Daniel Reid, maestru taoist: „Ești ceea ce mănânci”
“Oamenii să postească periodic,
pentru a elimina toxinele si a ajunge la restabilirea sănătății optime”
American de origine, Daniel Reid
s-a stabilit de mai mulți ani în Bali, unde ține prelegeri despre programele de
detoxifiere împreună cu soția sa, Snow, o vindecătoare taiwaneză, la hotelul
Bale, din zona Nusa Dua.
Americanul de 64 de ani, care
locuiește acum în Australia, și-a petrecut copilăria în Africa și cea mai mare
parte a vieții în Asia.
Este un pasionat al conceptului „esti
ceea ce mănânci” si îndeamnă oamenii să postească periodic, pentru a elimina
toxinele și a ajunge la restabilirea sănătătii optime.
Daniel Reid, care în anul 2006
tocmai îsi publicase ultima carte, Tao pentru dezintoxicare, i-a acordat în
același an un interviu directorului ziarului The Bali Times, William J. Furney.
Iată câteva extrase interesante
din interviul respectiv:
Interviu cu Daniel Reid
- În prezent, cercetătorii
blamează regimul alimentar ca fiind una dintre principalele cauze ale
producerii cancerului. Ce să însemne asta? Că pe oameni îi omoară ceea ce
mănâncă?
Daniel Reid: - Nu e neapărat din
cauza alimentelor în sine. E vorba de ceea ce se întâmplă în corpul nostru. În
urma digerării si metabolizării hranei, se acumulează deșeuri acide. Pentru că
mâncăm alimente nepotrivite cu natura noastră si nu le eliminam corect, se
creează o acumulare de deseuri acide.
Cauza principală a cancerului a
fost descoperită în 1931 de către dr. Otto Warburg, un om de știință german
care a primit premiul Nobel pentru medicină. El a descoperit că aparitia
cancerului presupune, fără exceptie, două conditii de bază: prea mult acid în
țesuturi și insuficient oxigen.
Știm cu toții ce se întâmplă cu
deșeurile produse prin respirație: se produce arderea oxigenului, din care
rezultă bioxidul de carbon. În procesul de metabolizare, se arde zahărul, se
ard proteinele, se ard grăsimile. Care este deșeul rezultat? Acidul.
E atât de simplu! E știință pură.
Asadar, atunci când ingerăm
alimente care produc mult prea mult acid - zahăr, cărnuri, produse lactate,
precum și orice fel de chimicale – conservanți, pesticide, aditivi alimentari,
coloranți, medicamente, aspartam – se produce o mare cantitate de acid. Prin
urmare, devine evident că, din cauza modului în care ne hrănim astăzi (la care
putem adăuga și poluarea) se produc o mulțime de reziduuri acide în corpul
nostru și nu mai absorbim o suficientă cantitate de oxigen.
- Vreți să spuneți că oamenii nu
știu ce ar trebui să mănânce pentru a fi sănătoși?
Daniel Reid: - Da, pentru că nu
li se spune. De fapt, li se spune exact contrariul. Nu există sfaturi reale,
totul e doar publicitate.
În prelegerile și cărțile mele eu
tot dau vina pe companiile de produse alimentare. Dar dacă oamenii sunt liberi
de orice îngrădire să-și înceapă o afacere din care să iasă bani, ei vor face
orice pentru a face bani, îți vor vinde și arsenic frumos ambalat, dacă sunteți
dispuși să plătiți pentru el.
Pe lângă acești producători, eu
acuz în același timp iresponsabilitatea agențiilor guvernamentale care nu
protejează oamenii, ci corporațiile.
Doar în cele din urmă îl
învinuiesc pe individ. E ca atunci când te duci la tribunal pentru încălcarea
legii și judecătorul îți spune: „Ignoranța nu e o scuză când afirmi că nu ai
știut că ceea ce ai făcut era împotriva legii”.
Haideti să ne întrebăm: De ce în
prezent un om din trei face cancer, în loc de unul din 100, ca în 1913?
S-au cheltuit multe miliarde de
dolari în „războiul contra cancerului” și lucrurile merg tot mai rău. Niciun
tratament nu merge. Chimioterapia? Să fim serioși! Nu e nimic mai otrăvitor, nu
există producător mai mare de acid decât chimioterapia, care contribuie și mai mult
la cauza principală a cancerului.
