VLADIMIR PUTIN: O biografie interzisă – suspiciunea că ar fi homosexual


Azi, averea lui Putin atinge 70 de miliarde de dolari, asta în condiţiile în care cel mai bogat om al planetei, Bill Gates, e listat de Forbes, cu 80 de miliarde

Acum doi ani, Stanislav Belkovski, jurnalist, analist şi apropiat al Kremlinului, a publicat o carte care îşi propunea să schimbe imaginea lumii occidentale, despre Vladimir Putin. "Biografia interzisă", apărută prima oară în Rusia, avea să facă furori. Cartea oferea nu doar o poveste de viaţă plină de picanterii, ci şi una foarte bine documentată. O biografie ironică şi impecabil scrisă, pe care unii comentatori n-au ezitat s-o considere, totuşi, destul de perfidă. Un lucru e cert: versiunea lui Belkovski e cel puţin savuroasă. O găsiţi şi în româneşte, la editura Corint.

Deşi, conform biografiei oficiale, Putin s-a născut în 1952, la Leningrad, în familia muncitorului Vladimir Spiridonovici, adevăratul loc de naştere al preşedintelui rus se pare că ar fi satul Terehino, din regiunea Perm, pe care mama lui l-a părăsit, fugind de desfrânarea şi alcoolismul soţului ei, Platon Privalov. Ajunsă în Gruzia, s-a căsătorit cu Gheorghi Osipaşvili, cu care (ţineţi-vă bine!) a mai făcut încă zece copii. Numai că proaspătul tată de împrumut a refuzat, categoric, să-l recunoască pe micul Vladimir, drept copilul lui. Şi-a şicanat nevasta până când aceasta, exasperată, l-a expediat pe Putin la Leningrad, unde a fost înfiat de o rudă săracă. Ura lui Putin pentru gruzini s-ar fi născut, se pare, chiar în anii plini de frustrări ai copilăriei şi explică şi orientarea politicii sale antigruzine. Cât despre adevărata mamă, Vera Nikolaevna, se zice că ea trăieşte şi azi, în uitare, pentru că fiul ei, ajuns preşedinte, n-a iertat niciodată gestul înstrăinării lui.

Trecutul de agent KGB al lui Putin e destul de modest, deşi biografia oficială ţine să precizeze că, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, Vladimir Vladimirovici şi-ar fi oferit, la vârsta tinereţii, serviciile KGB-ului, care nu a ezitat să-l coopteze în faimoasa Direcţie Generală nr 1 (Externe) şi să-l trimită la Dresda, în RDG, ca director al Casei de Cultură Sovietice. Dar adevărul, mai puţin poleit, se pare că ar fi altul. Angajat la mult mai modesta Direcţie Generală nr. 5, care se ocupa de dizidenţă şi de anchete politice, Putin avea sarcina să-i toarne pe studenţii sovietici care aveau burse de studii în RDG. Dar foarte repede, tânărul kaghebist  a făcut o greşeală fatală. S-a împrietenit, la o bere, cu Klaus Zuchold, demascat, după 1989, ca agent special STASI şi agent BND (serviciul de informaţii vest-german), căruia i-a "sifonat" numele a 15 agenţi secreţi ruşi. Trădarea l-ar fi putut costa mult pe Putin, dacă nu l-ar fi salvat chiar prăbuşirea URSS. Rechemat de urgenţă în ţară, a fost numit pe un post de consilier al prorectorului Universităţii de Stat.

La începutul anilor 80, Putin s-a căsătorit cu Liudmila Aleksan-drovna, pe care Vladimir Vladimirovici a cunoscut-o la o agenţie de turism din Kaliningrad. O fată frumoasă şi zveltă, după cum arată fotografiile vremii, mai tânără decât Putin cu şase ani, dar şi mai timidă şi mai lipsită de iniţiativă. Din interviurile luate Liudmilei de ziaristul rus Oleg Bloţki, reiese că actualul "sex-simbol" al politicii ruse a fost un soţ cu adevărat mizerabil. Partener rece şi lipsit de afecţiune, îşi bruftuluia zdravăn nevasta, dacă îndrăznea să danseze sau să râdă la vreo petrecere, permiţându-şi, în schimb, să întârzie cel puţin o oră şi jumătate la întâlniri şi să-şi lase soţia, gravidă în luna a şaptea, să urce cele cinci etaje ale blocului, cu un copil atârnat pe-un braţ şi o sacoşă pe altul. În preajma gloriosului an 2000, când Putin ajungea la putere, Liudmila se îngrăşase şi se urâţise de "traiul cel bun". Ba şi mai mult, din cauza unui nefericit accident de maşină, începuse să bea şi să aibă probleme nervoase. Oricât au încercat consilierii preşedintelui s-o transforme într-o persoană publică, imaginea ei nu mai cadra cu "splendoarea" preşedintelui nou ales. Drept urmare, Liudmila a fost "ştearsă" din anturajul oficial şi ţinută la depărtare. S-a zvonit multă vreme că, tulburată psihic destul de grav, s-ar fi retras la o mânăstire. În 2013 însă, lucrurile s-au limpezit. După 15 ani de mariaj separat, Liudmila a cerut divorţul, iar Vladimir Vladimirovici Putin i l-a oferit cu generozitate.

