Islamul radical lovește din nou: 20 de morţi în trei zile de atacuri



 Islamul radical lovește din nou: 20 de morţi în trei zile de atacuri

 Cel mai sângeros antetat comis în Franța în ultimii 40 de ani
Trei zile, miercuri, joi și vineri, Franţa a fost scena celor mai dramatice evenimente din ultimii ani. Afectată de o serie de atacuri cu sânge rece, începând din Paris, cu redacţia Charlie Hebdo, până la operaţiunile de vineri seară. 20 de morţi în trei zile de atacuri.
În ultimii ani teorismul internațional s-a identificat cu acțiunile teroriste a islamului radical. Criminalii islamiști, o facțiune a musulmanilor, în numele unei religii netolerante, au luat viața unor ființe nevinovate în New York, Madrid, Londra. Miercuri, 7 ianuarie 2015, a venit rândul Parisului. Doi islamiști au ucis cu sânge rece 12 persoane, în majoritate jurnaliști și doi polițiști. Alte 11 persoane au fost ranite, dintre care patru sunt in stare grava.
Sediul publicației umoristice „Charlie Hebdo” a fost locul unui masacru.   

Teroriștii au fost lichidați

“Forțele speciale franceze i-au ucis vineri pe cei doi jihadiști acuzați de masacrul soldat cu 12 morți de la Charlie Hebdo, precum și pe autorul unei luării de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite după asalt cadavrele a patru personae.
Deznodământul pune capăt unei perioade de trei zile de urmărire generală după atacul asupra sediului publicației satirice Charlie Hebdo de miercuri de la Paris, soldat cu 12 morți și 11 răniți. Acest atentat, cel mai sângeros din istoria Franței, a provocat o undă de șoc în lumea întreagă.
Cu puțin timp înainte de ora 16.00 GMT, unitățile de elită ale jandarmeriei i-au împușcat mortal într-o localitate situată la nord-est de Paris pe jihadiștii Said și Chérif Kouachi care au ieșit trăgând asupra forțelor de securitate din tipografia unde se aflau, împreună cu un ostatic. Un membru al forțelor de ordine a fost rănit în timpul operațiunii, au informat surse de securitate, dar ostaticul a fost eliberat teafăr și nevătămat.
Aproape simultan, a fost declanșat un asalt asupra magazinului evreiesc din estul Parisului, unde un bărbat a luat ostatice mai multe persoane. Două persoane fuseseră ucise în schimbul de focuri care a avut loc la începutul luării de ostatici, la puțin timp după ora 12.00 GMT. După mai multe explozii, polițiștii au pătruns în magazin. La puțin timp după aceea, cel puțin cinci ostatici au fost scoși de polițiști din magazin, au constatat jurnaliștii AFP.
Autorul luării de ostatici, Amedy Coulibaly, a fost ucis de forțele de intervenție. Nu se știe pentru moment dacă cele patru persoane ale căror cadavre s-au găsit în magazin la finalul operațiunii au fost ucise în schimbul inițial de focuri sau în timpul asaltului.
În prezent, persistă îndoieli asupra identității unuia dintre morții descoperiți, despre care nu se știe dacă este unul dintre ostatici sau un complice al autorului, susțin surse din poliție citate de AFP. Alte patru persoane au fost grav rănite.
“Simțim o imensă tristețe pentru toți cei care și-au pierdut viața și le mulțumim din toată inima forțelor de ordine care au intervenit cu un sânge rece care îi onorează”, a declarat presei ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.