- Așadar, dacă un medic îi spune
unui pacient cu cancer să facă ședințe de chimioterapie și el nu vrea, care ar
fi alternativele lui?
Daniel Reid: Oh, Doamne! Pot să
vă dau o duzină de alternative, iar prima este dezintoxicarea.
Opțiunile sunt foarte simple: în
primul rând, informați-vă care sunt cauzele apariției cancerului.
Din cauza toxicității acumulate
în corp de-a lungul timpului, cancerul ajunge în faza finală. Ceea ce se
întâmplă în esență este că țesuturile dv. fermentează, producând o înmulțire
rapidă a celulelor canceroase, cu formare de tumori.
Cum funcționează acest proces? La
fel ca la fermentarea berii, vinului, iaurtului, brânzei.
Puteți întreba pe oricine care
produce aceste lucruri: Cum faci? Mai întâi, ai nevoie de un mediu acid. Cum îl
obții? Închizi containerul, astfel încât să nu intre aer, oxigen. Apoi începe
fermentarea.
Deci, ceea ce se întâmplă în
țesuturile canceroase este că ai prea mult acid și o totală lipsă de oxigen,
țesuturile fermentând și producând astfel cancerul.
- Cunoașteți cazuri de suferinzi
de cancer care au refuzat chimioterapia în favoarea detoxifierii și s-au
vindecat?
Daniel Reid: Absolut!
- Deci, dacă detoxifierea este
calea de urmat, de ce nu o urmează toată lumea?
Daniel Reid: Să-ti spun de ce.
Statisticile arată - și este sută la sută adevărat, și spun acest lucru în
toate cărțile mele - că oamenii care se îmbolnăvesc de cancer și nu fac absolut
nimic să-l trateze trăiesc mai mult decât cei care merg la medic și le urmează
tratamentul.
Mă refer aici la fumătorii care
nu se lasă de fumat, la băutorii care nu se opresc din băut, la oamenii care
mănâncă zahar si carne și nu renunță la aceste alimente.
De ce se întâmplă acest lucru?
Deoarece tratamentul oficial al cancerului amplifică de fapt factorii care stau
la baza producerii bolii. Temporar merge, deoarece omoară celulele canceroase,
dar mai apoi omoară și ficatul și orice altceva. Prin urmare, atunci când ați
încheiat tratamentul, sunteti într-o stare chiar mai proastă.
- Atunci, de ce nu procedează
oamenii la detoxifiere?
Daniel Reid: Oamenii sunt
speriați cu perspectiva morții iminente de către medicii lor. Ei merg la
medicul specialist și acesta le spune: „Într-o lună vei muri dacă nu faci asta
și încerci altceva”.
- Ce credeți despre creșterea
alarmantă a obezității în țări precum Statele Unite, Marea Britanie și
Australia?
Daniel Reid: Oamenii aceștia mor
de foame. Oamenii grași mor de foame. Vrei să știi ce vreau să spun când afirm
că mor de foame? Ei nu-și procură elementele nutritive adecvate organismului.
Creierul are un centru de control
al apetitului. Nu-ți este foame neapărat când nu ai ce mânca - omul poate trăi
și 60 de zile fără să mănânce - ti-e foame numai atunci când corpul tău are
nevoie de anumiți nutrienți, deci când nu ai proteine, vitamine sau minerale,
ca să poți funcționa normal.
Atunci începe să-ți fie foame și
vei începe să mănânci.
În cazul în care consumi alimente
care nu au nici un fel de valoare nutrițională (junk food: chips-uri, pâine
albă, prăjiturele... toate acele lucruri frumos ambalate) vei continua să
mănânci fără încetare.
Oamenii obezi mănâncă o cantitate
enormă de alimente. Te uiți la ei și-ți spui: Cum intră atâta mâncare în
stomacul lor? Creierul lor însă le spune: „Hei, nu am de ajuns din nutrienții
de bază, asa că nu te opri din mâncat!”.
- Susțineți că giganții
producători de alimente acționează de capul lor, chiar dacă produsele lor sunt
dăunătoare pentru sănătatea omului? Dacă e așa, cum se poate scăpa de ei? Eu
știu că publicul e protejat de agențiile guvernamentale.
