Un atac terorist împotriva unui avion de pasageri. Un Boeing 777 a fost doborât în Ucraina, 295 de persoane au murit


Un avion care venea din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur, în Malaysia, s-a prăbușit în Ucraina. Toate cele 295 de persoane care se aflau la bord au murit.
Prăbușirea avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei este o "tragedie teribilă", a declarat președintele Statelor Unite, Barack Obama.
"Administrația Statelor Unite depune eforturi pentru a stabili dacă la bordul avionului erau cetățeni americani", a spus Obama.
"Statele Unite vor oferi orice fel de asistență în acest caz”, a precizat Obama.
Milițiile separatiste și pompierii sosiți la locul prăbușirii avionului de pasageri, în estul Ucrainei, au recuperat cutiile negre ale aeronavei.
Autoritățile ucrainene nu au acces în zona dezastrului aviatic, regiunea fiind sub controlul separatiștilor proruși.
Avionul Malaysian Airline zbura normal, fără probleme, până în momentul în care a dispărut de pe radare, a declarat șeful aviației ucrainene.
Peste 300 de persoane au murit în urma prăbușirii avionului de pasageri malaysian în estul Ucrainei, printre victime fiind 23 de cetățeni americani, afirmă un oficial din Ministerul ucrainean de Interne.
"Avionul a fost doborât de ruși. Sunt peste 300 de morti, inclusiv 23 de cetățeni americani", a declarat Zorian Skiryak, consilier în Ministerul ucrainean de Interne.
La bordul avionului se aflau, potrivit rapoartelor oficiale, 295 de oameni. 280 de pasageri și 15 membrii ai echipajului.
Surse din cadrul Ministerului de Interne din ucraina declară că  avionul a fost doborât de o rachetă sol – aer BUK.
Deși rebeli neagă atacul cu racheta BUK și încearcă să arunce vina pe un avion militar ucrainean, jurnaliștii din regiune spun  că au văzut ieri un lansator de tip Buk în mâinile rebelilor proruși. Sistemul de lansatoare rachete BUK, sol – aer, este o armă veche sovietică și a fost construit pentru a intercepta aeronave ușoare, rachete de croazieră și avioane teleghidate
Aeronava Boeing 777 a fost lovită de o rachetă sol-aer deasupra teritoriului din estul Ucrainei, în apropiere Donetsk, deținut de rebeli proruși. Guvernul ucrainean declară că rebeli sunt alimentați cu arme de Kremlin.
Martorii oculari declară că avionul a fost spulberat și împrăștiat pe o rază de 15 kilometri. Specialiștii sugerează că avionul a explodat în aer. Martorii au mai spus că mai multe cadavre au fost găsite împrăștiate pe mai mulți kilometri. Peste tot sunt împrăștiate obiecte personale și mai multe pașapoarte de copii au fost găsite în apropiere de satul Grabovo.
Serviciul de urgență din zonă a descoperit peste 100 de personae decedate în urma exploziei.
Prim-ministrul britanic, David Cameron a spus: "Sunt șocat și întristat de la catastrofa aeriană din Malaezia. Oficialii din guvernul englez se întâlnesc pentru a stabili faptele. "
Președintele american a declarat: "Gândurile și rugăciunile noastre sunt pentru toți pasagerii și pentru familiile lor".
Najib Razak, prim-ministrul Malaysian, a declarat: "Sunt șocat de faptul că un avion de pasageri s-a  prăbușit. Lansăm o anchetă imediată".
Aeronava, care transporta 280 de pasageri și 15 membri din echipaj, zbura între Amsterdam și Kuala Lumpur și a decolat joi la ora prânzului. Se crede că avionul a fost lovit de o rachetă BUK, sol-aer.
Cercetările vor face lumină, însă cutiile negre au fost recuperate de separatiștii proruși. Vom vedea dacă vor preda aceste cutii comisiei de anchetă.
Una dintre cele mai importante întrebări este dacă echipajul de zbor Malaysia a primit avertisment din partea oficialilor de siguranță de zbor, cu privire la riscul de siguranță deasupra teritoriului Ucrainei. Avionul se deplasa la 33.000 de metri, și circula cu o viteză 490 de noduri pe oră, atunci când a dispărut de pe ecranele radarelor deasupra de provincia Donețk.
Se crede că piloții din Malaysia Airlines au ignorat mai multe avertismente, pentru a evita spațiul aerian peste Ucraina. Compania aeriană Malaysia a folosit ruta ucraineană pentru a economisi combustibil, iar o deviere la nord sau la sud ar fi crescut nevoia de carburant.
În aprilie a.c., Agenția de Aviației și de Securitate Europeană a avertizat: "O posibilă existență a unor riscuri grave pentru siguranța zborurilor civile internaționale în estul Ucrainei”.
La 8 iulie a.c., Administrația Aeronautică din Ucraina a închis spațiul său aerian pentru aeronave civile, după ce rebelii au doborât un avion de transport militar, care a fost lovit de o rachetă la 20.000 de metri. Restricția a avertizat și aeronavele comerciale de transit.
Viitorul companiei Malaysia Airlines stă sub semnul îndoielii. După dispariția avionului MH 370 la începutul acestui an, la care se adaugă și dezastrul din Ucraina, compania se va confrunta  cu difficultăți de imagine publică. 

Sursa: dailymail.co.uk

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)