Luări de ostatici

Autoritățile franceze s-au confruntat cu o situație fără precedent în istoria modernă a țării: două luări de ostatici la 50 km distanță comise de persoane puternic înarmate și hotărâte, ultimul act al unei tragedii care a început miercuri cu atentatul de la redacția Charlie Hebdo.
Cartierul în care se afla magazinul evreiesc a fost complet închis și toți ocupanții imobilelor învecinate au fost rugați să rămână în locuințe. De asemenea, elevii au fost ținuți în unitățile de învățământ în care se aflau la momentul luării de ostatici.
'Este o dramă. Asta înseamnă că noi, evreii din Franța, trebuie să plecăm în Israel?', întreabă un tânăr de 20 de ani. De altfel, diplomația israeliană a anunțat că urmărește 'cu îngrijorare situația de la Paris' și a evocat o 'ofensivă teroristă în Franța'.
Autorul luării de ostatici de la Paris, Amedy Coulibaly, a fost un bărbat de culoare de 32 de ani suspectat că a ucis joi o polițistă la Montrouge, la periferia sudică a capitalei, și că a rănit o altă persoană în același atac.
Ucis în asaltul forțelor de ordine, Coulibaly ar fi avut legături cu frații Kouachi. Coulibaly a afirmat chiar pe un post de știri, BFMTV, că și-a sincronizat acțiunea cu frații Kouachi și că este afiliat grupării Statul Islamic.
Urmărirea lui Chérif și Said Kouachi, doi frați francezi de origine algeriană, intrase vineri dimineață în faza finală, după căutări intense în nordul Franței de miercuri.
Cu străzile pustii, cu obloanele magazinelor trase și cu accesul rutier tăiat de forțele de ordine, Dammartin era un oraș mort în stare de asediu, în care posturile de televiziune transmiteau în direct intervenția forțelor de ordine.

Teroriștii erau în atenția serviciilor secrete americane

Chérif și Said Kouachi, de 32 și 34 de ani, se aflau de mai mulți ani pe lista neagră americană pentru teroriști. Said Kouachi a beneficiat de altfel de instrucție în mânuirea armelor în Yemen în 2011. Conform mai multor surse locale, el ar fi urmat și cursurile unei universități fundamentaliste în Yemen înainte de a lupta împotriva milițiilor șiite din această țară.
Cei doi frați se aflau și pe lista interdicțiilor de zbor, care îi împiedică pe cei nominalizați să ia un avion spre SUA sau părăsească această țară pe calea aerului.
Potrivit unui conducător auto căruia cei doi i-au furat mașina miercuri la Paris, frații Kouachi ar fi afirmat că sunt afiliați 'Al-Qaida în Yemen'.
După o reuniune de criză de la Elysée, președintele François Hollande a făcut apel la “toți cetățenii” să iasă duminică pe străzi pentru a denunța masacrul de la Charlie Hebdo și să refuze orice 'supralicitare' sau 'stigmatizare'.
Mai mulți lideri europeni și-au anunțat deja prezența la manifestația de duminică de la Paris, printre care premierul britanic David Cameron, șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, cancelarul german Angela Merkel, și președintele Consiliului European, Donald Tusk.
Francois Hollande urma să se adreseze din nou francezilor la ora 19.00 GMT. Până acum, apelul său la unitate națională nu a fost suficient pentru a dezamorsa polemica privind eventuala prezență a Frontului Național, de extremă dreapta, la manifestație. Primită la Elysée ca și ceilalți lideri politici, președinta FN, Marine Le Pen, a acuzat faptul că nu a fost invitată, gest în care a perceput o 'interdicție' pentru mișcarea pe care o conduce și reprezentanții săi.
La rândul lor, reprezentanții islamului în Franța au făcut apel la enoriași să condamne terorismul și să se 'alăture masiv la manifestația națională' de duminică.
Vineri, zi de rugăciune pentru musulmani, un omagiu a fost adus victimelor atentatului în toate moscheile din Franța. De miercuri au avut loc mai multe incidente care au vizat lăcașuri de cult musulmane din Franța”. Sursa: agerpres.ro


"Profetul a fost razbunat"