Daniel Reid: Din păcate,
autoritățile protejează giganții alimentari. Organizația cea mai coruptă din
guvernul american este FDA (Food and Drug Administration – Administrația pentru
Alimente și Medicamente).
Ei decid ce alimente vă este
permis să consumați și ce medicamente trebuie să vă fie prescrise.
Ei permit ca aspartamul să fie
folosit pe piată.
Această substantă chimică pusă în
Coca Cola dietetică este o otravă mortală. Este cauzatoare de cancer la creier
și nu numai.
- Bine, dar n-am văzut oameni să
moară fiindcă au băut Diat Coke...
Daniel Reid: Ba da, mor, dar
încet. Cunosc cazul a doi bărbați care au murit de cancer la creier. Erau
surferi în Australia. Făceau sport, stăteau la soare în fiecare zi și
considerau că se hrănesc sănătos. Tipii ăștia erau dependenți de Diet Coke
(beau 8-9 cutii pe zi). Chiar au recunoscut asta și au declarat că nu se pot
opri să bea.
Dar și Coca-Cola obișnuită are
probleme: conține 9 lingurițe de zahăr alb la sticla de 500 de ml, iar acidul
fosforic e ingredientul ei de bază. Consumul de Coca-Cola produce cel mai mult
acid posibil. Prin aceasta, se creează condițiile fundamentale de apariție a
oricărui tip de cancer.
- Ce părere aveți despre regimul
pe bază de carne?
Daniel Reid: Azi am recomandat la
seminarii ca persoanele care nu pot renunța la carne să mănânce măcar un singur
fel de carne, și anume de miel. Carnea de porc e greu de digerat și produce
foarte mult acid.
Dar, în general vorbind, problema
cu carnea din ziua de azi e modul în care e crescut animalul – cu hormoni,
antibiotice, steroizi și cu hrana improprie care i se administrează.
- Multe medii sunt poluate cu emisiile
provenite de la vehicule, centrale electrice și alte surse, care în mod
inevitabil duc la problemele de sănătate. Dar există și o altă formă de
poluare, cea pe care dv. o numiți „poluare invizibilă”: TV și transmisii de
radio, turnuri de microunde pentru folosirea celularelor. Sunt acestea
într-adevăr atât de periculoase?
Daniel Reid: Mortale, aș putea
spune. Port în permanentă în jurul gâtului un produs Tesla, o placă cu molecule
de titan, singurul produs pe care l-am găsit și care chiar te protejează
(schimbă configurația undelor de energie electromagnetică). Compania
producătoare (http://www.teslas.us/) face de asemenea butoane pentru
telefoanele mobile și calculatoare. Telefoanele mobile slăbesc sistemul
imunitar, dau probleme ale sistemului nervos și produc cancere.
- Bine, dar toată lumea are azi
un telefon mobil...
Daniel Reid: Eu nu.
- ... chiar și în țările în curs
de dezvoltare oamenii sunt dependenți de celulare...
Daniel Reid: Se sinucid lent.
Oriunde unde te-ai afla la distanță de un metru față de un telefon mobil, obții
aceleași radiații, așa că nu contează dacă scrii un mesaj la el, dacă ai
telefonul la ureche sau folosesti hands-free. E chiar de zece ori mai rău
într-o masină, pentru că rama metalică acționează ca un amplificator.
- Ce fel de probleme medicale
legate de celular vă asteptați să vedeți în următorii 10-15 ani?
Daniel Reid: Prevăd o explozie a
cazurilor de cancer la creier. Garantat!
Companiile de telefoane mobile
vor fi acționate în justiție, iar poziția lor va fi: „Ei bine, guvernul le-a
permis la momentul respectiv, iar standardele au fost stabilite de către
guvern”. Vor arăta cu degetul la guvern, iar guvernul va arăta cu degetul la
studiile care au spus că totul e în regulă, studii finanțate chiar de
industriile respective și astfel totul se va învârti în cerc și oamenii vor
continua să moară de cancer. Poate că telefoanele mobile vor fi interzise. Sau
le vor face să respecte normele de siguranță.
- Să ne întoarcem la dietă. Ce
mâncați de obicei?
