Cele mai ȘOCANTE metode de TORTURĂ folosite de CIA în închisorile secrete



În Raportul critic, publicat în decembrie 2014, Comisia de Informații din Senatul american, acuză CIA că i-a supus pe deținuți timp de mai mulți ani unor "tehnici de interogare agresive, în mod repetat, pe parcursul mai multor zile și săptămâni"!
Acest raport  prezintă cele mai șocante metode de tortură folosite de CIA.

Bătăi și lovirea deținuților de perete. Raportul menționează tehnicile de interogare prin "pălmuirea" și aplicarea de  lovituri în "burtă" deținutilor. Aceștia erau "insultați" în permanență. Raportul mai menționa tehnica de tortură  "walling", care consta prin izbirea deținuților de perete.

Privarea de somn. Deținuții erau ținuți în stare de veghe până la 180 de ore, ceea ce înseamnă "timp de șapte zile și jumătate", în poziții fizice incomode: "în picioare, cu mâinile deasupra capului", purtând cătușe prinse de tavan. De asemenea, deținuții CIA erau închiși în camere luminate 24 de ore din 24, iar, în unele cazuri, folosind muzica dată la maxim.

Izolare și amenințarea cu insecte. În perioada iunie-august 2002, palestinianul Abu Zubaydah a fost "ținut în izolare timp de 47 de zile, fără să fie interogat", dezvăluie raportul. Tehnica a fost și mai înspăimântătoare: Abu Zubaydah a fost plasat într-o cutie, de mărimea unui sicriu, timp de 266 de ore, ceea ce înseamnă 11 zile, și într-o cutie de dimensiuni mai reduse timp de 29 de ore, unde a continuat să fie interogat. Deținutul a fost amenințat cu insecte, pe care anchetatorii le introduceau în cutie, informându-l însă că înțepăturile nu vor fi nici mortale și nici dureroase.
În centrele secrete de interogare, identificate de Senatul american sub numele de "COBALT", deținuții erau ținuți în întuneric, în picioare, cu mâinile deasupra capului și de cele mai multe ori dezbrăcați. Șeful echipei anchetatorilor de la "COBALT", citat în raportul Senatului, explica în 2003 că acest loc secret semăna cu o "temniță". În întunericul total de la "COBALT, dușuri sau băi cu apă înghețată erau periodic aplicate prizonierilor.

Simularea înecului. Simularea înecului (waterboarding) este una dintre cele mai cunoscute tehnici folosite de CIA. În cele mai multe cazuri, deținutul era legat de o bancă înclinată, cu picioarele ridicate. Fruntea și ochii erau acoperite cu o bucată de pânză, iar anchetatorul turna apă peste pânză, care, în timpul operațiunii era trasă asupra nasului și gurii prizonierului. Respirația acestuia era astfel blocată pentru 20-40 de secunde. Operațiunea era repetată după ce deținutul era lăsat să inspire aer de trei sau patru ori.

Trântirea violentă la pământ. Una dintre tehnicile folosite în mai multe rânduri la "COBALT": cinci agenți ai CIA începeau să țipe la un deținut, îl scoteau din celulă, îl dezbrăcau și îl acopereau cu o folie din plastic, iar ulterior îl trânteau de pământ. Deținutul era ulterior târât pe un culoar, lovit, pălmuit. Afganul Gul Rahman, decedat la "COBALT" în noiembrie 2002, avea corpul plin de contuzii, arăta raportul Senatului american.
Amenințări psihologice. Amenințările psihologice erau folosite frecvent de anchetatorii CIA, potrivit Senatului american. Amenințările vizau familiile și copiii deținuților. Amenințările cu "agresiuni sexuale" asupra mamei unui prizonier sau "tăierea gâtului mamei" altui deținut sunt prezentate în raport.

Rehidratarea rectal. Tehnica extrem de umilitoare, aplicată în cazul a cel puțin cinci deținuti, care au fost supuși unor "rehidratări rectale" forțate și au fost "alimentați pe cale rectală fără să existe o necesitate medicală", subliniază raportul Senatului. Altor prizonieri le-au fost administratate băuturi pentru limitarea "vărsăturilor în timpul ședințelor de waterboarding".

Amen ințat cu bormașina.Abd al-Rahim al-Nashiri, un cetățean saudit suspectat a se fi aflat în spatele atacului de pe USS Cole, a fost amenințat de un agent CIA cu o armă și cu ă mașină electrică de dat găuri.

Încătușat 22 de ore în scutece. Redha al-Najar, fosta gardă de corp a lui Osama bin Laden, a fost încătușat de o bară aflată deasupra capului său și lăsat să atârne câte 22 de ore, în mai multe ocazii. Bărbatului i s-au pus scutece și nu a fost lăsat să meargă la toaletă.
Ruleta rusească. Un agent CIA a supus un deținut la un joc de ruletă rusească, în care arma a fost îndreptată spre prizonier.
Sursa: 9am.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)