Miercuri 7 ianuarie 2015, în jurul orei 11,30 (ora locală) au intrat in sediul publicatiei Charlie Hebdo, strigand "Allah Akbar" si "Profetul a fost razbunat".
Aproape 100.000 de francezi au ieșit în stradă miercuri seara, în marșuri de protest, în mai multe orașe ale țării.
Polițiștii i-au identificat pe suspecți pe baza  actelor găsite în mașina abandonată după atentat.
Președintele Francois Hollande a declarat zi de doliu național, joi, 8 ianuarie 2015, în Franța.
Parisul s-a confruntat miercuri, 7 ianuarie 2015, cu cel mai sângeros atac comis în Franța de un secol, respectiv un masacru cu arme Kalasnikov în plină ședință de redacție la publicația Charlie Hebdo și uciderea a doi polițiști.
În jurul orei 11.20, doi bărbați îmbrăcați în negru, cu cagule și înarmați cu arme Kalasnikov se prezintă pe strada Nicolas-Appert numărul 6, în cel de-al XI-lea arondisment al Parisului, unde se afla arhivele sîptămânalului satiric Charlie Hebdo, ținta lor. "Aici este Charlie Hebdo?". Văzând că sunt la o adresă greșită, ei se îndreaptă apoi spre numarul 10, unde se afla sediul săptămânalului. Odată intrați în clădire, ei deschid focul asupra recepționerului de la intrare și merg la etajul al doilea, unde se afla redacția Charlie Hebdo. "Cei doi bărbați deschid apoi focul și lichidează cu sânge rece persoanele reunite la ședința de redacție, precum și polițistul care asigură protecția caricaturistului Charb, care nu a avut timp să riposteze", declara directorul de redacție, care era protejat de la publicarea caricaturilor lui Mahomed în 2011.

Patru caricaturiști renumiți au fost împușcați

Patru dintre caricaturiștii cei mai renumiți din Franța, Charb, Cabu, Tignous si Wolinski au murit, precum și economistul Bernard Maris, care lucra și la radio France Inter.
O singură persoană, care a reușit să se ascundă sub o masă, a scăpat.
În jurul orei 11.30, poliția primește un apel de urgență care anunța focuri de armă la sediul Charlie Hebdo. Polițiștii sunt trimiși imediat la fața locului. Cei doi agresori fug strigând din nou "Allah Akbar" și se întâlnesc cu o patrulă a Brigăzii anticriminalitate. Are loc un schimb de focuri susținut. Ei reușesc să fugă la bordul unei mașini negre Citroën C3 și se întâlnesc cu un vehicul de poliție. Ei trag circa zece focuri de armă în parbrizul acestei mașini, fără a răni polițiștii care se aflau în interior. Polițiștii deschid focul asupra agresorilor, care ripostează. Pe bulevardul Richard-Lenoir, un polițist în uniformă în vârstă de aproximativ 40 de ani, este lovit și zace pe jos, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet. Cei doi bărbați ies din mașină și se apropie cu pași repezi de polițistul aflat la pământ. Unul dintre atacatori îi strigă: "Voiai să mă omori!". Polițistul ridică mâna și spune "Nu, e bine, șefule", dar este ucis cu un glonț în cap, potrivit unei înregistrări video difuzate pe Internet și autentificată de anchetatori.
Cei doi atacatori au plecat apoi cu masina fara sa se mai opreasca. "L-am razbunat pe profetul Mahomed! Am ucis Charlie Hebdo!", au strigat ei înainte de a demara, potrivit unei alte înregistrări video. Puțin mai departe, cei doi bărbați lovesc un șofer, care este rănit ușor. Ei își abandonează mașina în apropierea parcului Buttes-Chaumont, în nord-estul Parisului. Cei doi atacatori amenință cu arma un șofer și fug către nordul capitalei la bordul mașinii acestuia. Forțele de ordine le pierd urma.