Daniel Reid: Eu am renunțat la
cereale, deoarece consider că nu sunt alimentele cele mai potrivite pentru
ființele umane. Pentru a testa un produs alimentar, ca să vezi dacă îi e
indicat omului sau nu, trebuie să-l mănânci crud. Nu poți mânca orez sau grâu
ca atare.
- Dar sute de milioane de oameni
din Asia trăiesc cu orez. Nu poate fi așa de rău...
Daniel Reid: Au și ei o mulțime
de probleme de sănătate.
Când oamenii au renunțat a mai fi
vânători-culegători și nomazi și s-au stabilit pe un anumit teritoriu, singura
modalitate de a hrăni o populație numeroasă a fost cultivarea cerealelor. Dar
boabele sunt necomestibile dacă nu le gătești.
Eu nu le recomand oamenilor să nu
mănânce cereale, ți-am răspuns doar ce nu mănânc eu.
Am descoperit acum doi ani, după
ce am făcut o dezintoxicare puternică, că nu mai pot mânca cereale. M-au făcut
să vomit. Corpul meu nu le-a mai acceptat. De altfel, cerealele sunt mari
producătoare de acid.
Sotia mea, Snow, și cu mine
mâncăm nuci și semințe, în special migdale și semințe de floarea soarelui.
Pe acestea nu le poți digera
uscate. Secretul de a le transforma în cel mai bun aliment de pe planetă e să
le înmoi în apă peste noapte. Devin un alimentar viu, și este cea mai bună
mâncare din lume.
În afara de asta, mănânc legume,
fructe, pește, carne de miel și ouă ecologice.
- Spuneți că postul face parte
din programul dv. de dezintoxicare. Cât timp ar trebui să postim?
Daniel Reid: Dezintoxicarea
ideală prin post, pentru curățarea corpului este de 7 zile. Este timpul de care
are nevoie corpul nostru pentru a-și purifica complet fluxul sanguin.
Dar pentru că majoritatea
oamenilor nu au timp și pentru că în 3 zile se eliberează suficiente toxine, o
putem face în 3 zile, cu irigații ale colonului.
Postul periodic este felul în
care organismul este proiectat de natură pentru a se curăța și vindeca singur.
Societățile primitive aveau ceea
ce se numea casa bolnavului. Când te îmbolnăveai, erai dus la casa bolnavului
și nu aveai voie să mănânci până când nu te făceai bine.
Este un mecanism natural, dar
oamenii de azi spun „Oh, nu pot sta nici măcar o jumătate de zi fără mâncare”
și eu îi înțeleg. Cu toate acestea, cine urmează programul nostru se simte mult
mai bine după 3 zile; iar când vede ce iese din corpul lui, e șocat...
- Ce părere aveți despre
băuturile alcoolice? Sunteți total împotrivă?
Daniel Reid: Eu nu sunt un
puritan sau un călugăr. Îmi place să beau puțin uneori; și un trabuc din când
în când.
Vinul roșu și berea nu sunt bune,
deoarece fermentează. Sunt mari producătoare de acid.
Cei care spun că vinul rosu are
antioxidanți folosesc o scuză pentru a bea vin rosu. Există mulți alți
antioxidanți în natură.
Ca băuturi, vi le recomand pe
cele distilate: vodcă, rom, gin.
- Ce spuneți despre cei care iau
produse contra îmbătrânirii? Această practică devine din ce în ce mai
răspândită. Oamenii folosesc hormoni de
creștere umană, injecții cu Botox etc. Dar despre toate celelalte metode pentru
a-și prelungi viata?
Daniel Reid: Nu există nici o
metodă pentru prevenirea îmbătrânirii. Tot ce se poate face este de a încetini
procesul. Ce se întâmplă azi e doar o cosmetizare.
Să-ți spun despre hormonul de
creștere: da, este remarcabil. Bărbații de 75 de ani au brusc prietene de 20 și
le crește părul la loc. Plătești 10.000-15.000 $ pe an pentru injecții. Oprești
injecțiile, te întorci imediat înapoi, la starea în care ai fost.
Știi ce declanșează în mod
natural producerea hormonului de creștere în glanda pituitară? Postul! Postul
este un fenomen de auto-vindecare, nu numai de detoxifiere. Când te oprești din
mâncat, glanda pituitară primește un semnal și se activează hormonul de
creștere... gratuit.
