Piu, au venit în calitate de oaspeți la Rugă. În jurul orei 23 Cîrstenoiu a plecat de la locul unde se desfășura petrecerea și a observat că a fost urmărit de Laurențiu Dragu și de Rubert Sălăjan, ambii din Jdioara. Cei doi s-au apropiat și Laurențiu Dragu l-a lovit pe la spate. Lovitura pe neașteptate l-a doborât la pământ pe Cîrstenoiu și pentru câteva secunde și-a pierdut cunoștiința. Între timp cei doi agresori, Laurențiu și Rubert, îl loveau cu picioarele și îl înjurau. Imediat a apărut și fratele lui, care văzând starea în care se află a sunat la numărul de urgență 112. Între timp de cei doi s-a apropiat polițistul Ene Adrian din Criciova, care era însoțit de doi jandarmi.
Deși cei doi au spus că așteaptă salvarea, polițistul și cei doi jandarmi i-au silit să plece acasă. Un jandarm a sărit i-a dat o palmă lui Cîrstenoiu și l-a prins de nas, scuturându-l până la rupt. În tot acest timp cei trei i-au amenințat și le-au spus că ei sunt legea și că le arată lor ce au dreptul să facă.
Salvarea a venit și Cîrstenoiu a ajuns la spital și la medicul legist.

Un certificat medico-legal concludent și niciun vinovat
În certificatul eliberat de medicul legist cu numărul 1041/04.07.2013 este menționat foarte clar: „a fost agresat de o persoană cunoscută”.
Medicul legist a constatat: „se confirmă pierderea cunoștiinței, traumatism thoracic, contuzie piramidală nazala cu deviație de sept, contuzie mandibulară etc.”.
Acest incident demonstrează fără tăgadă că șeful de post Dănuț Dragu a trecut bariera dintre bine și rău, a devenit infractor și dacă nu va fi oprit prin mijloace legale ne vom trezi într-o bună zi cu o revoltă locală.
Prin acest demers jurnalistic vreau să asigur familia lui Ciprian Piu că LDICAR – EU face toate demersurile pentru ca cei vinovați să fie trași la răspundere.
Polițistul Dănuț Dragu și fiul său Laurențiu Dragu nu sunt mai presus de LEGE și am convingerea că vor plăti cu vârf și îndesat și promit că am să fiu de față ca să-i privesc în ochi și să le spun ca la țară: V-a luat dracu!
Sursa foto: redesteptarea.ro
Nicolae TOMA

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)