Șoferul teroriștilor s-a predat

În noaptea de miercuri spre joi, unul dintre cei trei suspecti, Hamyd Mourad, se preda poliției din Charleville-Mézières, în nord-estul Franței, "după ce își vede numele circulând pe rețelele de socializare".
La scurt timp politia franceză publică fotografiile celorlalți doi suspecți, doi frați, Cherif și Said Kouachi, în vârstă de 32 și, respectiv, 34 de ani, pe care îi căuta activ și face apel la martori.
Teroristii i-au strigat pe nume pe caricaturiștii revistei satirice Charlie Hebdo și i-au executat unul câte unul, împușcându-i în cap, dezvăluie viceprimarul Parisului Patrick Klugman, într-o declarație făcută pentru postul american ABC News. "Cei doi criminali au intrat în timpul ședinței de redacție, i-au strigat pe nume pe caricaturiști, i-au luat de-o parte și i-au executat împușcându-i în cap", a declarat Patrick Klugman, viceprimarul Parisului, responsabil de Relațiile Externe.
Atacul terrorist a mobilizat opinia public din Franța. Peste  100.000 de oameni au participat, miercuri și jhoi seara în mai multe orașe din Franta, au fost marșuri organizate în semn de solidaritate cu victimele atacului terrorist, care a vizat redacția Charlie Hebdo. Aproximativ 35.000 de oameni s-au adunat miercuri 7 ianuarie 2015, în Piața Republicii din Paris. Pe pancartele participantilor se putea citi "Eu sunt Charlie" și "Charb a murit liber". Peste 15.000 de persoane au ieșit pe străzi la Lyon, iar alte 10.000 la Toulouse. La marșul de la Marsilia au participat circa 7.000 de personae în piața central a orașului.

Trei zile de doliu național

Franta a decretat trei zile de doliu național, începând de joi, 8 ianuarie 2015,  în memoria victimelor atentatului care a vizat redacția revistei Charlie Hebdo.
Cei doi polițiști uciși în atacul de la sediul Charlie Hebdo aveau 42 si 49 de ani. Ahmed, în vârstă de 42 de ani, a fost împușcat în cap. Al doilea polițist are o fetiță de un an și era cel trimis să-l protejeze pe directorul revistei, mort și el în atentat.
Declarațiile  martorilor care au asistat la sângerosul atac ce a zguduit azi Franța. Un jurnalist care lucrează în clădirea situată în fața sediului Charlie Hebdo descrie că a văzut "cadavre pe jos, o mare de sânge, răniți grav".
În atac a murit și economistul Bernard Maris, acționar al săptămânalului Charlie Hebdo. Acesata este a cincea victimă identificată în presă.

O revistă umoristică  

Revista Charlie Hebdo este cunoscută pentru glumele sale, adeseori vulgare, pe subiecte religioase, care au ofensat deopotrivă catolicii, musulmanii și evreii. În 2006, 2011 și 2012 a scandalizat opinia publică prin caricaturi în care apărea profetul Mohamed. Ultimul număr, însă, era dedicat mai degrabă ironizării scriitorului Michel Houllebecq, el însuși acuzat de incitare la ură rasială.
Cei doi teroriști islamiști, care au masacrat la Paris 12 persoane au fost identificați, frații musulmani Said Kouachi, de 34 ani și Cherif, de 32 de ani, ambii din Paris, și șoferul Hamyd Mourad, de 18 ani, din Reims. Teroriștii islamiști erau înarmați cu automate Kalașnikov AK-47. După ce au împușcat jurnaliștii au strigat  "Allahu Akbar!" și "Profetul a fost răzbunat". Publicația umoristică “Charlie Hebdo” a pierdut editorul, trei caricaturiști și redactorul șef-adjunct. După ce au împușcat jurnaliștii s-au retras și au împușcat un polițist în cap, deși acesta se ruga să-i lase viața. 
Ucigașii au ambandonat mașina și au furat o altă mașină, au traversat estul Parisului și s-au îndreptat spre Belgia.
Joi noaptea, mii de oameni a mers în Piața Republicii pentru a onora victimele, purtând mesaje scrise "Je suis Charlie" - "Eu sunt Charlie".