Întoarcerea în Sankt Petersburg, în plină tranziţie, după perioada petrecută la Dresda, l-a destabilizat grav pe Putin: avea 37 de ani, nevastă şi doi copii care cereau de mâncare. Forţat de împrejurări, viitorul lider politic a lucrat o vreme ca taximetrist particular, pe un Zaporojeţ sovietic, produs de fabrica ucraineană ZAZ. O maşină destul de rudimentară, pe care statul o oferea gratis invalizilor de război.

După instalarea lui Putin la Kremlin, o prietenă a Liudmilei (Irene Pietsch) a făcut dezvăluiri, într-o carte, despre viaţa intimă a celor doi soţi. Lista picanteriilor cuprinde şi faptul că Putinii încetaseră orice legătură sexuală încă din anii 80. Cauza? Putin se implicase emoţional în "nişte prietenii bărbăteşti adevărate". Cel puţin asta declară Liudmila despre relaţia stranie pe care Putin a întreţinut-o cu Klaus Zuchold, cel care i-a distrus cariera de KGB-ist, şi cu Matthias Warnig, care azi a devenit un personaj cheie al complexului energetic rusesc. Să fie Putin atras de bărbaţi? Unul din argumente ar fi chiar faptul că, deşi relaţia cu Liudmila îngheţase, nu s-au auzit niciodată zvonuri că ar fi interesat de alte femei. În afară, desigur, de cazul celebrei gimnaste Alina Kabaeva. Numai că...

 ...povestea de dragoste cu Alina Kabaeva e o cacealma. În 2002, când fata avea 19 ani, iar Putin 50, un înalt funcţionar al Kremlinului a început să le susure jurnaliştilor la ureche despre o posibilă poveste de dragoste între cei doi. Presa n-a ezitat să preia ştirea şi s-o amplifice, cu sprijinul activ al Alinei, care lăsa pretutindeni să se înţeleagă - la coafor, la cumpărături, prin lumea bună a Moscovei - că e familiară cu casa lui Putin, în care e condusă frecvent. (Azi, o parte a presei susţine că Putin ar avea doi copii cu gimnasta, pe care îi ascunde de ochii lumii, la reşedinţa lui din Novo Ogariovo.) Straniu e faptul că preşedintele rus n-a ripostat niciodată la aceste poveşti, ba tăcerea lui a întreţinut cu bună ştiinţă rumoarea. Şi niciun oficial n-a ieşit să infirme idila, nici chiar atunci când Kabaeva a decis să se mărite cu un căpitan de poliţie.

Dacă ar fi să-i credem declaraţia de avere, Putin, acest "umil servitor al naţiunii", "lucrează ca un ocnaş" pentru doar 187.000 $ pe an, un apartament modest şi trei maşini ieftine. Însă faimoasa listă de bunuri a "Luminătorului Rusiei" cuprinde nu mai puţin de 15 elicoptere şi 43 de alte nave de zbor, inclusiv un Airbus, 2 business-jet-uri de lux şi un avion de pasageri Ilyushin, cu o cabină pe a cărei decorare a plătit 18 milioane de dolari. 20 de case, dintre care una, un palat extraordinar de luxos, cu vedere la Marea Neagră, a fost vândută recent pentru suma de 380 de milioane de euro. Şi, bineînţeles, câteva yachturi, vreo patru, dintre care unul, cumpărat din fonduri prezidenţiale, are şase cabine de lux şi l-a costat circa 30 de milioane de euro. Să nu uităm şi că noul monarh al Rusiei e rareori văzut fără unul din ceasurile sale de colecţie, un Patek Philippe (de 80.000 $) sau un Breguet mai modest (de doar 20.000 $). În total, colecţia lui are o valoare estimată de 180.000 $. Cam cât tot venitul lui declarat! În 2007, la cererea revistei germane "Die Welt", Stanislav Belkovski, analist politic şi economic rus şi autorul cărţii despre care vorbim, a estimat că averea lui Putin se ridică la 40 de miliarde de dolari. A luat în calcul acţiunile pe care le deţinea atunci în mai multe companii petroliere, inclusiv în uriaşele  Surgutneftegaz şi Gazprom. Dar asta era acum câţiva ani. Întrebat dacă crede că cifrele s-ar mai fi putut schimba, Belkovski a spus că da. Azi, averea lui Putin atinge 70 de miliarde de dolari, asta în condiţiile în care cel mai bogat om al planetei, Bill Gates, e listat de Forbes, cu 80 de miliarde.

Sursa foto: 7est.ro, feedgrids.com








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cea mai mică bibliotecă din lume

Să ne cunoaştem istoria: Ce rol aveau BRĂŢĂRILE DACICE?

Impostorii lugojeni ai lui George Costin, înfiltraţi printre revoluţionari (II)