Deci, dacă postiți în mod
regulat, se secretă hormonul de creștere, încep să se repare toate daunele în
organismul dv. și se inițiază procesul de anti-îmbătrânire.
Dar oamenii nu vor s-o facă în
acest fel. Ei vor să tragă o dușcă după-amiază și apoi să iasă la o cină de lux
la un Steakhouse noaptea. Pur și simplu, nu vor să renunțe la stilul lor de
viață.
Botox-ul este nesănătos. Să ne
uităm chiar la cuvânt: - tox. E o toxină bacteriologică. Acționează prin
paralizarea mușchilor. Să-ți injectezi fața cu o otravă care-ți paralizează
mușchii, asta numești tu anti-îmbătrânire? De fapt, îți scurtezi viața. Și
pentru ce?
- Una din învățăturile Tao este
aceea că femeile sunt sexual superioare bărbaților, care sunt percepuți ca
partea slabă a sexelor, buni doar pentru a fertiliza ovulele femeilor. Unii văd
în aceasta un paradox, având în vedere că bărbații au încercat întotdeauna
să-și afirme superioritatea în competiția dintre sexe. Să fie aceasta o
evaluare justă?
Daniel Reid: Din punct de vedere
sexual, e absolut corect. Natura ne-a construit în acest fel: bărbatul asigură
semințele și devine dispensabil. Femeia rămâne însărcinată, așa că nu mai poate
face sex, iar în acest timp bărbatul păzește gura peșterii de colții tigrilor.
Și apoi, dacă el piere, nu contează; femeia a procreat deja. Asta e natura.
Femeile sunt mai puternice, prin
natura lor, deoarece ele sunt cele care trebuie să îngrijească copiii și să
perpetueze specia.
Și să nu uităm că, datorită
hormonilor lor specifici, femeile au un sistem imunitar mult mai bun; de aceea,
de regulă, trăiesc mai mult decât bărbații.
Natura a construit femeia mai
puternică. Că ele ne sunt superioare și în alte privințe - în valori sau morală
- face obiectul unui alt tip de discuție.
În orice caz, dacă există bărbați
misogini, care disprețuiesc sau asupresc femeile, aceasta se întâmplă pentru că
în subconștientul lor, ei simt că femeile le sunt superioare.
- Vreți să spuneți că de aceea
femeile sunt tratate ca cetățeni de categoria a doua în unele țări, iar în mai
toate societățile sunt dominate de bărbați?
Daniel Reid: Femeile au avut
întotdeauna mai multe responsabilități, și bărbații au devenit geloși. Fiind
mai puternici, le-au supus fizic. Bărbații au inventat căsătoria ca un drept de
a spune: Această femeie îmi aparține. Asta nu l-a oprit pe bărbat să aibă și alte
femei, ele îi aparțin. Cu cât ești mai puternic și mai bogat, cu atât mai multe
femei poți avea, dar nu asta e calea naturii.
- Ce părere aveți despre modul în
care sunt tratate femeile în Arabia Saudită?
Daniel Reid: Este un exemplu
extrem de șovinism masculin, în care bărbații se cred superiori.
De fapt, nu sunt. Bărbații au
câteva avantaje față de femei: sunt mai creativi, mai inventivi. Lasă femeia să
se ocupe de casă și pune-l pe bărbat într-o colibă cu o grămadă de obiecte și
el va inventa aproape orice.
Bărbații au o capacitate
remarcabilă de a-și concentra mintea asupra unui singur lucru. În acest sens,
sunt superiori femeilor. Ce-aș mai putea spune e că bărbatul trebuie să învețe
să respecte energia feminină, să respecte femeile pentru ceea ce sunt și să
beneficieze de aceasta - mai ales în timpul actului sexual.
- Care sunt cele trei lucruri
esențiale pe care le-ați spune cuiva care citește acest interviu și care nu se
află într-o perfectă stare de sănătate?
Daniel Reid: - Bea apă alcalină
(apa îmbuteliată nu este alcalină);
Oprește-te din mâncat alimente care putrezesc; Posteste periodic.
Articol publicat în ziarul The
Bali Times, în 2006.
Articol sursă:
Comentarii
Trimiteți un comentariu