Criminalii au mai avut probleme cu legea

Unul dintre frații criminali, Cherif Kouachi, a fost condamnat în 2008 pentru acte de terrorism, pentru că a ajutat islamiștii radicali din Irak și a fost condamnat la 18 luni de închisoare.
Franța a ridicat declarat alertă de securitate la cel mai înalt nivel și a consolidat măsurile de protecție la casele de cult, magazine, birouri mass-media și de transport.
Oficialii francezi se tem că populația va începe un linșaj în masă. Președintele Tranței, Francois Hollande, a numit baia de sânge un "atac barbar împotriva Franței și împotriva jurnaliștilor", și a promis săi  vâneze pe cei responsabili.
Un martor, Gilles Boulanger, care lucrează în aceeași clădire, a declarat: "Un vecin a sunat să mă avertizeze că erau bărbați înarmați în clădire și că a trebuit să închid toate ușile.Câteva minute mai târziu am auzit în clădire trăgând  arme automate.
Jurnaliștii care au scăpat s-au refugiat pe acoperiș. După aproximativ zece minute am văzut doi bărbați mascați și înarmați în stradă.

Autoritățile s-au mobilizat

Trei zile Franţa a fost în alertă. La două zile de la atacul terorist de la sediul publicaţiei satirice Charlie Hebdo, în care 12 persoane au fost ucise, cei doi atacatori, identificaţi de poliţie, nu au fost încă găsiţi. Aproape 90.000 de poliţişti, jandarmi, trupe speciale şi militari îi caută într-o acţiune fără precedent în Hexagon. Cei doi, fraţi franco-algerieni în vârstă de 32 şi 34 de ani, au fost localizaţi într-o regiune la nord de Parisul, în care a fost instituit cel mai înalt nivel de alertă teroristă. În cazul Charlie Hebdo, potrivit ministrului de interne, nouă persoane au fost reţinute, iar alte 90 sunt audiate.
La nici 24 de ore de la atentatul de la Charlie Hebdo, un nou atac a avut loc, în cursul dimineţii de joi, în Paris în urma căruia o poliţistă a murit, iar un coleg de-al său a fost rănit. De asemenea, mai multe moschei au fost atacate pe întreg teritoriul Franţei, însă fără a fi înregistrate victime. Poliţia, jandarmeria, trupele speciale şi armata participă la o acţiune fără precedent în care au fost mobilizate 88.000 de persoane (55.000 de poliţişti, 32.000 de jandarmi şi 1.150 de militari), în căutarea celor doi atentatori de la sediul publicaţiei satirice pariziene. Principalii suspecţi sunt doi fraţi de origine franco-algeriană, Cherif Kouachi, 32 de ani, şi Said Kouachi, 34. Un al treilea, cel mai tânăr dintre cei trei suspecţi de comiterea atacului sângeros împotriva sediului săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, Hamyd Mourad, în vârstă de 18 ani, s-a predat poliţiei în cursul dimineţii, au anunţat surse concordante, citate de AFP.

Forțele de ordine pe urmele teroriștilor

A doua zi a vânătorii de teroriști din Franța, încheiata fără rezultat. Impresionante forțe de ordine au scotocit satele și o pădure la 80 km de Paris.
Vineri dimineața, 9 ianuarie 2015, suspecții ar fi fost localizați în localitatea Villers-Cotteret, pe drumul RN2, care leagă Parisul de frontiera franco-belgiană, acolo unde forțe impresionante de ordine au scotocit casele din mai multe sate, dar și o pădure din apropiere.
Suspecții au fost identificați de proprietarul unei benzinării pe care au jefuit-o joi dimineața. Acesta le-a declarat autorităților că suspecții, frații Cherif si Said Kouachi (de 32 si 34 de ani) aveau puști automate Kalasnikov, dar și un aruncator de rachete.

În cursul anchetelor de joi, polițiștii au arestat 9 persoane, printre care sora suspecților, soția și cumnatul unuia dintre ei.

În plus, televiziunea americană NBC a dezvaluit faptul că cei doi frați erau și în atenția autorităților americane pentru activități teroriste, având interdicție de a intra pe teritoriul SUA.
Cei doi fraţi de origine franco-algeriană au fost Siria în această vară, unde s-au antrenat într-un campus militar, aflat sun conducerea unei rețele teroriste.
Sursa: realitatea.net, directproprietar.ro, wall-street.ro¸ antena3.ro,  hotnews.ro, gandul.info, dailymail.co.uk, agerpres.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)